Négyévnyi magyar GDP-t bukott egy brit bank

2009.02.26. 12:33
Az egyetemes gazdaságtörténet legnagyobb elvi értékű bankmentő programját indította útjára a brit kormány csütörtökön. Ugyanezen a napon az egyik brit nagybank, az RBS - a program egyik várható fő haszonélvezője - minden idők legnagyobb brit vállalati veszteségét jelentette be: 325 milliárd fontnyi követelésre kér állami garanciát.

A már múlt hónapban körvonalazott, hivatalosan vagyonvédő programnak hívott többirányú intézkedési terv központi eleme egy biztosítási jellegű rendszer létrehozása. Ennek alapján a kormány bizonyos díj ellenében garanciát vállal a résztvevő bankok portfolióiban felhalmozódott rosszhitel-állományért, 600 milliárd font (185 ezer milliárd forint) erejéig.

Ez jóval nagyobb elvi összeg, mint a 700 milliárd dollárt valamivel meghaladó amerikai gazdaságösztönző csomag, és az éves brit hazai össztermék-értéknek (GDP) csaknem a felét teszi ki, jóllehet nem jelent közvetlen és feltétlen költségvetési kiadást. A brit állam gyakorlatilag hitelbiztosítóként lép fel, jótállva a programhoz csatlakozó bankok nem teljesítő pénzpiaci portfolióinak meghatározott hányadáért.

Alistair Darling brit pénzügyminiszter csütörtökön a BBC-nek utalást tett arra, hogy várakozása szerint nem lesz szükség költségvetési helytállásra a garanciaprogramba bevont porfoliókért. Darling szerint az állam olyan, főleg a kereskedelmi szektornak nyújtott kölcsönökből, lakossági jelzáloghitelekből, valamint strukturált pénzpiaci termékekből álló portfoliókra vállal garanciát, amelyek "most kevesebbet érnek, mint néhány hónapja, ám remélhetőleg többet fognak érni, ahogy haladunk kifelé a recesszióból".

Nagy-Britannia azonban egybehangzó előrejelzések szerint egyelőre befelé halad a recesszióba: a tavalyi utolsó negyedévben, éves összevetésben 1,5 százalékkal csökkent a brit GDP-érték, és elemzők 2009 egészére akár 4 százalékhoz közeli visszaesést sem zárnak ki.

A súlyos recessziót hivatott tompítani ugyanakkor a kormányzati csomag másik alapvető eleme, amelynek alapján a Bank of England - a brit jegybank - pénzpiaci termékeket vásárolhat ki a bankoktól és más szektorbeli cégektől, fedezetként a nekik nyújtandó likviditás fejében. A bank - a tavaly ősszel kezdődött monetáris enyhítés eddigi kurzusa során most először - ezzel kvantitatív pénzügypolitikai enyhítésbe is kezdhet, vagyis közvetlenül növelheti a reálgazdaság pénzellátását.

A bankmentő program fő lejegyzője várhatóan a Royal Bank of Scotland lesz, amely már csütörtökön közölte, hogy 325 milliárd font rossz portfolióállományt kíván a garancia védőernyője alá helyezni.

Az RBS, amely a már tavaly végrehajtott költségvetési tőkepótlások révén 68 százalékos állami tulajdonban van, csütörtökön bejelentette azt is, hogy tavalyi egész éves adózott vesztesége 24,1 milliárd font volt, főleg a holland ABN Amro igen rosszul elsült akvizíciójának értékleírása miatt. Ez a legnagyobb egyéni cégveszteség a brit vállalati szektor történetében.

Sir Tom McKillop, a Royal Bank of Scotland volt elnöke két héttel ezelőtt, egy londoni parlamenti meghallgatáson elismerte, hogy "súlyos hiba volt" belemenni az ABN Amro-ügyletbe. Arra a kérdésre, hogy mennyire tartja eltúlzottnak a 70 milliárd eurós vételárat, Sir McKillop úgy fogalmazott: nem tud arányokat megállapítani, mert az ABN Amro megvásárlására fordított "minden egyes penny" kifizetése tévedés volt.

A veszteség bejelentése ellenére - a rossz portfolióktól történő megszabadulás reményétől hajtva - az RBS részvénye csütörtökön meredeken, csaknem 30 százalékkal drágult a Londoni Értéktőzsdén. Ez magával húzta a többi nagybank papírját is: a Lloyds bankcsoport 26, a Barclays 11 százalékkal erősödött.