Alfréd
-3 °C
3 °C

Házkutatás a Naftogaznál

2009.03.04. 16:32 Módosítva: 2009-03-04 16:32:05
Kapcsolódók (11)
Házkutatást tartottak az ukrán Naftogaz irodáiban, hogy lefoglalják az orosz-ukrán gázvitát lezáró szerződés eredetijét. A támadás állítólag Julija Timosenko ukrán kormányfő ellen irányul.

Maszkos emberek törtek be az ukrán Naftogaz gázvállalat irodáiba, házkutatást tartanak és egyebek között le akarják foglalni az Oroszországgal január 19-én aláírt, 2009-2019-es gázszállítási szerződés eredeti példányát, jelentette be a Naftogaz sajtóosztálya szerdán Kijevben. A hírt megerősítették az ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) is, azzal, hogy az iratokat egy bűnügy kapcsán foglalják le, és hogy embereik folytatják a házkutatást, őket kísérik kommandósok. Mind az ukrán gázimportban, mind a tranzitban problémákat okozhat a szerződés lefoglalása.

naftogaz

Délutánra világossá vált, hogy a támadás Julija Timosenko ukrán kormányfő ellen irányul. Ő tárgyalta meg és írta alá januárban a tíz évre szóló, mindkét oldalon erősen vitatott szerződést Oroszországgal. Előzőleg a Gazprom elzárta a gázcsapot a késedelmes ukrán fizetés és a 2009-re szóló új szerződés hiánya miatt, és ez oda vezetett, hogy két hétre leálltak az európai gázszállítások. Timosenko még decemberben megpróbálta megakadályozni, hogy a tárgyalások leálljanak, de ezt megtiltotta Viktor Juscsenko államfő, aki határozottan ellenzi a létrejött szerződést is.

Alekszandr Turcsinov kormányfő-helyettes – korábban az SZBU vezetője – bírárólag kijelentette: az orosz-ukrán szerződést azért akarják lefoglalni az SZBU emberei, hogy megakadályozzák a március 7-én esedékes elszámolást a Gazprommal. Felszólította a biztonsági szolgálat munkatársait, hogy ne engedelmeskedjenek a parancsnak. Úgy vélte, a Naftogaz megbénítása destabilizálja a helyzetet az országban.

Noha a Naftogaz korábban jelezte, hogy problémák lehetnek a februári szállítások március 7-én esedékes kifizetésével, délelőtt Timosenko, délután pedig – a házkutatás után – Zemljanszkij Naftogaz-szóvivő közölte, hogy meglesz a szükséges több mint 400 millió dollár.

Az SZBU kedden indított büntetőeljárást azon gyanú alapján, hogy a Naftogaz vezető személyiségei eltulajdonítottak 6,3 milliárd köbméter földgázt 7,4 milliárd hrivnya értékben. (218 milliárd forint). Az eljárás keretében őrizetbe vették az energia-vámhivatal egyik helyettes osztályvezetőjét is. Vele kapcsolatban az a gyanú, hogy része volt az Európának szánt orosz gáz egy részének eltulajdonításában.

Ugyancsak a vámhivatallal kapcsolatban nyomoznak a RoszUkrEnergo földgáza után is. Ez a – Gazprom és ukrán magánszemélyek vegyesvállalkozásában működő – cég korábban az orosz-ukrán gázkereskedelem közvetítője volt, de a januári orosz-ukrán megállapodás megszüntette e szerepét. A Magyarországra is szállító RoszUkrEnergónak saját állítása szerint 11 milliárd köbméter földgáza áll ukrajnai tárolókban, de nem tud hozzáférni. A hírekből nem derül ki világosan, de e gáz egy részének vagy egészének elvámolását kifogásolják a nyomozó szervek, és Timosenko törvényesként védelmébe vette az eljárást. Azt mondta erről, hogy a gázt Ukrajna a Gazpromtól jogszerűen átvette az idei tranzitdíj előlegeként 1,6 milliárd dollár értékben, a szerződést a Gazprom és a Naftogaz írta alá, abban ezer köbméterenként 153,90 dollár szerepel, és elvámolása a Naftogaz részére jogszerű volt. Timosenko pártjának egyik képviselője ugyanakkor jogsértőnek nevezte a biztonsági szolgálat eljárását, és kijelentette: az egyet jelent azzal, hogy a szolgálat vezetői a RoszUkrEnergót védik és fedezik a korrupciót.

A Naftogaz vezérigazgatója, aki hónapokat töltött el Julija Timosenko korményfő illetve Viktor Juscsenko elnök elletétes irányú erős nyomása alatt, az orosz ukrán gázháború után szívinfarktussal kórházba került, és azóta is betegállományban van.