Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Délután fél háromkor érkeznek az amerikai munkanélküliségi adatok, amelyek előtt a piacokon lejtmenet tapasztalható egész Európa-szerte. A régióban is eladói noymás érvényesül, a BUX 2,1 százalékos esést szenvedett el eddig, a piac forgalma mindehhez 8 milliárd forintos. A déluán érkező amerikai makroadatok előtt minden piac lefelé vette az irányt, a lengyel WIG 1,6, az osztrák ATX 2,3, a cseh PX 1,2, az orosz RTS 2 százalékos leértékelődést mutat. (Portfolio.hu)
  • A csekély erő is elfogyott a BUX-ból, a részvényindex két óra után nem sokkal már 350 pontos, 2,8 százalékos mínuszban van. A vezető részvények közül az OTP 2,3, a Mol 3,3 százalékot gyengült, és már csak öt, összesen 5 millió forintnyi forgalmú papír van pluszban.
  • Úgy tűnik, egyelőre csak negyvenfős leépítést tervez a Duna Televízió. A közszolgálati csatorna hivatalos közlése szerint a kihasználatlan erőforrásokat megszüntető "optimalizáló leépítést" terveznek jövő tavaszra, amely csak negyven főt, a cégnél dolgozók 7,8 százalékét érintik. Első információink szerint a leépítés száz embert érint. Arról egyelőre nem lehet tudni, hogy 2009 második felében a Duna Televízió tervez-e még leépítéseket.
  • A reggeli stabil, 263 körüli kezdés után erősödni tudott a forint az euróval szemben, majd fél 12 körül intenzív forintesés bontakozott ki. A jegyzések dél körül 265 fölé emelkedtek – ilyen gyenge szinten utoljára közel két hete volt a forint – egy óra után nem sokkal már 266 forintnál voltak.
  • A rendkívüli gazdasági körülmények hatására a Vegyépszer Építő és Szerelő Zrt. szervezetátalakítást és csoportos létszámleépítést hajt végre. A Vegyépszer cégcsoport több ütemben 250 munkavállalója elbocsátását jelentette be a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központnak. A vállalat létszámának 27 százalékát jelentő dolgozók munkaviszonyát 2009 januárban és februárban szüntetik meg. (Portfolio.hu)
  • Az elmúlt percekben folytatódott a forint gyors gyengülése, az euró jegyzésárai már a kéthetes mélypontot jelentő 265-ös szint közelébe emelkedtek.
  • A német feldolgozóipar októberben 17,3 százalékkal kevesebb megrendelést kapott, mint egy évvel azelőtt, jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban pénteken. Az előző hónaphoz képest 6,1 százalékos volt a visszaesés, miközben az elemzők 0,4 százalékos növekedést vártak. Szeptemberben a megrendelések értéke 3,0 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és 8,3 százalékkal az előző havitól. (MTI)
  • Az elmúlt félórában gyorsan emelkedni kezdett az euró ára. A 11 után nem sokkal még 262 forint alatt lévő – a napot még a 261-es szinten kezdő – árfolyam dél után nem sokkal 264 forint közelébe ment. Az utolsó kötés 263,80 forinton született.
  • Hullámzóan teljesít, de folyamatosan a negatív tartományban van a budapesti tőzsdeindex. Dél előtt néhány perccel 182,9 pontos, 1,4 százalékos mínuszban volt a mutató. A vezető részvények közül az OTP 0,7, a Mol 3 százalékos mínuszban van. Csak hat papír árfolyama emelkedik, de azok forgalma összesen a 4 millió forintot sem éri el.
  • Törökország 25 milliárd dolláros hitelmegállapodást szeretne tető alá hozni a Nemzetközi Valutaalappal, lehetőség szerint egy másfél évre szóló készenléti ügylet keretében, közölték pénteken török kormányforrások a Reuters hírügynökséggel. A török kormány jövőre nem vár GDP növekedést - a hazai összterméket az idei szinten várja - míg az inflációt 14-15 százalékon valószínűsíti. (MTI)
  • A Nemzetközi Valutaalaptól felvett készenléti hitel novemberben lehívott 4,9 milliárd eurós első részlete teljes egészében megjelent a devizatartalékokban. Az MNB pénteken közzétett előzetes adatai szerint a nemzetközi tartalékok 5,071 milliárd euróval nőttek a múlt hónapban és 22,875 milliárd eurót értek el. A tartalékok ezzel rekord szintre emelkedtek, az idei évre becsült GDP 5 százalékával emelkedtek a múlt hónapban és számítások szerint a bruttó hazai termék 22 százalékának megfelelő értéket értek el. Tavaly novemberhez hasonlítva a nemzetközi tartalékok 6,302 milliárd euróval nőttek. Dollárban számolva 6,739 milliárddal híztak a tartalékok novemberben és 29,431 milliárdon álltak a múlt hónap utolsó napján. (MTI)
  • Németországban 15 százalékos munkanélküliség fenyegeti a kölcsönmunkásokat. A legrosszabb esetben 120 ezer emberi is elveszítheti a munkáját , mondta a német szolgáltatási dolgozókat képviselő szakszervezeti szövetség szakértője. Németországban a teljes munkanélküliség utolsó adat szerint novemberben 7,1 százalékos volt, valamelyest csökkenve az októberi 7,2 százalékról. A német munkaügyi hivatal utolsó összesítése szerint júniusban 794 ezer kölcsönmunkás volt Németországban, ez a körülbelül 40,8 millió munkavállalónak majdnem a 2 százaléka. A munkahely elvesztése mindenekelőtt az autóiparban foglalkoztatott, kevésbé képzett kölcsönmunkásokat fenyegeti. (MTI)
  • Egy éven belül másodszor árazta le az ukrán kormány az Ukrtelekom nevű állami távközlési szolgáltatót, így már csak 1.5 milliárd dolláros minimum árat kívánnak érte kérni a tervezett privatizációban. Mint ismeretes, a társaság a Magyar Telekomnak is potenciális akvizíciós célpontja. Februárban még 7 milliárd dollárra tartotta a céget Kijev. (Portfolio.hu)
  • A kereskedés első órájának végén 1,5 százalékos mínuszban van a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A pesti börze azonban ezzel is felülteljesít az európai piacokhoz képest. Az FTSEurofirst 300-as mutató 1,5 százalékos veszteséggel kezdett, az első óra vége felé 1,96 százalékos veszteséggel 810,55 pontnál tartott. A frankfurti DAX- és a párizsi CAC-index háromnegyed tízkor 2,6 és 2,8 százalékos mínuszban volt.
  • A nemzetközi pénzügyi piacokon végigsöprő krízis hatására drasztikusan emelkedik a vállalati fizetésképtelenségek száma a világon, és a jövő év sem kecsegtet sok jóval. A világ vezető hitelbiztosító cége, az Euler Hermes szerint az általa mért Global Insolvency Index (globális fizetésképtelenségi index) az idei 25,1 százalékos emelkedést jövőre újabb 25,4 százalékkal fejelheti majd meg. (Portfolio.hu)
  • Kissé gyengült a forint, az eurót 261,40/50 forinton jegyezték péntek kora délelőtt a bankközi kereskedelemben, szemben az előző nap délutáni 261,05/20 forinttal. Az euró erősödött a dollárral szemben az éjszaka folyamán. Az EKB csütörtöki 1,2620 dolláros referencia árfolyamához képest péntek kora délelőtt 1,27 dollár felett volt az árfolyam. A dollárt 204,70/80 forinton jegyezték Budapesten az előző nap délutáni 205,70/85 forint után. (MTI)
  • Ismét 30 kopejkával szélesítette a rubel dollárból és euróból álló devizakosárhoz mért árfolyamának kereskedési sávját az orosz jegybank. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy újabb 1 százalékkal engedték leértékelődni az orosz fizetőeszközt. Ez a elmúlt heti két hasonló lépést követi. (Portfolio.hu)
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 12 621,9 ponton nyitotta a pénteki kereskedést. Ez 162,6 pontos, vagyis 1,27 százalékos gyengülést jelent a csütörtöki záráshoz képest. Az első percekben az index 12 672,3 pontig emelkedett, onnan azonban lefelé vette az irányt, és már a nyitási árfolyama alatt van.
  • Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai értéktőzsdék péntek reggel lefelé indulnak. A csütörtöki, várt és régóta beárazott euróövezeti és brit kamatcsökkentések nem segítenek a piacoknak, a befektetők továbbra is a többnyire ítéletnapi gazdasági mutatókra és előrejelzésekre figyelnek. Az értékforgalmazók szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 hatvanöt pont körüli veszteséggel nyithat, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 hetven pont körüli visszalépéssel kezdhet. A New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései közül a New York-i értéktőzsde fő mutatójáé, a Dow Jones ipari átlagé péntek reggelre 0,40 százalékkal 8436 pontra emelkedett, a Nasdaq összetett mutatójáé 0,35 százalékkal 1139,00 pontra javult, az S&P 500-asé 0,50 százalékkal 851,70 pontra gyarapodott. (MTI)
  • A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken előretöréssel próbálkozott, de a nap végére lemorzsolódott a nyereség: a befektetőket óvatossá tette a jen erőssége és a bizonytalanság, hogy vajon mit üzennek a délután megjelenő amerikai foglalkoztatási adatok a gazdaság alakulása felől. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 6,73 pontos, azaz 0,85 százalékos veszteséggel 7917,51 ponton zárt, 48,28 százalékkal alacsonyabban az év véginél. Ezen a héten 6,99 százalékot vesztett, a múlt héten 7,60 százalékot emelkedett a japán tőzsdeindex. (MTI)
  • Pénteken erősödhet a forint is, együtt a többi térségi valutával, a csütörtöki nyugat-európai kamatcsökkentések hatására, írta elemzők véleményét idézve péntek reggel a Dow Jones hírügynökség. A londoni bankközi piacon a forint péntek reggel, 261,40-90 /eurón, 0,04 százalékkal jobb volt a kora hajnalinál, és 3,38 százalékkal gyengébb az euróval szemben, mint a tavalyi év végén. A szlovák korona péntek reggel, 30,170-210 /eurón, 10,18 százalékkal erősebb (csütörtök reggel 10,11 százalékkal erősebb), a cseh korona, 25,820-60/eurón, 2,56 százalékkal erősebb (csütörtök reggel 3,11 százalékkal erősebb), a lengyel zlotyi, 3,8855-905/eurón, 7,92 százalékkal gyengébb (csütörtök reggel 7,50 százalékkal gyengébb) volt az euróval szemben, mint év végén. (MTI)
  • A General Motors és a Chrysler ismét megfontolná az egyesülést, ha így közelebb kerülhetnének ahhoz az összesen 34 milliárd dollárhoz, amelyet mentő kölcsönként szeretnének a Forddal együtt kisírni az amerikai pénzügyi kormányzattól. - Komolyan megfontolnám (az egyesülést) - mondta a General Motors vezérigazgatója, Rick Wagoner az amerikai szenátus bankügyi bizottságának meghallgatásán. Hozzátette: az év korábbi folyamán kezdett egyesülési tárgyalások azért akadtak meg, mert a General Motorsnak nem volt pénze az ügyletre. A Chrysler vezérigazgatója, Robert Nardelli azt mondta a meghallgatáson, hogy neki ugyan az állásába kerülne az egyesülés a General Motorsszal, de ha ez megmenti a Chryslert, akkor "nem bánnám". - Nem bízom az autógyárak vezetőiben - mondta a meghallgatáson Charles Schumer demokrata párti szenátor, majd így folytatta: - De nem hagyhatjuk, hogy az iparág elbukjon. (MTI)
  • Gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön az előző napok látványos emelkedése után. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 3,1 százalék (46,82 pont) csökkenéssel 1445,56 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8376,24 ponton zárt 2,5 százalék (215,45 pont) gyengüléssel.

    A szakértők azt mondták, a befektetők borúlátását erősítette, hogy több vezető amerikai cég jelentett be létszámleépítést, miközben a várakozások szerint novemberben jelentősen csökkent a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Elemzők becslése szerint a foglalkoztatottak száma 300 ezerrel hanyatlott. Az ezzel kapcsolatos hivatalos adatot pénteken ismertetik. A befektetői bizalom gyengüléséhez járult hozzá az is, hogy az elmúlt évek leggyengébb novemberi forgalmáról számoltak be az amerikai kiskereskedelmi cégek.

    Gyengítette az energetikai cégek árfolyamát, hogy több mint három dollárral, közel négy éve legalacsonyabb szintre esett a kőolaj ára. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta januári jegyzése 3,12 dollárral 43,67 dollárra süllyedt.

    Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,2771 dollárra erősödött a szerda késő esti 1,2704 dollárról. Az euró 261,38 forintot ért az egy nappal korábbi 261,00 forint után (+0,15 százalék). A dollár 204,21 forinton volt a szerdai 205,25 forintot követően (-0,51 százalék).

  • Huszonhat milliárd eurós élénkítő csomagot jelentett be csütörtökön Nicolas Sarkozy francia elnök országa ingadozó gazdaságának élénkítésére; a csomag elsődleges célja a befektetések ösztönzése, nem pedig a fogyasztók közvetlen támogatása. A válság által erősen sújtott autó- és építőipart a csomag csaknem 3 milliárd euróval támogatja, az infrastruktúra fejlesztését felgyorsítják, a kisvállalkozások támogatást kapnak új munkaerő alkalmazásáért, és a vállalatokat befektetésre bátorítják.

    A csomag 10,5 milliárd eurót irányoz elő infrastruktúrafejlesztésre, a kutatások és a helyhatóságok támogatására. Ennek részeként a francia állam 4 milliárd eurót biztosít az állami energetikai vállalatoknak, a vasúttársaságnak és a postának befektetésre. Az élénkítő terv többek között előirányozza 11,5 milliárd eurónyi befektetési hitel és adókedvezmény kifizetésének felgyorsítását is; a pénzhez a korábban tervezett három év helyett egy esztendő alatt juthatnának hozzá a kedvezményezettek.

    A francia gazdaságélénkítő csomag a hazai össztermék (GDP) 1,3 százalékával lesz egyenértékű és jövőre 3,9 százalékra tornássza fel a GDP-arányos államháztartási hiányt. (MTI)

  • Csütörtökön a horvát kormány ejtette tervét az állami szektor jövő évi bérbefagyasztására, a szakszervezetek nyomására. A kormány a költségvetést szerette volna jobban egyensúlyba hozni a bérek szinten tartásával. Jadranka Kosor miniszterelnök-helyettes szerint a költségvetést a héten úgy kell újratárgyalni, hogy az eredeti, a szakszervezetekkel kötött bérmegállapodásban szereplő 6 százalékos béremelés biztosításához további 2 milliárd kunás (350 millió dolláros) forrást találjanak, biztosítandó, hogy a GDP-arányos deficit 1,3 és 1,7 százalék közé kerüljön. A kormány szerette volna elkerülni a külső finanszírozási eszközök igénybevételét. A bérbefagyasztási terv feladása a külföldi befektetők felé rossz üzenet - kommentálták elemzők a döntést. Az ország küladóssága a GDP 90 százalékának felel meg, a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 10 százaléka. (MTI)

  • A csődhelyzet elkerülésére gazdasági programcsomagot dolgoz ki a Nógrád megyei Bátonyterenye önkormányzata. 2009-ben 2,3 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodnak, és a tervezett intézkedések nélkül 600 milliós lenne a hiány. A cél az, hogy a hiányt 300 millióra szorítsák le. Az intézkedések között szerepel a szorospataki üdülők és a tábor eladása, valamint a Gyürky-Solymossy kastély hasznosítása. Megszüntetik a finanszírozatlan egészségügyi ellátásokat. Ilyen a fizikoterápia és a labor, utóbbi átadásáról már tárgyalnak a megyei kórházzal. A tervek között van az idegenforgalmi adó bevezetése, a helyi buszközlekedés felülvizsgálata, a Vízmű Kft. és a Tanuszoda Kht. összevonása, a művelődési központ átszervezése. A havi 3,5-5 millió forintos veszteséget termelő uszodát várhatóan januártól májusig bezárják. (MTI)

  • Több mint egy dollárral csökkent a kőolaj ára csütörtökön késő délután Londonban és New Yorkban. Röviddel 17 óra után az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent januári lejárata 1,45 dollár gyengüléssel 43,99 dolláron állt. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta januári jegyzése 1,29 dollárral 45,50 dollárra süllyedt. A szakérők azt mondták, hogy a piacra továbbra is elsősorban az gyakorol nyomást, hogy lassul a globális gazdasági növekedés, emiatt pedig mérséklődik a világ olajkereslete. (MTI)

  • A vezető amerikai távközlési cég, az AT&T bejelentette, hogy kénytelen lesz 12 ezer állást felszámolni a jövő év végéig a nehezedő gazdasági helyzet, illetve hagyományos üzleti tevékenysége forgalmának csökkenése, a költségcsökkentés, illetve szerkezeti átalakításának szükségessége miatt. A jövő évre a vállalatóriás az idei szinten tartja beruházásait, de teljes kiadásait 12 százalékkal szeretné mérsékelni. Az idén a mostani - a dolgozók 4 százalékát érintő - létszám leépítési bejelentés a második az AT&T-nél: áprilisban már beharangozott egy 4,6 ezer fős karcsúsítást, és tavaly már kilátásba helyeztek egy három évre szóló 10 ezer fős leépítést. (MTI)

  • Peking az amerikai gazdaság stabilizálását, Washington a kínai fizetőeszköz reformjának folytatását kérte a kínai fővárosban csütörtökön kezdődött kétoldalú Gazdasági Stratégia Párbeszéd (SED) első napján. "Bízunk abban, hogy az amerikai fél a gazdaság, és a pénzügyi piacok stabilizálása érdekében meg teszi a szükséges lépéseket, és garantálja az Egyesült Államokban lévő kínai vagyon és befektetések biztonságát" - mondta Vang Csi-san (Wang Qishan) kínai miniszterelnök-helyettes. Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter pedig úgy fogalmazott, hogy "a SED-tanácskozások történelmében először az Egyesült Államok és Kína most arra koncentrál, hogy a gazdasági rendszer erősítése érdekében a nemzetközi fórumokon miként képes együtt dolgozni". Elemzők szerint, mivel Kína jelentős hitelezője az amerikai kincstárnak, amelyből Washington költségvetési hiányát is fedezik, a dollár gyengülése és a válság okozta bizonytalanság aggodalommal töltötte el a kínai befektetőket. Az amerikai kereskedelmi tisztségviselők a kereskedelmi egyensúlyhiány csökkentése érdekében Kínát a jüan reformjának folytatására ösztönzik. Peking azzal védekezik, hogy az erős jüan a kínai exportot veszélyezteti. Mindezek ellenére a kínai fél megerősítette a valutareform folytatása melletti elkötelezettségét. (MTI)
  • Enyhe erősödéssel nyitott a magyar deviza és tartotta árfolyamát a 261 forintos euró körül a bankközi devizapiacon csütörtökön. Az eurót 261,05/20 forinton jegyezték délután négy órakor a bankközi kereskedelemben, ez 0,15 százalékkal erősebb forintárfolyamnak felel meg a szerda délutáni 261,40/62 forintos árfolyamhoz képest. A forint régiós devizatársaival ellentétben tartotta árfolyamát a nap folyamán, és 261 forintos euró árfolyam környékén ingadozott. A zloty ugyanakkor mintegy 0,40 százalékkal gyengült. A cseh korona árfolyama pedig alig változott, holott az EKB kamatcsökkentése a cseh jegybanki alapkamat alá vitte az euró alapkamatot. Az euró/dollár árfolyam alig változott a nap folyamán. Az EKB csütörtökre vonatkozóan 1,2620 dollárban állapította meg az euró referencia árfolyamát a szerdai 1,2623 dollár után. A dollárt 205,70/85 forinton jegyezték a szerda délutáni 207,00/50 forinttal szemben. Az MNB hivatalos deviza árfolyam jegyzése alapján egy svájci frank 170,26 (szerdán 170,97) forint, 100 japán jen pedig 223,12 (222,69) forint. A bankközi forintpiacon az egynapos finanszírozási kamat (o/n) 10,80 százaléknál áll. Az állampapírok másodpiacán a biztosra vett kamatcsökkentési kilátások nyomán valamelyest megélénkült a forgalom, és jelentős mértékben estek a hozamok. A 3 hónapos diszkont kincstárjegy ÁKK referencia hozama 9,96 százalék (-65 bázispont), a 3 éves államkötvény referencia hozama 10,05 százalék (-88 bázispont), az 5 évesé 9,89 százalék (-92 bázispont). (MTI)