Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A finn gazdaság, amelyet eddig kevésbé sújtott a nemzetközi gazdasági válság, 2009-ben recesszióba süllyed majd a bruttó hazai termék 0,5 százalékos visszaesésével - közölte előrejelzésében az ottani központi bank. A vállalatok megrendeléseik mérséklődésére, egyes megrendelések lemondására számíthatnak - olvasható a bank jelentésében, amely hangsúlyozza, hogy számos vállalatnál csökkentették a létszámot. A bank szerint az élénkülés érdekében tett nemzetközi és hazai intézkedések ugyan fékezhetik a lassulás ütemét, de nem képesek megakadályozni a recessziót. A finnországi GDP ez év harmadik negyedében még 0,1 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest a hétfőn közzétett adatok szerint. A központi bank "2010 közepe táján" számít a gazdaság élénkülésére. Szeptemberi előrejelzésében a bank még a GDP jövő évi 1,3 százalékos növekedésére számított. (MTI)
  • Vészjósló adatok jelentek meg a brit ipar teljesítményéről : sok év óta nem látott ütemű a visszaesés. Noha az ipar szerepe csekély a brit GDP-termelésében, most akkora a romlás, hogy várhatóan a hazai össztermék csökkenésének ütemét is módosítaniuk kell majd a statisztikusoknak, tovább lefelé. A brit feldolgozóipar teljesítménye októberben 1,4 százalékkal elmaradt a szeptemberitől, és 4,9 százalékkal kisebb volt a tavaly októberinél, jelentették a brit statisztikai hivatalban kedden. Az elemzők csak 0,6 százalékos, illetve 3,2 százalékos romlásra számítottak. Szeptemberben 0,9 százalékos volt a havi, és 3,1 százalékos a tizenkét havi visszaesés. (MTI)
  • Az ukránok 67,7 százaléka elvesztette bizalmát a bankokban, közel ötven százalékuk pedig azonnal kivenné betétjét a pénzintézetekből - derült ki egy közvéleménykutatásból.

    A Research and Branding Group független közvélemény- és piackutató cég által végzett felmérés során megkérdezett ukránoknak csak a 11,7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megbízik az állami bankokban, míg 8,4 százalék csak a nagy kereskedelmi bankok iránt viseltetik bizalommal. A válaszadók 1,8 százaléka a kis kereskedelmi bankokban bízik, 12,6 százalék pedig nem tudott dönteni.

    A jelentés szerint arra a kérdésre, mit tennének, ha bankbetétjük lenne, a megkérdezettek 47,9 százaléka válaszolta, hogy pénzét azonnal kivenné, 21,2 százalék megvárná a futamidő lejártát, s csak 9,3 százalék hagyná pénzét a bankban, 21,2 százalék pedig nem tudott dönteni.

    Az ukrán jegybank október 13-án korlátozta a bankbetétek futamidő lejárta előtti kivételét. (MTI)

  • Az osztrák gazdaság jövőre 0,3 százalékkal fog visszaesni - tette közzé módosított prognózisát az osztrák központi bank. Júniusban a bank még arra számított, hogy az idén 2,2, jövőre 1,7 százalékos, majd 2010-ben 2,4 százalékos lesz a növekedési ütem. Most viszont az idei évre 1,6 százalékra vitték le a növekedési prognózist. A 2009-ben várható visszaesés után az élénkülés 2010-ben várhatóan kis mértékű, 0,8 százalékos lesz. (MTI)
  • A szakértők várakozása szerint csütörtökön kamatot csökkent a svájci központi bank (SNB), két hónapon belül már negyedszer. A kamatcsökkentéssel a gazdasági visszaesést kívánják ellensúlyozni. A Reuters által megkérdezett 39 elemző közül 26 számít arra, hogy az SNB csütörtökön mérsékli a kamatot. A kamatcsökkentést várók közül 21 szerint a központi bank 50 bázisponttal, vagyis fél százalékponttal 0,50 százalékra gyengíti a kamatot. Öt elemző ennél szerényebb, 25 bázispontú kamatmérséklést vár. 13 megkérdezett elemző szerint az SNB nem változtat kamatot csütörtökön. A svájci központi bank október 8-a óta három alkalommal összesen 175 bázisponttal a jelenlegi 1 százalékra gyengítette a kamatot. Jean-Pierre Roth, az SNB elnöke a múlt héten azt mondta, hogy a svájci gazdaság jövőre visszaeshet, 2003 óta először. (MTI)
  • A Szlovák Nemzeti Bank háromnegyed százalékponttal, 2,50 százalékra csökkentette alapkamatát, amely így azonos lett az Európai Központi Bank (EKB) irányadó kamatával. Az EKB a múlt héten enyhítette alapkamatát, háromnegyed százalékponttal 2,50 százalékra. A szlovák döntés megfelelt a piaci várakozásnak, időzítése azonban korábbi volt a vártnál. Szlovákia januártól az euróövezet tagja. (MTI)
  • A jelentős vételi érdeklődés láttán 5 milliárddal a tervezettnél több 3 hónapos diszkontkincstárjegyet értékesített ma az Államadósság Kezelő Központ, miközben az aukciós átlaghozam a Magyar Nemzeti Bank tegnapi 50 bázispontos, vagyis fél százalékpontos, 10,5 százalékra történt kamatvágásával összefüggésben 56 bázisponttal jóval 10% alá esett. Az Államadósság Kezelő Központ által mára meghirdetett 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az értékesítésre meghirdetett 35 milliárd forintnyi értékpapírra összesen 138,4 milliárd forintnyi vételi igény érkezett, amelyből az ÁKK 40 milliárdot fogadott el. Az aukciós átlaghozam 9,44%-os lett, szemben a tegnapi 10%-os (a másodpiaci kialakult) referenciaértékkel. (Portfolio.hu)
  • cikkünk a témában:

    Nem mindenkinek tetszik a kamatcsökkentés

    Figyelembe véve a nemzetközi pénzügyi folyamatok rendkívüli változékonyságát az elmúlt hónapokban, szerencsétlen döntésnek tartjuk a jegybank ilyen gyors ütemű kamatcsökkentését - áll az OTP elemzési központjának kommentárjában. Bár az IMF-től, illetve az EU-tól kapott mintegy 20 milliárd eurónyi forrással Magyarország szinte bizonyosan megmenekül egy esetleges valutaválságtól, azonban a gyors ütemű kamatcsökkentés jelentős mértékben növeli annak kockázatát, hogy egy ismét negatívabbá váló pénzpiaci környezetben a forintárfolyamban ismét hektikus változások következzenek be - vélik a szakértők.
  • cikkünk a témában:

    Recesszióban van a teljes magyar gazdaság

    A negyedéves számítások alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2008 III. negyedévében a naptári hatás kiszűrésével 0,7 százalékkal növekedett. Az amúgy sem túl acélos növekedés húzóereje ráadásul a hektikus mezőgazdaság teljesítménynövekedése volt, enélkül már bőven zsugorodást mért volna a KSH, mivel minden más nagy szektor, az ipartól kezdve az építőiparon át a szolgáltatószektorig recesszióban van.
  • A kivitel éves növekedési üteme már zsugorodást mutat, az export-import olló negatív, a külkereskedelmi mérleg újra deficites - a mai GDP-adatok mellett az októberi külkereskedelmi számok is a válság mélyülését mutatják. 2008. októberben - az első becslés szerint - a kivitel értéke 6349 millió eurót, a behozatalé 6425 millió eurót ért el - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Euróban számolva a kivitel 4, a behozatal 2%-kal csökkent 2007 októberéhez viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg októberben 77 millió euró passzívumot mutatott, ami az egyenleg 180 millió eurós romlását jelenti 2007 októberéhez képest. (Portfolio.hu)
  • A novemberi javulás után decemberben ismét, jelentősen erősödött a komoly jelentőséggel bíró német ZEW konjunktúraindex. A mutató értéke -45,2 pontra emelkedett a novemberi -53,5 pont után, ami óriási pozitív meglepetést jelent, mivel az elemzők -57 pontra számítottak. A mutató erősödése a várakozások, a hangulat javulását mutatja. Az intézet közleménye szerint a mutató javulása azt mutatja, hogy a jelenlegi recesszió 2009 második felére történő elhúzódásával kapcsolatos aggodalmak behatároltak. A kedvező folyamatok mögött a világ jegybankjainak újabb kamatcsökkentései, valamint a bejelentett gazdaságélénkítő intézkedések állnak. (Portfolio.hu)
  • Az amerikai foglalkoztatók 2009 első negyedévére vonatkozó munkaerőfelvételi tervei öt éves mélyponton állnak, ami a munkaerőpiac jövő évi gyengélkedését vetíti előre - írja a Bloomberg a Manpower Inc munkaerőközvetítő cég felmérésére hivatkozva.

    A munkáltatók jelentős többsége alaposan vizsálja a bizonytalan gazdasági körülményeket, mielőtt bármilyen munkaerőállománybővítésbe kezdene - fejtette ki Jeffrey Joerres, a Manpower vezérigazgatója.

    A munkaügyi minisztérium múlt pénteki adatai szerint a munkanélküliség 15 éves csúcsára, 6,7%-ra emelkedett az Egyesült Államokban, és novemberben 533 ezer munkahely szűnt meg. A Manpower felmérése szerint az építőiparban dolgozók vannak a legnehezebb helyzetben, őket követik a termelő szektor dolgozói. Az elbocsátási hullám már 11 hónapja tart az USA-ban, az elmúlt három hónapban pedig még intenzívebbé vált. (Portfolio.hu)

  • Halvány mínuszban vannak a nyugat-európai tőzsdék, de 10 óra óta elkezdték ledolgozni a csökkenést. A francia részvényindex megközelítette a tegnapi zárószintjét.
  • Mivel a ma közzétett felülvizsgált adatok arról tanúskodnak, hogy a japán gazdaság az eddig gondoltnál is mélyebb recesszióba süllyedt, szakértők szerint a japán kormány megsokszorozza az eddig bejelentett gazdaságélénkítő csomag nagyságát. A gazdaság megsegítésére a kormányzat már bejelentett egy 54 milliárd dollár (5 000 milliárd jen) értékű gazdaságélénkítő csomagot, de friss hírek szerint ezt kiszélesítenék a következő három évben, plusz 215 milliárd dollárral, vagyis 20 000 milliárd jennel.
  • A tegnapi vérszegény emelkedés után ma is egy halovány, 0,1%-os pluszt hozott össze a BUX a nyitást követően. A gyenge teljesítmény az amerikai határidők csökkenésével, valamint a kiábrándító felülvizsgált hazai GDP adatokkal hozható összefüggésbe. A régióban vegyes a kép, a lengyel WIG részvényindex 20 0,4%-ot gyengült, az orosz RTS pedig az olaját folytatódó csökkenése ellenére 0,5%-kal került került feljebb. (Portfolio.hu)
  • A tegnapi emelkedést követően ma kisebb visszakorrekció mutatkozik az olaj piacán, a WTI típusú olaj januári határidős árfolyama 0,7%-os csökkenést mutat a 43,7 dolláros szintig. A befektetők az OPEC hónap közepi kitermelés csökkentését várják. (Portfolio.hu)
  • Tegnap késő délután 263-264 között mozgott a forint euróval szembeni árfolyama a bankközi piacon, majd késő estig egészen 260-ig süllyedt a kurzus. Éjszaka aztán rövid idő alatt egészen 266-ig rántották vissza a jegyzéseket a teljesen illikvid piacon. Ma reggel az első jegyzések 263,50 körül jártak. A régióban a cseh korona és a lengyel zloty is stabil az euróval szemben a tegnap késő délutáni szinttel összevetve, illetve minimális erősödés mutatkozik. (portfolio.hu)
  • A Sony 8 ezer alkalmazottját bocsátja el 2010 márciusáig, a létszámleépítéstől, a befektetések visszafogásától és a veszteséges üzletágak eladásától összesen 1,1 milliárd dollár megtakarítást vár a japán elektronikai cég. Az elbocsátást az alaptevékenységnek számító elektronikai ágazatban hajtják végre, ahol világszerte 160 ezer embert foglalkoztat a Sony. A kedden bejelentett leépítés a foglalkoztatottak 5 százalékát érinti. Több elemző szerint azonban ez kevés. Az ágazatot komolyan sújtja a globális gazdasági válság, ezért a szakértők azt feltételezik, hogy a japán vállalat a későbbiekben további létszámleépítésre kényszerül. (MTI)
  • 0,8 százalékos erősödést produkált a japán tőzsdeindex, pedig ma tette közzé az ottani kormány, hogy a korábban gondoltnál erősebb volt a gazdasági visszaesés a harmadik negyedévben. A hong-kongi részvényindex viszont másfél százalékos esést szenvedett el.
  • A vezető európai tőzsdemutatók keddi kezdeti gyengülésére számítanak a szakértők. A tőzsdemutatók hétfőn jelentős növekedéssel zártak, követve az ázsiai börzék és a Wall Street emelkedését azokra a várakozásokra, hogy világszerte újabb gazdaságélénkítő csomagokkal rukkolnak elő a kormányok. Az értékforgalmazók becslése szerint a londoni tőzsde irányadó FTSE100 indexe 34 pont gyengüléssel 4266 ponton, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 26 pont csökkenéssel 4689 ponton kezdhet kedden. Hétfőn a FTSE 6,3 százalékkal erősödött, a DAX 8,1 százalékkal emelkedett. A megfigyelők azonban rámutattak arra, hogy a már bejelentett gazdaságélénkítő intézkedések csak jövőre, esetleg 2010-ben éreztetik a hatásukat, ezért a vállalati eredmények további romlására lehet számítani a következő hónapokban. Emiatt pedig várhatóan még jelentősebben csökkenhetnek a részvényárak. Egy-egy kedvező bejelentés addig is erősítheti a tőzsdemutatókat. (MTI)
  • A vártnál mélyebb recesszióba süllyedt a japán gazdaság az idei harmadik negyedévben: a tokiói kormány által kedden közzétett, felülvizsgált adatok szerint a távol-keleti ország hazai összterméke (GDP) fél százalékkal szűkült - negyedéves alapon - az említett időszakban. A japán kormány a múlt hónapban előzetes adatokra hivatkozva még 0,1 százalékos harmadik negyedévi GDP-csökkenésről számolt be, a második negyedhez képest. Elemzők arra számítottak, hogy a GDP 0,2 százalékkal esett vissza július és szeptember között negyedéves összevetésben. Az idei harmadik negyedév immár a második egymást követő negyed volt, amikor szűkült a szigetország gazdasága, ami kimeríti a recesszió fogalmát. A harmadik negyedévi - felülvizsgált adatok szerinti - csökkenés éves szinten 1,8 százalékos visszaesésnek felel meg. A vártnál nagyobb visszaesést javarészt az okozta, hogy a vállalati beruházások nagyobb mértékben csökkentek, mint a japán kormány kezdetben gondolta. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Elsöprő többség a bankmentő csomag mögött

    Elsöprő többséggel fogadta el a parlament mai ülésén a bankmentő csomagként elhíresült törvényjavaslathoz benyújtott, a kormány támogatását is bíró módosító indítványokat. Ezzel az eredeti, szakértők, elemzők szerint igencsak keményre sikeredett törvényterv jelentősen puhult, a bankok számára vonzóvá vált.
  • Egész nap kitartott a lelkesedés az amerikai tőzsdéken, nagyot emelkedtek a részvényindexek. A Dow Jones-mutató volt egy rövid ideig a 9000 pontos határ felett is, végül 8934 ponton, a pénteki záróértékénél 3,5 százalékkal magasabban fejezte be a hétfői napot. Az S&P500-index 3,9 százalékot erősödve a 900 pontos határ felett, 909,7 ponton zárt, míg a Nasdaq 4,14 százalékkal került feljebb. A jelentős pluszokat két tényezővel magyarázzák szakértők: az új, januárban hivatalba lépő elnök, Obama hétvégi nyilatkozatai és az, hogy akár már ma az amerikai törvényhozás jóváhagyhatja az amerikai autógyártóknak szánt gyorssegélyt, optimizmussal töltötték el a befektetőket.
  • Három dollárt erősödött az olajár Londonban és New Yorkban. Az emelkedés oka elsősorban Barack Obama, aki megválasztott elnökként nagyszabású közmunkaprogramot hirdetett, ez pedig a piac várakozása szerint növelheti a keresletet. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent januári lejárata 3,68 dollár erősödéssel 43,42 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta januári jegyzése 2,90 dollárral 43,71 dollárra nőtt. (MTI)

  • Az ukránok 67,7 százaléka elvesztette bizalmát a bankokban, közel ötven százalékuk pedig azonnal kivenné betétjét a pénzintézetekből, derült ki egy közvéleménykutatás hétfőn közzétett adataiból. A felmérésben megkérdezett ukránoknak csak a 11,7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megbízik az állami bankokban, míg 8,4 százalék csak a nagy kereskedelmi bankok iránt viseltetik bizalommal. A válaszadók 1,8 százaléka a kis kereskedelmi bankokban bízik meg. (MTI)

  • Kereken egyszázalékos pluszban, 12 573,1 ponton zárta a napot a budapesti tőzsdeindex, bár reggel még három százalék feletti pluszok jellemezték a kereskedést. Akkor még minden papír emelkedni tudott, a nap végére viszont valójában az OTP tartotta a lelket: 3080 forinton, 5,6 százalékos emelkedéssel zártak a bankpapírok, melyek napközben 3100 forint felett is forogtak. A reggel még dráguló Mol végül 2,7 százalékos eséssel, 9730 forinton zárta a napot. A Richter ára nem változott, az Egis 0,4 százalékos emelkedése 10 500 forintos árhoz volt elég. A Magyar Telekom 2,1 százalékkal 572 forintra emelkedett.
  • A nemzetközi irányzatnak megfelelően a New York-i részvénypiacok is bizakodva kezdtek hétfőn, annak reményére, hogy körvonalazódik az amerikai autóipar állami megmentésének terve, és a megválasztott elnök, Barack Obama a hét végén fél évszázada nem látott méretű közmunkaprogramot hirdetett, amely szerinte 2,5 millió embernek ad majd kenyeret a kezébe. A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 1,59 százalékos nyereséggel kezdett, egy óra múlva 2,99 százalékos nyereségben volt. A Nasdaq piac összetett mutatója 2,11 százalékos nyereséggel nyitott, egy óra múlva 3,05 százalékos nyereségben volt. Az S&P 500-as 1,32 százalékos előrelépéssel indult, egy óra múlva 2,82 százalékos nyereségben volt. (MTI)
  • A német ipar termelése egy hónap alatt 2,1 százalékot, az egy évvel korábbihoz képest 3,8 százalékot csökkent októberben, közölték hétfőn a német gazdasági minisztériumban. Megrázóan, 8,3 százalékkal csökkentek tavaly októberhez képest a feldolgozóipari megrendelések, szeptemberhez képest a visszaesés 6,1 százalékos volt. Szeptemberben a német ipari termelés 3,3 százalékkal csökkent, 13 év óta a legnagyobb mértékben. Most októberre másfél százalékos visszaesést jósoltak az elemzők. A feldolgozóipari rendelések éves visszaesésének szeptemberi adata 1991 óta a legnagyobb volt. A rendelések visszaesése miatt az elemzők az idei évre jelentősen visszaeső ipari termelésre számítanak Németországban. (MTI)
  • Most már meredeken növekszik a törlesztéseikkel leálló vállalati adósok aránya, de a folyamat súlyos mértékű "elszabadulása" még csak jövőre várható, áll a Moody's Investors Service hétfői londoni előrejelzésében. A nemzetközi hitelminősítő havi összesítése szerint a spekulatív besorolású globális vállalati szektorban a nem fizetővé váló cégadósok aránya novemberben 3,1 százalék volt a tavalyi azonos hónapban mért 0,9 százalék után. A Moody's elemzése szerint a cég előrejelzési modellje azt mutatja, hogy e vállalati körben 2008 végéig 4,2 százalékra, 2009 novemberéig 10,4 százalékra szökik fel a törlesztési hátralékba kerülők aránya. Az átlagon belül az amerikai vállalati adósságkibocsátók körében a nem teljesítővé válók aránya a prognózis szerint ez év végén 4,6 százalékra, éves távlatban 10,7 százalékra növekszik; az európai adósok körében 2,6, illetve 12,5 százalékos nem fizetői arányt jósol a cég ugyanezen időtávlatokra. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Végleg eltűnik az amerikai autóipar?

    A sokat kritizált amerikai autóipar valószínűleg teljes egészében eltűnhet - nyilatkozta Paul Krugman, az idei közgazdasági Nobel-díj nyertese. A jelenlegi gazdasági helyzetben működésük nem fenntartható - tette hozzá a Princeton Egyetem közgazdász professzora.