50 éve nem volt ilyen mély recesszió

2009.03.31. 14:03 Módosítva: 2009.03.31. 14:33
Tovább rontotta a már eleve igen szomorú előrejelzését az OECD és a Világbank is a világgazdaság növekedésére vonatkozóan. Mindkét intézet előrejelzéséből kiderül: a második világháború óta nem látott súlyos recesszió jön idén. Mindez nem számít meglepetésnek a Nemzetközi Valutaalap két héttel ezelőtt megjelent számainak fényében, a mai becslések azonban még nagyobb visszaesést vetítenek előre. A Világbank jelentése pedig arra figyelmeztet, hogy a fejlődő gazdaságokban magas a fizetési mérleg válság bekövetkezésének veszélye.

Az elmúlt 50 év legmélyebb és legszélesebb recessziójának nevezi a jelenlegi globális gazdasági visszaesést a Gazdasági Együttműködés és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb előrejelzésében. Az OECD prognózisa azzal számol, hogy a világgazdaság 2,7 százalékkal zsugorodik idén és éles csökkenés (-13 százalék) következik be a nemzetközi kereskedelem területén is. Az OECD tagállamok összességében 4,3 százalékos recessziót kell elviseljenek 2009-ben és számos országban 2010 végére kétszámjegyűre emelkedik a munkanélküliség.

A párizsi székhelyű intézet szerint a legnagyobb feltörekvő gazdaságok is komoly visszaesést szenvedhetnek el.

A kedden megjelent előrejelzés szerint az Egyesült Államok gazdasága 4 százalékkal zsugorodhat 2009-ben, és a többi fejlett ország is óriási recessziót élhet át.

Az OECD szerint az euróövezetben a következő hat hónapban tovább mélyülhet a gazdasági válság, miután az exportpiacok szenvednek, a beruházások jelentősen visszaesnek és továbbra is nyomasztóan hat a hitelválság.

recgraf

Az OECD friss anyaga felhívja arra is a figyelmet, hogy a legnagyobb veszélyforrást az jelentheti, hogy az egyre erősebb reálgazdasági válság lassíthatja a pénzügyi rendszer egészséges működésének helyreállását.

Komor képet fest a Világbank is

A második világháború óta először várhatóan zsugorodni fog a globális gazdaság 2009-ben és a 2010-es élénkülés is törékeny lehet - vetíti előre friss előrejelzésében a Világbank. A Világbank kis mértékben pesszimistább a Nemzetközi Valutaalapnál a növekedési kilátásokat illetően, becslései szerint ugyanis idén 1,7 százalékos lehet a világgazdaság visszaesése.

A világ legnagyobb feltörekvő gazdaságai szintén éles lassulást szenvednek el: Kína GDP-je idén "csak" 6,5 százalékkal bővülhet.

A fejlődő gazdaságok esetében 270-700 milliárd dollár értékű finanszírozási szükséglet alakulhat ki 2009-ben, ezért a fizetési mérleg válság bekövetkezésének valószínűsége igen magas. Mindez tovább gátolja a globális talpra állást - állapítja meg a Világbank jelentése, ami a G20-as csúcs alkalmából készült.