Huba
17 °C
33 °C

Emelkedéssel riogat a shortkirály

2009.04.15. 07:33

Optimistává vált az amerikai részvénypiacokkal kapcsolatban Steve Leuthold, aki a Grizzly Short Fund élén tavaly 74 százalékos nyereséget ért el amerikai részvények shortolásával. A 71 éves szakértő a Bloombergnek azt nyilatkozta, pályafutása alatt még sohasem voltak ilyen alulértékeltek a részvények, és azt tanácsolta a befektetőknek, emeljék 65 százalékra portfóliójukban a részvények arányát.

Leuthold a március 9-i kereskedésben 676 pontos mélyponton záró S&P-500 indextől azt várja, hogy idén 1100 pontig emelkedik, ami a tegnapi értékhez képest 30 százalékos növekmény lenne. A szakértő szerint a legnagyobb amerikai vállalatok sokkal inkább alulértékeltek, mint a kisebb cégek. Az egyes szektorok közül a technológiait és a biotechnológiait részesíti előnyben, mivel véleménye szerint a pénzügyi papírok nem lehetnek a piac vezetői fölfelé.

Leuthold azt tanácsolja a befektetőknek, hogy tartózkodjanak a nem ciklikus fogyasztási javakban érdekelt cégektől - ilyenek az élelmiszer-, gyógyszer- vagy cigarettagyártók -, illetve a közműtársaságoktól. Hasonlóan optimista Marc Faber is, aki úgy véli, a márciusi mélypontokat nem fogjuk ismét elérni.

A piacoknak szükségük van egy 5-10 százalékos korrekcióra, miután rövid távon túlvetté váltak, de aztán ismét fölfelé indulhatnak és júliusra az S&P-500 index elérheti az ezer pontot. Faber nyilatkozata hozzájárulhatott a Citigroup-rallyhoz is, a guru ugyanis azt mondta, a Citi 5-10 dollárig is emelkedhet, mielőtt majd visszaesik.