Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pénzügyi pánik, gazdasági válság

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 266 forint/eurós szintnél mozog a forint árfolyama, amely négy egségnyivel erősebb kurzust jelent annál, mint amely a múlt hét nagy részében jellemezte a hazai fizetőeszközt.
  • Újabb mentőövet dobott az amerikai kormány a pénzügyi gondokkal küszködő Citigroupnak. Hétfő reggeli bejelentés szerint az amerikai állam 20 milliárd dollár értékben részesedést vásárol a bankban. Ezen felül 306 milliárd dollár értékben garanciát vállal a Citigroup kinnlevőségeire. A döntést a pénzügyminisztérium, a jegybank (Fed) és a szövetségi bankfelügyelet (FDIC) együttesen jelentette be. Egyidejűleg jelezték, hogy mindent megtesznek az amerikai bankrendszer megerősítése céljából. A pénzügyminisztérium a 20 milliárd dollárt a kongresszus által néhány hete elfogadott és George Bush elnök által aláírt 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőöv összegéből használja fel.

    Október végén az amerikai állam elsőbbségi részvénycsomagot vásárolt az ország kilenc vezető bankjában 125 milliárd dollár értékben. Akkor a Citigroup 25 milliárd dolláros tőkeinjekciót kapott, hasonlóan, mint a JPMorgan és a Wells Fargo. A Bank of America 15 milliárd, a Goldman Sachs, a Merrill Lynch és Morgan Stanley 10-10 milliárd dollárt kapott. (MTI)
  • A német kormány egyik befolyásos tanácsadója arra számít, hogy enyhülni fog a pénzügyi válság. A helyzetnek néhány hónapon belül csillapodnia kell - jelentette ki Bert Rürup, az "öt bölcs" néven ismert, a német kormány gazdasági és társadalmi kérdésekben illetékes független szakértői tanácsadó testületének vezetője a sajtónak. A Focus című hetilap hétfőn megjelent számában közölt nyilatkozatban Rürup kifejtette, hogy Németország és más államok kormányának mentőakciói megakadályozták a pénzügyi rendszer összeomlását, amely a gazdaság egészét károsította volna. Úgy vélte, nagyon alacsony annak a valószínűsége, hogy további jelentős pénzintézet jelentsen csődöt. Frank-Jürgen Weise, a német munkaügyi hivatal (BA) vezetője a Bild című napilapban hétfőn megjelent nyilatkozatában arról beszélt, hogy álláspontja szerint a mostani konjunkturális válság kevésbé lesz drasztikus a munkaerőpiacra nézve mint a korábbiak.(MTI)
  • A felzárkózó piacok némi fellendülése, ha lesz is, kifulladhat a héten, mert a befektetők továbbra is óvatosak a nagyobb kockázatokkal szemben. Ez nyomni fogja a részvényeket és a magas hozamú kötvényeket, magával húzva a valutákat, habár a tőkekiáramlás üteme csökken, írta a vasárnapi előrejelzésében a Reuters hírügynökség. Pénteken a Morgan Stanley kezelte MSCI felzárkózó piaci részvénymutató 467 pontra csökkent, ez csak 22 ponttal magasabb a négyévi mélypontnál. Közben a Wall Street 11 éves mélypontra esett.

    A most kezdődő héten a befektetők rövid távú jó híreket remélnek az Egyesült Államokból, esetleg egy autóipari mentőterv formájában, és számítanak a pénzügyi részvények fedezet nélküli tőzsdei eladásának újabb betiltására, ami talán stabilizálhatja az amerikai piacokat, és részleges javuláshoz segítheti a felzárkózó piacokat is.

    A héten kamatértekezletet tart a mexikói, a szlovák, a lengyel, a magyar, a szerb, az izraeli és a malajziai központi bank, és közülük legalább néhányan hajlamosak enyhítésbe kezdeni a következő három hónap során. Erre mindenekelőtt Mexikóban és Lengyelországban van esély. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Az SZDSZ nem buktatja meg a kormányt

    Az SZDSZ Országos Tanácsa elégedett azzal, hogy három fontos gazdasági javaslatukat is elfogadta a parlament, ezért úgy tűnik, hogy ellenzékből is megszavazzák a költségvetést.
  • Geithner Timothyt nevezi ki pénzügyminiszternek az NBC értesülése szerint Barack Obama megválasztott amerikai elnök. Timothy az amerikai jegybank New York-i részlegének az elnöke. A New York-i értéktőzsde kedvezően fogadta az értesülést, hogy Timothy lesz a pénzügyminiszter. Röviddel 21 óra után a DJIA indexe 180 pont emelkedéssel 7732 ponton volt. A közel húsz perccel korábbi bejelentés előtt a tőzsdemutató szerény mínuszban volt.
  • A likviditáshiányt nevezte a pénzügyi válság legnagyobb latin-amerikai kihívásának az Amerikaközi Fejlesztési Bank (IADB) elnöke pénteken. Luís Alberto Moreno egy nemzetközi üzleti fórumon Limában elmondta: az IADB nyitott újabb likviditással segíteni a latin-amerikai gazdaságokat. Korábban a bank azt közölte, hogy jövőre megduplázza hitelezési tevékenységét a térségben. Moreno szerint a likviditáshiány a növekedést is lassítja a térségben: az IADB az idén összességében még 4,5 százalékos növekedést vár a latin-amerikai gazdaságokban, jövőre viszont már csak 2,5 százalékot.
  • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 78,86 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 10.908,70 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,2 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest. Igaz, az optimista kezdés után a nap végére "elfáradt" a piac. Reggel fölfelé indultak az európai tőzsdék, miután az ázsiai piacok pluszban zártak, és az amerikai határidős indexek is emelkedést jeleztek előre. Délután azután fordult meg a hangulat, hogy a New York-i tőzsdeindex a pozitív nyitás után mínuszba csúszott. A kereskedés végére a BÉT-re is megérkeztek az eladók, így a főbb papírok napközbeni nyeresége elolvadt. A magyar piac zárásakor pedig a még nyitva tartó nyugat-európai tőzsdeindexek már kiadós esést mutattak. A Mol 35 forinttal, 0,40 százalékkal 8.790 forintra erősödött, 2,1 milliárd forintos forgalomban. Az OTP 10 forintos, 0,43 százalékos emelkedéssel, 2.330 forinton zárt, forgalma 6,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 1,92 százalékkal 531 forintra nőtt, forgalma 1,4 milliárd forint volt.
  • A Budapest Alapkezelő Zrt. a PSZÁF november 7-i 10 napos felfüggesztő határozatának lejártával 2008. november 24-én, hétfőn újraindítja a Budapest Ingatlan Alapok Alapja befektetési jegyeinek forgalmazását.
  • hétfőn az OTP is újraindítja az OTP Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyeinek folyamatos forgalmazását. A PSZÁF iránymutatásának megfelelően, a befektetők védelme és az egyenlő elbánás biztosítása érdekében, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. a törvény adta lehetőséggel élve a korábbi „T” nap (a megbízás felvételének napja) helyett „T+90” forgalmazási napra módosítja az ingatlanalapok visszaváltási ügyleteinek elszámolását.
  • Napközben még 266 forint alatt is születtek kötések az euróra, ám délutánra elfogyott a lendület, és az euró ára 268 forint fölé került az elmúlt percekben.
  • A napközben lendület délutánra jócskán alábbhagyott, így végül csak 79 pontos, 0,7 százalékos pluszban zárt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. A vezetőt részvények közül az OTP és a Mol is 0,4 százalékot erősödött.
  • Pénteken emelkedéssel nyitottak a vezető New York-i tőzsdemutatók, elsősorban a technológiai papírok húzták felfelé a mutatókat. Nyitáskor a tőzsde DJIA mutatója 154,59 ponttal, 2,05 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 26,92 ponttal, 2,05 százalékkal emelkedett. Nagyjából fél óra múltán a DJIA mutató 2,15 százalékos, a Nasdaq Composite 2,38 százalékos emelkedésnél járt. (MTI)
  • A likviditási helyzet javítása érdekében Lengyelország 10 milliárd euro összegű forrást kap az Európai Központi Banktól - derül ki az EKB és a NBP pénteken közzétett közös bejelentéséből. A november 6-án létrejött megállapodás repoügyletekhez kapcsolódik és a Lengyel Nemzeti Bank számára 10 milliárd eurós pótlólagos forrást biztosít, a jegybank műveleteinek támogatása érdekében. November 8-án a lengyel jegybank már bejelentette, hogy Lengyelország svájci frank alapú likviditást kap. (Portfolio.hu)
  • Miután a munkaadói oldal hajlandó tárgyalni a 2009-es új minimálbérről és szakmunkás bérminimumról, megkezdődött az érdemi bértárgyalás. A munkavállalói oldal új minimálbér javaslata havi 76 500 forint, a szakmunkás bérminimum pedig 95 ezer forint - hangzott el az OÉT pénteki ülésén. Korábban a munkavállalók 80 000 forintra emelték volna a minimálbért. Jelenleg a havi minimálbér összege 69 ezer forint, a kétéves gyakorlattal rendelkező szakmunkások bérminimuma 86 300 forint. A munkaadói oldal a bértárgyalások hatodik fordulójában elmozdult arról az álláspontról, hogy fagyasszák be jövőre a minimálbért - jelentette be Dávid Ferenc, az oldal szóvivője. (MTI)
  • A pénzügyi válság elmúlt, de most kezdődik a neheze, a vállalkozások és a munkanélküliek válsága - jelentette ki Bajnai Gordon pénteken. A gazdasági miniszter szerint a jövő év mindenképpen nehéz lesz, de elképzelhető, hogy másfél év is eltelik addig, amíg növekedhet a gazdaság. Azt mondta, Magyarországnak szüksége van az adócsökkentésre, de erre csak akkor kerülhet sor, ha azt a stabilitás megengedi. (MTI)
  • Pénteken változatlan szinten hagyta az alapkamatot a japán jegybank: a döntés értelmében a kamat továbbra is 0,3 százalék. A bank utoljára októberben csökkentette a kamatot, 0,5 százalékról 0,3 százalékra. Elemzők a továbbiakban is semleges politikát várnak a jegybanktól, amelynek igen kicsi a mozgástere a gazdasági élénkítésére. (MTI)
  • Súlyos következményekkel járhat a német autóiparban foglalkoztatottak számára a globális válság okozta keresletcsökkenés. Ágazati elemzők szerint 2009 végéig Németországban 60 ezer munkahely szűnhet meg emiatt: 50 ezer közvetlenül a gyártóknál, illetve beszállítóknál. A kereskedőknél 10 ezer munkahely kerülhet veszélybe 2010-ig. Jelenleg a német autógyártás 760 ezer embernek ad munkát, a kereskedelem 470 ezernek. (MTI)
  • A világgazdasági növekedés 2009 végén fog újra megindulni, de a pénzügyi világban az "újabb katasztrófák kockázata" továbbra is fennáll - véli Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a Le Parisien című párizsi napilapban pénteken megjelent interjúban. Arra a kérdésre, hogy nem naivitás-e azt gondolni, hogy az állam által megmentett bankok folytatják majd a hitelezést a vállalatoknak és a lakosságnak, az IMF-vezér úgy vélte, hogy "teljesen valós" annak a kockázata, hogy a hitelezés nem indul újra, ezért szerinte "legitim" lenne kötelezni a bankokat a hitelfolyósításra. (MTI)
  • Több mint 2000 embert bocsátanak el a vállalatok eddigi jelzése szerint a következő három hónapban a Magyarországgal szomszédos Temes megyében, ahol eddig a legalacsonyabbak voltak a munkanélküliségi mutatók Romániában - adta hírül a Nyugati Jelen című aradi napilap. Január végéig 2109 elbocsátás várható a Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal statisztikái szerint. A leginkább érintett iparágak az építőipar, a könnyűipar, az élelmiszeripar, az autóalkatrész-gyártó ipar és a szállítás. Egyedül az Eybl textilipari cégnél 667 alkalmazottnak mondanak fel. (MTI)
  • A gyenge harmadik negyedév után még rosszabb negyedik negyedévet vár a Concorde elemzője a Moltól, így csökkentette a társaságra vonatkozó eredményvárakozásait. Jelenleg a Mol 6,5-ös 2009-es P/E-n forog, ami a régiós szektortársakénál magasabb értékeltséget jelent. A Concorde véleménye szerint ez a prémium nem jogos, figyelembe véve, hogy a Mol előnye a versenytársakhoz képest eltűnőben van. (Portfolio.hu)
  • Az utolsó szavazáson is átment az argentin elnöknő államosítási tervezete, amivel Argentínában egy teljesen új nyugdíjrendszer jön létre. A külföldi befektetők komoly eladásokkal reagáltak még az egy hónappal ezelőtti bejelentésre, ami komoly részvényindex zuhanásokat okozott. A befektetők bizalma az államosítás miatt gyakorlatilag teljesen odalett, az pedig csak hónapok múlva tudhatjuk meg, hogy ekkora árat megért-e a lépés. (Portfolio.hu)
  • Nagyon úgy tűnik, hogy egy időre le kell tennie a Magyar Telekomnak a Telekom Slovenije felvásárlásáról, ugyanis az új szlovén kormány képviselői lépten-nyomon azt hangsúlyozzák, hogy meg kívánják tartani a cégben a többséget. Pedig éppen most érdeklődik a magyar cég egy 10 százalékos pakett megvásárlása iránt. (Portfolio.hu)
  • A déli órákban tovább tudott erősödni a forint, a jegyzések a 265-ös szintet is ostromolták. A 265-ös árfolyam egyébként nagyon közel van a hétfő hajnalban tapasztalt heti csúcshoz, akkor még rövid időre 264,50 körül is megfordultak a jegyzések. Az elmúlt percekben azonban némiképp veszített lendületéből a hazai fizetőeszköz, és a kurzus ismét 266 fölé került. (Portfolio.hu)
  • Háromezer fős elbocsátást tervez a JP Morgan befektetési banki divíziójában 2008 végéig a híresztelések szerint. Ez a lépés az üzletág teljes munkaerejének közel 10 százalékát teszi ki. A hitelpiaci válság következtében a bankok sorra határoznak el jelentős leépítéseket, miután a befektetési banki tevékenység a veszteségleírások mellett a visszaeső felvásárlási és fúziós aktivitás miatt is szenved. A Goldman Sachs a hetekben jelentette be, hogy alkalmazottai közel 10 százalékát elbocsátja, a Citigroup pedig 50 000 fős leépítést határozott el, amely teljes munkaerejének 14 százalékát teszi ki. (Portfolio.hu)
  • A Richter Gedeon Nyrt. 2008. november 7-én adott megbízása alapján november 20-án 10 000 darab saját részvényt vásárolt a UniCredit Bank Hungary Zrt. közreműködésével a Budapesti Értéktőzsdén 24.466 forintos átlagáron - közölte a társaság a tőzsde honlapján pénteken. Ezzel a 2008. november 7-én adott megbízás teljesült. A Richter saját részvény állománya 2008. november 21-én 83 771 darab. A Richter egyúttal bejelentette, hogy további 30 000 darab saját részvény Budapesti Értéktőzsdén történő vételére adott megbízást a UniCredit részére. A társaság a részvényeket a Pénzügyminisztérium által elismert értékpapír-juttatási programjához kívánja felhasználni. (MTI)
  • A feldolgozóipari beszerzési menedzser index 41,1 pontról 36,2 pontra csökkent, ami kisebb negatív meglepetést okozott, mivel az elemzők 40,3 pont körüli értékre számítottak. A szolgáltatói beszerzési menedzser index szint várt feletti csökkenést jelzett: októberben 45,8 pontról 43,3 pontra esett az index, míg az elemzők 45,3 pont körüli értékre számítottak. Ezzel mindkét index negatív rekordot döntött (az eurozóna beszerzési menedzser indexeit tíz éve teszik közzé), tovább fokozva a recessziós félelmeket. (Portfolio.hu)
  • Másfél óra alatt töb mint 5 százalékot erősödött a csütörtöki záróárához képest az OTP. A bankpapírokkal 2445 forinton kereskednek, ami 5,3 százalékos drágulást jelent. A BUX 324 pontos, 3 százalékos pluszban van.
  • Péntek délelőtt folytatódott a forint reggel megkezdődött erősödése. Az euró ára 270 forint alá került, sőt, 269 forint közelében is születtek rá kötések. A svájci frank már csak 174 forint, a dollárral a 213-214 forintos sávban kereskednek.
  • Németországban jövőre is folytatódik a visszaesés, egész évi átlagban is csak igen vérszegény javulás várható a világgazdaság lehűlése miatt, és ennek a munkapiac lesz az egyik kárvallottja. "A fő mutatók arra vallanak, hogy a gazdasági tevékenység lassulása 2009-ben is folytatódik még", írták a német pénzügyminisztérium elemzői a pénteken kiadott havi jelentésükben. A német gazdaság recesszióban van: a GDP 0,5 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, miután a második negyedben 0,4 százalékot vesztett, rendre az előző negyedhez képest. A német kormány idénre átlagosan 1,7 százalékos, jövőre 0,2 százalékos gazdasági növekedést jósol az országnak. "Jóllehet a munkapiac most nagyon jó állapotban van, a gazdasági lassulásnak negatív hatása lesz a foglalkoztatásra 2009-ben", olvasható a jelentésben." Közben a német parlament alsóházának költségvetési bizottsága pénteken jóváhagyta, hogy a német költségvetés kiadásai jövőre elérjék a 290 milliárd eurót, az eredetileg tervezett 283,2 milliárd euró helyett, és emiatt a hiány jövőre 18,5 milliárd euró legyen, 8 milliárddal több a korábban tervezettnél. A növekmény a gazdaságösztönző intézkedések következménye lesz. (MTI)