2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A globálissá nőtt válság elérte Magyarországot. A törvényhozásnak, a kabinetnek, a munkáltatóknak, a munkavállalóknak és a jegybanknak közösen kell végig gondolniuk, hogy mi a teendő, mondta Gyurcsány Ferenc pénteken. A kormányfő szerint meg kell nézni, mennyi lehet a következő években a gazdasági növekedés, ehhez mekkora jövedelmi szint kapcsolódhat, milyen lehet az adórendszer, mennyi tartalékot kell felhalmozni a helyzet biztonságos kezelésére, mennyit költhet az állam. Ha ezekre a kérdésekre megvan a választ, adott esetben "tabuk nélkül" módosítani kell az adótörvényeket, vagy a költségvetést. (FH)
  • Jelentősen nőtt az elmúlt napokban az aranyérmék és aranytömbök iránti kereslet a pénzügyi válság hatására, a BÁV már nem tudja kielégíteni az igényeket - mondta el Kovácsné Racskó Szilvia, a BÁV Zrt. nemesfém menedzsere. mivel a vállalat csak saját gyártású aranytömböket forgalmaz, a kínálatot a termelés aktuális mennyisége határozza meg. A szakember szerint a mostani keresletnövekedés nem kirívó eset: a befektetők előszeretettel fektetik pénzüket aranyba, negatív gazdasági hatású kül-, és belpolitikai események idején. (MTI)
  • A pénzügyi válság rövid időn belül jelentős gazdasági válsággá alakulhat, s mivel Magyarország eddig is sok időt veszített a reakciók elmaradásával, minden további nap óriási veszteségeket okozhat - mondta Járai Zsigmond, a jegybank volt elnöke, a CEG Közép-európai Biztosító Zrt. felügyelő bizottsági elnöke.

    Abba kell hagyni a politikai csatározásokat, ehelyett az ország érdekében a gazdaság stabilizálására kell koncentrálni. Figyelembe véve, hogy a világ pénzpiacain beszűkültek a finanszírozási lehetőségek, azonnali költségvetési kiadáscsökkentést kell bejelenteni. Még az idén legalább 200-300 milliárd forint értékben csökkenteni kell a negyedik negyedévben a kiadásokat, mérsékelve ezzel a költségvetés hiányát, az ország finanszírozási igényét.

    (MTI)
  • Azok a franciák, akik külföldre kimentett tőkéjüket most hazahozzák és kölcsönadják az államnak, adóamnesztiában részesülhetnének - javasolta a pénzügyi válságra és az államadósság, illetve a deficit növekedésének kockázatára adható megoldásként a francia nemzetgyűlés elnöke egy pénteki interjúban. Bernard Accoyer szerint a globális válság rendhagyó "konkrét és pragmatikus" megoldásokat igényel. Az ellenzéki Szocialista Párt közleményében "valóságos botránynak" minősítette Accoyer javaslatát, de a kormányszóvivő is azt mondta: adóamnesztia jelenleg nem aktuális és nem feltétlenül kapcsolható össze a nemzetközi pénzügyi válsággal. Megjegyezte: az államnak adott kölcsön ötletén érdemes gondolkodni. (MTI)
  • Oroszország 175 milliárd rubelt, vagyis 6,7 milliárd dollárt költ majd a részvénypiaci zuhanás megfékezésére. Jövőre szintén legalább ennyi pénzzel segítenék a részvénypiacot, jelentette be ma Putyin. A fejlesztési bank orosz részvények vásárlására állítana fel alapokat még a jövő héten. (Portfolio)
  • Az orosz Rosevrobank, egy közepes méretű hitelező bank felhívta az ügyfelek figyelmét, hogy azonnal fizessék vissza jelzáloghiteleiket, és ne kockáztassák egy esetlegesen 30 százalékos ingatlanpiaci áresés negatív hatásait.

    A legtöbben a jelzáloghitelre az abból megvett ingatlant nyújtották be fedezetként, azonban az ingatlanpiaci árak esetleges zuhanása (a nagyobb ingatlanpiaci cégek 30 százalék körüli áresést vetítenek előre) miatt a fedezet veszíthet értékéből, melynek hatására a banknak meg kell majd tennie a szükséges lépéseket (akár egyoldalú szerződésmódosításokat is eszközölhet).

    (Portfolio)
  • Ma délután 3 órától Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére megbeszélések lesznek a kormánytagokkal és az MSZP frakcióvezetésével a pénzügyi válság ügyében. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint öt órakor a kormányfő és Simor András, a jegybank elnöke várja a frakcióvezetőket, hogy tájékoztatást adjanak a pénzpiaci válság kapcsán kialakult helyzetről, és konzultáljanak arról is, milyen lépésekre van szükség annak érdekében, hogy ez a lehető legkevésbé érintse Magyarországot. (Portfolio)
  • Harmincmilliárd euró értékben vásárol Spanyolország befektetési minősítésű eszközfedezetű értékpapírokat és egyéb hitelpapírokat bankoktól a likviditás fokozása érdekében a folyó negyedévben. Ezen túlmenően 2009-ben újabb 20 milliárd eurót költ erre a célra - jelentette be David Vegara spanyol gazdasági miniszter. Ezzel párhuzamosan a betétbiztosítást az ötszörösére növelte az állam. (Portolio.hu)
  • Az északi szigetország a pénzpiaci katasztrófát követően újra a természeti erőforrásaira koncentrál majd - mondta az izlandi miniszterelnök. Az izlandi kormányfő a szigetország bankrendszerének összedőlését követően Izland kiaknázatlan természeti erőforrásaira hívta fel a lakosság figyelmét, egyúttal elismerte azt is, hogy Izland túl kicsi ahhoz, hogy akkora pénzügyi rendszert tartson fenn, amely épp a napoknak rendkívüli robajjal dőlt be - írta a Bloomberg.

    Az izlandiak úgy vélik, hogy azt követően, hogy kivették a részüket az elmúlt évtized során kialakult banki virágzásból, most eljött az ideje, hogy ismét országuk természeti adottságaira, a geotermikus energiák kiaknázására, valamint a halászatra koncentrálnának, hiszen ezzel segíthetik országuk túlélését.

    Napi Online
  • A recessziót csak akkor kerülhetjük el, ha a világ jegybankjai minimum további 150 bázisponttal csökkentik irányadó rátájukat - véli Nouriel Roubini Nobel-díjas közgazdász, aki már két évvel ezelőtt megjósolta a pénzügyi válságot. A világ hét legnagyobb jegybankja két nappal korábban összehangolt kamatcsökkentést hajtott végre, a piaci szereplők körébe azonban mégsem tért vissza a bizalom. A gyors beavatkozás igen fontos lenne, mivel a jelenlegi helyzetben nem zárható ki egy olyan mértékű tőzsdei összeomlás, mint amit 1987-ben láthattunk, érvelt Roubini. (Portfolio.hu)
  • A hétvégi G-7-es csúcstalálkozón a japánok egy nemzetközi alap felállítását célzó javaslattal fognak előállni, amiből hitelt lehetne nyújtani a likviditási problémákkal küzdő országoknak. A japán csoda egy hasonló hitelpiaci válsággal ért véget 1990-ben, és akkor állami beavatkozásra (tőkeinjekcióra) volt szükség a válság stabilizálásához. Portfolio
  • A forint jelentős tegnapi és mai gyengülése a lengyel zloty mellett még azt a szlovák koronát is "megfertőzte", amelynél már hónapok óta ismert az euróhoz rögzített árfolyam és januárban az euró hivatalos fizetőeszközként váltja fel Szlovákiában a koronát.

    Még júliusban 30,126-nál rögzítették a korona/euró árfolyamot, azóta az azonnali piacon a jegyzések jellemzően 30,20-30,30 körül "mozogtak". A széleskörű régiós és nemzetközi piaci aggodalmak hatása még a koronát is gyengíteni tudta, ami már valóban a pánik egyik leginkább szembeötlő jele. A jegyzések ma mintegy fél százalékkal 30,60 fölé emelkedtek.

    Portfolio
  • A román jegybank nyíltpiaci akciót hajtott végre a lej árfolyam zuhanásának megállítására - jelentette a Mediafax román hírügynökség. Az intervenciót követően a lej 3,7600-ra erősödött az euróval szemben a korábbi 3,8250-3,8350 lejes tartományból. (MTI)
  • Fél kettő körül a BUX 13 652 ponton állt, vagyis mínusz 9,1 százalékban. Az OTP is erősödésnek indult az elmúlt fél órában, a részvényekkel 3500-3600 forintos áron kereskedtek, a papírok nyolc százalékos mínuszban vannak, de néhány percig ennél is erősebben álltak.
  • cikkünk a témában:

    Harcban a spekulánsokkal

    Az OTP elleni támadáson túl a forint esés mögött is felsejlik, hogy az esésre játszó befeketők céltáblájára felkerült Magyarország. A legnagyobb hazai banknak azonban van pénze megvédeni magát, az összehangolt kormányzati és jegybanki intézkedések pedig eddig ugyancsak jók az elemzők szerint.
  • Utassy László az OTP Bank igazgatósági tagja 2008. október 8-án 4449 Ft/darab átlagáron 10 000 darab OTP törzsrészvényt, október 9-én 4468 Ft/darab átlagáron 10 000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt – tette közzé a Bét honlapján a bank.

    Bíró Gábor igazgatósági tag pedig október 9-én 4770 Ft/darab átlagáron 2000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt.

  • Nem sokkal déli 12 után újra indították a kereskedést a bécsi tőzsdén. A tőzsde történetében egyedülálló, többórás szünetet azért rendelték el, mert nyitás után 10 százalékkal esett a vezető tőzsdeindex, az ATX. (MTI)
  • Ismét lefelé módosította a világ idei kőolaj-felhasználásának várható növekedési ütemét a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a nagy fogyasztó országok gazdasági növekedésének lassulása és a pénzügyi válság miatt. A szervezet előrejelzése szerint napi 440 ezer hordóval növekszik az idén a kereslet: ez 250 ezerrel kevesebb, mint amire az előző előrejelzésben számítottak, s mindössze 0,5 százalékos növekedést jelent, amire 1993 óta nem volt példa. Az idén napi 86,5 millió hordó fogyasztás várható. (MTI)
  • A lengyel pénzügyminiszter a magyar körülményekkel magyarázta, hogy a zloty is gyengülésnek indult hajnalban. "A lengyel gazdaság erős és stabil alapokon áll. A gyengülés a magyarországi eseményekkel függ össze" - idézi Katarzyna Zajdel-Kurowskát a Portfolio.

    Elemzők szerint ugyanakkor nemzetközi okok állnak a zloty és a forint gyengülése mögött. Nem a két visegrádi ország devizája rángatja egymást.

  • 11 óra körül némi felívelés, majd délig újabb, de már csak kisebb esés jellemezte a részvénypiacot és a forintárfolyamot. A piacon tényként kezelik, bár ilyen bejelentés nem volt, hogy az OTP elkezdte a sokak által sürgetett sajátrészvény-vásárlást. A tőzsde délben 13 400 pont körül mozgott, ami 10,6 százalékos esést jelent. Az OTP és a Mol egyaránt 14,4 százalékot veszített értékéből: a bankpapírok esetében ez 3400, az olajcégnél 10 700 forintos árat jelent. Az euró ára 266 forint, a dollár 196,6.
  • A francia CAC mínusz 8,38 százalékon, a német DAX mínusz 9,55 százalékon, a londoni FTSE 100 mínusz 7,49 százalékon állt 12 órakor.
  • Ahogy azt az elmúlt napokban megszokhattuk, az orosz tőzsde a kedvezőtlen nemzetközi hangulat közepette zárva tart. A Duma eközben elfogadta, hogy a fejlesztési banknak jogot adnak arra, hogy 50 milliárd dollár értékben hitelhez juttathasson vállalatokat, hogy azok külföldi kötelezettségeiket kielégíthessék. Emellett elfogadásra került, hogy a jegybank a bankoknak fedezet nélküli hiteleket nyújthasson a turbulenciák hűtése érdekében.

    A nagy esést követően a nagyvállalatok már elkezdték a saját részvény vásárlásokat, a Lukoilnál pedig a menedzsment is veszi a saját részvényeket.

    Portfolio
  • Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. jelentős mértékben csökkenti a forint állampapír kibocsátást a piaci folyamatokra reagálva - közölte az ÁKK pénteken. Az intézmény tájékoztatása szerint az idei év hátralévő részében csak a lejáró adósságot újítják meg, és módosítják a kibocsátás szerkezetét. Így idén az ÁKK Zrt. mintegy 200 milliárd forinttal csökkenti a nettó állampapír-piaci értékesítést a korábban meghirdetett kibocsátási tervhez képest. A két hét múlva esedékes 15 éves államkötvény-aukciót az ÁKK nem hirdeti meg, amivel eltér az előzetesen publikált aukciós naptárról. (MTI)
  • A cseh tőzsdén is felfüggesztésre kerültek az osztrák papírok, úgymint az Erste és a Vienna Insurance Group részvényeinek kereskedése. A régióban a cseh piac mutatja jelenleg a legnagyobb, 12,3 százalékos zuhanást, eközben a lengyel WIG 20 6,6, a török ISE 100 6 százalékos mínuszban tartózkodik. Portfolio
  • A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 2 százalékkal csökkent idén szeptemberben. A vagyon értéke a hónap végén 3032 milliárd forintot tett ki - közölte a szövetség pénteken. Ez év szeptemberében a BAMOSZ tagjai szeptember végén 391 alapot kezeltek. Az alapokból összesen 11 milliárd forint tőkét vontak ki, míg a piaci teljesítmények 52 milliárd forinttal csökkentették az összesített vagyont. (MTI)
  • Folyamatos zuhanás után a General Motors piaci értéke 2,7 milliárd dollárra esett. A tegnapi kereskedési nap folyamán 31,1 százalékkal 4,76 dollárral zuhantak a General Motors részvényei az amerikai tőzsdén, ami azt jelenti, hogy több mint 60 éves mélypontot ütöttek meg az értékpapírok. A piaci értéke már csak 2,69 milliárd dollár. Portfolio
  • A francia CAC 6,18 százalékos mínuszban, a német DAX 7,64, a londoni FTSE 100 mínusz 5,45 százalékon állt fél 12-kor. A legjobban most is a bankrészvények esnek.
  • A Budapesti Értéktőzsde indexe 13 444 pontig esett vissza az elmúlt percekben, mínusz 10,5 százaléknál jár.
  • cikkünk a témában:

    Buffett 8 milliárd dollárt kaszált egy hónap alatt

    A pénzügyi guru 33 nap alatt 1448 milliárd forintnyi dollárral lett gazdagabb, 16 százalékkal növelte az így már 58 milliárd dolláros vagyonát. A General Electricbn vásárolt be, jókor. Várhatóan ő lesz a leggazdagabb a Forbes listáján, amit 15 évig Bill Gates vezetett.
  • Reggel két éves mélypontot is megjárt a forint árfolyama, az euró ára 270 forint felett járt, de az elmúlt két óra már egyenletesnek mondható erősödést hozott: mostanra 262-ig erősödött az árfolyam. Ebben szerepe lehetett Simor András nyilatkozatának is, a jegybank elnöke azt mondta: a magyar gazdaság stabilitása jelentősen javult az utóbbi időben, a mostani forintgyegnülés nem magyarázható fundamentális okokkal.