15 évbe telhet, amíg az amerikaiak visszaszerzik elvesztett vagyonukat

2009.06.23. 13:08
15 évbe telhet, amíg az amerikai háztartások visszaszerzik válság során elveszetett vagyonukat - véli Edmund Phelps, a Columbia Egyetem Nobel-díjas közgazdásza.

A háztartások és a vállalkozások számára egyaránt hosszú időbe telhet amíg vagyoni helyzetük újból olyan lesz, mint a válság kirobbanása előtt - mondta Phelps a Bloombergnek. Phelps szerint egyelőre nincsenek olyan jelek, amelyek arra utalnának, hogy a kilábalás gyors lesz - írja a Portfolio.hu.

Az amerikai háztartások vagyona 1300 milliárd dollárral csökkent 2009 első negyedévében - tudhattuk meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed június 11-én napvilágot látott jelentéséből. 2008 utolsó hónapjában még ennél is nagyobb veszteség érte az amerikai háztartások: három hónap alatt 4900 milliárd dollárral csökkent a vagyonuk.

Phelps szerint az élénkülés feltétele, hogy a termelők leépítsék meglévő készleteiket. Ha ez megtörténik, akkor szinte biztosak lehetnek abban, hogy a válság legmélyebb pontján már túl vagyunk, a fogyasztás elkezd emelkedni, a foglalkoztatottsági kilátások pedig javulnak - tette hozzá. A foglalkoztatottsági kilátásokra külön is kitért Phelps, számításai szerint a következő 3-5 évben 7 százalék körüli szinten stabilizálódhat a munkanélküliségi ráta az USA-ban.