Jól indult az év a nagybankoknál

2009.03.25. 07:19

A Deutsche Bank (DB) és a Credit Suisse (CS) is jól indította az évet, miután 2008-ra veszteségről számoltak be - jelentette a Bloomberg. Az Egyesült Államokban a Bank of America, a JPMorgan Chase és a Citigroup is nyereséges első két hónapról adott számot a héten, az elemzők így a tavalyi negyedik negyedév rendkívül rossz teljesítménye után az ágazat konszolidációjában bíznak.

A legnagyobb német bank jó eredményeket produkált az első hónapokban - mondta el Josef Ackermann, a DB vezérigazgatója -, így nem alaptalan az a remény, hogy a kockázatos üzletek és a toxikus eszközök kiiktatása után idén nyereséges lehet a pénzintézet. A bank valószínűleg nem szorul külső forrásból finanszírozott tőkeemelésre sem. Tavaly a negyedik negyedévben a német bank 4,8 milliárd euró nettó veszteséget könyvelt el, és fél évszázad óta először az év egészére is mínuszt jelentett.

A Credit Suisse, Svájc második legnagyobb hitelintézete szintén erős évkezdésről adott számot a minap azt követően, hogy 6,02 milliárd frank nettó veszteséget halmozott fel 2008 utolsó három hónapjában. Német riválisához hasonlóan a CS se vett igénybe kormányzati segítséget, ezzel szemben jelentős költségcsökkentésbe fogott: a tavaly decemberben bejelentett 5300 fős leépítés felét már végrehajtották.

A takarékoskodás a vezetők javadalmazásán is meglátszik mindkét banknál: a DB vezére tavaly 1,39 millió eurót keresett, szemben az egy évvel korábbi 14 millióval, míg a Credit Suisse első embere a 2007-es 22,3 millió frank után 2008-ban 2,86 milliót vihetett haza.