Románia is uniós segélyre vár

2009.03.10. 01:06 Módosítva: 2009.03.10. 01:09
Magyarország és Lettország után Romániai is várhatóan tárgyalásokat kezd egy esetleges pénzügy segítségről az Európai Unióval. Az Európai Bizottság pénzügyi felelőse szerint ennek ellenére nem szabad felgyorsítana az euró bevezetését egyetlen uniós országban sem.

Pénzügyi segítségről kezd tárgyalásokat várhatóan Romániával az Európai Unió - jelentette be hétfő este Brüsszelben Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse.

Románia érdeklődik ugyanazon együttműködés iránt, amelyet az EU Magyarországgal és Lettországgal valósított meg - fogalmazott a biztos, hozzátéve, hogy Bukarest sürgette a tárgyalások megkezdését.

Almunia az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek kötetlen találkozója után tartott sajtótájékoztatót Jean-Claude Junckerrel, a csoport elnökével együtt. Az EU egy speciális alapból eddig Magyarországnak és Lettországnak nyújtott "középtávú fizetésimérleg-támogatást".

Elemzők már régebb óta úgy vélik, hogy Románia lehet a következő uniós tagország, amely egy nemzetközi szervezettől támogatást kér a világgazdasági válság miatt. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) már jelezte, hogy szakértői a héten Bukarestbe utaznak tárgyalni egy esetleges támogatási programról. Az IMF a magyar és a lett programban is részt vesz.

Almunia jelezte, hogy Brüsszelnek mind a román hatóságokkal, mind a valutaalappal egyeztetnie kell, egyebek között a pénzügyi szükségletekről. Az unió készen áll a tárgyalásokra - fűzte hozzá.

Több pénz kell

Josef Pröll osztrák pénzügyminiszter egy friss sajtónyilatkozatban felvetette, hogy az EU növelje meg annak a - nemrégiben 12-ről 25 milliárd eurósra duzzasztott - pénzügyi alapnak a keretét, amely az eurózónán kívüli EU-tagállamok segítését szolgálja, és amelyből Rigát és Budapestet is támogatták. Juncker most úgy vélte, egyelőre nincs szükség ilyen lépésre, még akkor sem, ha Románia és más országok is jelentkeznek segítségért.

Magyar kormánytagok az elmúlt hetekben többször tettek olyan nyilatkozatot, hogy uniós tagországok ma "sorban állnak" azért a támogatásért, amelyet Magyarország elsőként vett igénybe tavaly.

Juncker és Almunia ismét elvetették azt is, hogy a kelet- és közép-európai térség országait egy blokként kezeljék a gazdasági támogatás eldöntésekor. Minden ország esetében külön kell megvizsgálni a támogatást - szögezte le a luxemburgi miniszterelnök, hozzátéve, megosztaná az EU-t, ha egy országcsoportnak külön nyújtanának segítséget.

Nem lesz előbb euró

Juncker ismét kereken elutasította azt a felvetést, hogy uniós részről gyorsítsák azt a folyamatot, amelyen keresztül az arra alkalmas tagországok csatlakozhatnak az euróövezethez. Mindenekelőtt Magyarország sürgeti, hogy az EU ne "előszobáztassa" az eurót bevezetni kívánókat két éven át. Juncker szerint azonban nincs lehetőség egyetlen euróbevezetési kritérium, így a kétéves árfolyammechanizmus-tagság megváltoztatására sem.

Szóba került a találkozón az az amerikai javaslat is, hogy a gazdaságélénkítés jegyében a kormányok növeljék kiadásaikat. Mint a sajtótájékoztatón Juncker fogalmazott, az euróövezeti miniszterek szerint ez olyan költségvetési erőfeszítést igényel, amely nem felel meg az uniós országok elképzeléseinek.