A Mol is beszáll a kurd gázüzletbe

2009.05.17. 09:48 Módosítva: 2009.05.17. 11:08
Napi mintegy 3 milliárd köbméter gázt termel ki 2014-re két arab emírségekbeli cég az iraki kurd területek gázmezőiből, ebből a mennyiségből pedig arra is futja, hogy a török és iraki igényeken kívül a 10 milliárd dollárból épülő Nabucco gázvezetéket is kiszolgálják. Az Európa energiafüggőségét csökkentő tervbe a Mol és az OMV is beszáll.

Konzorciumot hoz létre a Mol, az osztrák OMV és két egyesült arab emírségekbeli cég, hogy az iraki Kurdisztán lelőhelyein kitermelt földgázzal töltse meg a Nabucco gázvezetéket. A nyugati hatalmak célja a Nabuccoval az, hogy csökkentsék az európai országok energiafüggőségét Oroszországtól. Csakhogy a probléma éppen az, honnan lehet olyan jelentős gázmennyiséget szerezni, amivel megtölthető a 10 milliárd dolláros beruházással megépítendő vezeték.

Az emírségekbeli Crescent Petroleum cég és leányvállalata, a Dana Gas viszont azt állítja: az általuk kitermelt észak-iraki gázkészlet van olyan nagy, hogy az iraki és a török igények kielégítése mellett kiszolgálja a Nabuccót is. "Bizonyosak vagyunk abban, hogy térségbeli készleteinkből 2014-re már kitermelhető napi több mint hárommilliárd köbméter", mondta Badr Dzsafar, a Crescent Petroleum ügyvezető igazgatója.

Így belevágtak egy 8 milliárd dolláros fejlesztési terv megvalósításába, s az erre létrehozott konzorciumnak tagja lett a magyar Mol és az osztrák OMV is. (A két vállalat kezdettől a Nabucco részvényese.) Az OMV 350 millió dollárt fizet a Crescentnek és a Danának a két emírségekbeli cég iraki Kurdisztánban működő egysége, a Pearl Petroleum részvényeinek 10 százalékáért. A Molnak szintén 10 százaléka lesz a Pearlben, cserébe saját törzsrészvényeiből 3-3 százaléknyit ad az eddigi tulajdonosoknak.  • Bérelnék
  • Bankszámla