Óriási vagyonokat vesztettek a milliárdosok Nagy-Britanniában

2009.04.28. 08:24
A válság következtében egy év alatt harminckét szupergazdag volt kénytelen elhagyni a milliárdosok táborát Nagy-Britanniában - többek közt ez derül ki a Sunday Times listájából, amely az ezer leggazdagabb brit állampolgárt sorolja fel.

A száz legtehetősebb összvagyona egy év alatt 135 milliárd dollárral, 228 milliárd dollárra esett. Ilyen mértékű zuhanásra az összesítés 21 éves történetében sosem volt még példa.

A listát 15,9 milliárd dollárral továbbra is Lakshmi Mittal acélmágnás vezeti, annak ellenére, hogy vagyona tavalyhoz képest 61 százalékkal csökkent. A második helyen a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics áll, ám 2008-hoz képest hétmilliárd dollárral szegényebb. Így is maradt tízmilliárdja. A dobogó harmadik fokán a londoni ingatlanvagyonából élő Westminster hercege trónol 9,5 milliárd dollárral.

Andrew Lloyd-Webber musicalszerző a leggazdagabb művész a listán, 1,1 milliárd dolláros vagyona az 52. helyre elegendő. A felsorolásból az is kiderül, hogy az uralkodócsaládot sem kerülte el a válság: II. Erzsébet személyes vagyona 397 millió dollárra esett, így a szerény 214. helyen áll. A Harry Potter írónője, a hirtelen meggazdagodott J. K. Rowling 733 millió dollárral 101. a felsorolásban, míg a főhősét megformáló Daniel Radcliffe a leggazdagabb fiatalok listáján a 12. Utóbbi felsorolásban a focista Wayne Rooney, Vilmos és Harry hercegek és a Karib-tenger kalózainak női főszerepét játszó Keira Knightley színésznő is szerepel.