Már Bokros Lajos is Ukrajnába ment

2009.02.26. 07:08 Módosítva: 2009.02.26. 07:34
Az IMF képviselőjeként járt az államcsődtől fenyegetett, újabb két fokozatú leminősítésen átesett, CCC-kategóriás országban. Ukrajna minősítése a legrosszabb az európai országok között, senkinek sem tetszik hogy Kijev összebalhézott a valutaalappal.

Az idei ukrán állami költségvetés hiányával kapcsolatos kérdésekről tárgyaltak a napokban Kijevben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői, köztük Bokros Lajos, a Valutaalap tanácsadója. Az IMF-szakértők Mikola Azarovval, az ukrán parlament pénzügyi és banki bizottságának elnökével találkoztak.

Az ellenzéki Régiók Pártjának parlamenti képviselője a megbeszélésen azt mondta: nincs értelme hatékony politikáról beszélni, ha a költségvetés hiánya eléri a 10 százalékot. A képviselő hozzátette: az IMF készenléti hitelének második részlete akkor lenne lehívható, ha a parlament reális költségvetést fogadna el, megjelölve a hiány fedezetének valós forrását.

Azarov sajtószóvivői irodája közölte továbbá: az IMF képviselői a megbeszélés során sajnálatuknak adtak hangot amiatt, hogy az ukrán pénzügyminisztériumnak nincs határozott álláspontja a bankszektor problémáinak megoldására.

Pakisztán mellé zuhantak

Szerdán egyébként újabb hitelminősítő sorolta még lejjebb Ukrajnát. Az S&P egyszerre két fokozattal rontotta az ország hosszú futamú szuverén devizaadósi besorolását, amely így a már igen magas befektetői kockázatra figyelmeztető "CCC" sávba, egyebek mellett Pakisztánnal egy szintre került. Az S&P éppen a készenléti IMF-hitelprogram végrehajtásának növekvő kockázatait említette a leminősítés indoklásában.

A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint az ukrán hosszú és rövid lejáratú devizaadósi besorolás az eddigi "B/B"-ről "CCC plusz/C"-re süllyed, a helyi valutában kiadott államadósság osztályzata "B plusz/B"-ről "B mínusz/C"-re romlik. Az új besorolások kilátása is negatív.

Az átutalási és konvertibilitási osztályzat, amely azt jelzi, hogy az ukrán kormány vagy a jegybank milyen valószínűséggel rendelhet el devizakorlátozásokat, szintén "CCC plusz"-ra romlik az eddigi "B plusz"-ról; ez három fokozatú osztályzatrontás. A Standard & Poor's indoklása szerint a leminősítés azt tükrözi, hogy a jövőre esedékes elnökválasztások miatt nincs meg a széleskörű politikai támogatottsága az IMF-programhoz szükséges költségvetési felülvizsgálatoknak és bankszektorbeli reformoknak, ezért erősödnek a készenléti hitelprogram kivitelezésének kockázatai.

Nem érdemes az IMF-fel balhézni

Európában Ukrajna az egyetlen szuverén adós, amelyet valamely nagy nemzetközi hitelminősítőnél a "CCC" adóskockázati besorolási sávban tart nyilván. Kedden a Moody's vette leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá az ukrán kormánykötvények "B1"-es - más hitelminősítők metodikájában "B plusz"-nak megfelelő -, szintén mélyen spekulatív osztályzatát. A Moody's is kiemelte, hogy Kijev összekülönbözött a Nemzetközi Valutaalappal a pénzügyi szervezet által előírt gazdaságpolitikai intézkedésekben.

Az S&P-lesorolásról szóló hír megjelenését követően ugyanakkor az ukrán elnök azt közölte: országa elegendő pénzforrással rendelkezik ahhoz, hogy fizesse adósságát. Viktor Juscsenko az AP-nek nyilatkozva cáfolta azokat a véleményeket, hogy elkerülhetetlen az állam és a cégek fizetésképtelensége. Azt mondta, hogy az ukrán állam és a vállalatok egyaránt képesek az adósság törlesztésére. Az elnök elmondása szerint a jegybanki devizatartalék 27 milliárd dollár. Juscsenko elismerte, hogy "rossz a helyzet", de szerinte kezelhető.