Vilhelmina
10 °C
21 °C

Túszokat ejtenek a kirúgott francia dolgozók

2009.04.08. 13:38 Módosítva: 2009.04.08. 13:57
A tervezett létszámleépítés ellen sztrájkoló francia dolgozók egy csoportja kedd este óta fogva tartja a ragasztástechnikával foglalkozó világcég, a Scapa vezetőit a cégnek a svájci határ közelében lévő franciaországi telephelyén, amelyet bezárásra ítéltek. Márciusban a Sony, a Caterpillar és a 3M amerikai technológiai vállalat franciaországi vezetőit ejtették túszul a dolgozók, így tiltakozva a leépítések ellen.

A Lyonban megjelenő Le Progres című napilap értesülése szerint a feldühödött dolgozók négy vezetőt, a Scapa európai igazgatóját, a cég franciaországi vezetőjét, valamint a pénzügyi és a személyzeti igazgatót zárták be a Scapa Bellegarde-sur-Valserine-i telephelyén. A lap úgy tudja, hogy a vezetőség februárban jelentette be, hogy a közeljövőben becsukja a hatvan embert foglalkoztató franciaországi gyárát. A vezetők túszul ejtésével a várható leépítések ellen tiltakoznak a dolgozók. A brit székhelyű Scapa csoport 1500 embert foglalkoztat világszerte.

Öntudatos franciák

Március közepén a dolgozók egy csoportja egy éjszakán keresztül fogva tartotta a Sony franciaországi főnökét abban a délnyugat-franciaországi gyárban, amelyet bezárásra ítéltek. A dolgozók azt követelték, hogy ők is ugyanannyi végkielégítést kapjanak, mint a Sony többi franciaországi gyárának elbocsátott munkatársai.

A munkagépeket gyártó amerikai Caterpillar négy vezetőjét a múlt héten Grenoble-ban több mint 24 órán át tartották fogva az alkalmazottak, hogy így tiltakozzanak a cég két francia telephelyén tervezett elbocsátások ellen, amely 733 főt érint. Ugyanezért ejtették túszul 24 órára a szintén amerikai 3M vezetőjét a dolgozók a francia telephelyen, Pithiviersben.

Nem ítélik el a túszejtőket

Nicolas Sarkozy államfő kedden elítélte a vállalatvezetők rendszeressé váló túszul ejtését, az előző elnökválasztás baloldali vesztese, Ségolene Royal viszont megértést tanúsított az ilyen jellegű akciók iránt.

A CSA közvéleménykutató-intézet felmérése szerint a franciák 45 százaléka elfogadhatónak tartja a vezetők fogva tartását a tiltakozás jeléül, míg 50 százalékuk elítéli az ilyen akciókat. Az IFOP felmérése szerint viszont a megkérdezetteknek csak 30 százaléka helyesli, 7 százaléka pedig egyértelműen elítéli a túszul ejtéseket. A fennmaradó 63 százalék "megérti" az elkeseredett alkalmazottak akcióit.