Mikor érkezik már el a várva várt fellendülés a világban?

2009.06.09. 10:15
A pénzügyi válság csillapodásával párhuzamosan a befektetők figyelme egyre inkább a reálgazdasági folyamatokra terelődött. A középpontba a globális gazdaság kilábalásával kapcsolatos kérdések és annak lehetséges időpontjával kapcsolatos találgatások kerültek. A részvénypiacokat egyértelműen az foglalkoztatja leginkább, hogy mikor lendül meg újra az USA és így a világ gazdasága, hétfőn pedig többen is véleményt alkottak a témában (IMF, EU, Paul Krugman, Nouriel Roubini), ezért érdemes ezeket a gondolatokat összeszedni.

A Nemzetközi Valutaalap(IMF) fenntartja azt az előrejelzését, hogy a jövő év elején magához térhet a globális gazdaság, de a szervezet vezérigazgatója szerint még igen sok a kockázat. Dominique Strauss-Kahn úgy látja, sokat kell még tenni elsősorban a bankok megtisztításáért - kezdi összefoglalóját a Portfolio.hu.

Az IMF vezérigazgatója szerint a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy jövőre az első fél évben bekövetkezik a fellendülés: a fordulat idén szeptember-október folyamán várható, a növekedés az év végén indulhat be, a jövő év első és második negyedében pedig már valódi növekedést fognak felmutatni a gazdaságok.

Ennek azonban az a feltétele Strauss-Kahn szerint, hogy az egyes országok "megfelelő politikát" alkalmazzanak: a legnagyobb kockázatot az jelentheti, ha túl sokáig tart a bankrendszer megtisztítása az úgynevezett mérgező eszközöktől.

Az IMF vezérigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes feltörekvő országok - például Mexikó, Kolumbia és Lengyelország - óriási finanszírozási hiánnyal küszködnek, s ha ezt a problémát nem kezelik, akkor megnő a kockázata annak, hogy fizetésképtelenné válnak, és ennek hatása végiggyűrűzik a regionális és a globális gazdaságon - írja az MTI.

Európai Bizottság: jövő év végén jöhet a fellendülés

Még érvényesek azok az előrejelzések, amelyekben az Európai Bizottság 2010 második és harmadik negyedévére teszi a gazdasági növekedés pozitívba fordulását az euróövezetben - emlékeztetett Joaquín Almunia pénzügyi felelős hétfőn este Luxemburgban.

Az Európai Unión belüli eurózónát alkotó tizenhat ország pénzügyminiszterének találkozóját követően nyilatkozva a spanyol biztos hozzátette, ha a növekedés megkezdődik, akkor lehet elindítani a fellendüléshez vezető programokat a zóna országaiban.

A miniszterek találkozóján ismertették mindazonáltal a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) azt a friss jelentését is, amelyben a szervezet rögzíti, hogy egyelőre még nem lehet bizonyosat mondani arról, mikor állnak helyre az euróövezet gazdaságai.

A jelentés ajánlásokat is tesz az európai országok számára, köztük azt, hogy hajtsanak végre egy úgynevezett stressz-tesztet a bankok piaci ellenálló képességének bemérése érdekében.

Almuniáék jelezték, hogy erről folyamatban vannak a tárgyalások az uniós tagországok között, de az bizonyos, hogy nem az amerikaihoz hasonló tesztről lesz szó, mert a két rendszer nagyban eltér egymástól.

Nyilatkozatok formájában némi szóváltás alakult ki a tanácskozás résztvevői között arról, mennyiben lehetséges lazítani az euró stabilitását biztosító szabályokat válság idején. Franciaország korábban feszegette már a lazítás lehetővé tételét, ugyanakkor például Peer Steinbrück német pénzügyminiszter ezt hétfőn is kereken elutasította.

Azt is leszögezték, hogy amint a recesszió véget ér, a tagállamoknak meg kell kezdeniük államháztartási hiányuk leszorítását az előírt 3 százalékos GDP-arányos szint alá.

A sajtó érdeklődésére több résztvevő jelezte, hogy feszült figyelemmel kísérik a lettországi helyzetet, de az érdemi vitával meg akarják várni a helyi kormány válságintézkedéseinek kidolgozását. Almunia megerősítette, hogy az említett kormánydöntésektől függ az, mikor folyósítja az EU a Rigának kilátásba helyezett középtávú hitel következő részletét.

Az MTI emlékeztet arra, hogy a pénzügyi tanácskozás kedden mind a 27 EU-tagállam pénzügyminiszterének részvételével folytatódik Luxemburgban. A megbeszélésen egyebek között a jövő heti állam- és kormányfői EU-értekezletet készítik elő, emellett adókérdésekről is szót ejtenek.

Paul Krugman: nyáron véget ér az amerikai recesszió

Nem lennék meglepve, ha utólag azt állapítanák meg majd, hogy az amerikai recesszió idén nyáron véget ér - jelentette ki a Nobel-díjas Paul Krugman az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban.

USAGDPQ1

Meglátása szerint a Fed eddigi intézkedései segítették a pénzpiacok stabilizálódását. Krugman ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy szinte biztosra vehető az amerikai munkanélküliség tartós növekedése, ezért a világgazdaság még jó ideig gyenélkedhet.

A válság második hulláma?

Az egy hónappal ezelőtti állapotokhoz képest még maga Nouriel Roubini is javuló kilátásokról tud beszámolni. A kiábrándító jóslatairól elhíresült közgazdász szerint azonban óvatosan kell bánni a túlzott optimizmussal.

Az RGEMonitor elemzőcég elnöke szerint fennáll annak a kockázata, hogy a közeljövőben kialakul a válság második hulláma.

Elemzők: évekbe telik a teljes kilábalás

A The Wall Street Journal által május közepén végzett elemzői körképből az derült ki, hogy a recesszió már idén ősszel véget érhet, viszont évekbe telhet, amíg az amerikai gazdaság teljesen kilábal a válságból. Az elemzők úgy vélik, hogy az amerikai gazdaság már 2009 harmadik negyedévében visszatérhet a növekedés pályájára (2010 első felére 2 százalék feletti növekedést prognosztizálnak).

A megkérdezettek fele véli úgy, hogy a fiskális és a monetáris hatóságok intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy megteremtsék az alapot a fenntartható növekedés számára.