A kínai bankok elszipkázzák a gazdag privátbanki ügyfeleket a nyugati pénzintézetektől

2009.06.26. 06:38
Egyre inkább igyekeznek a kínai bankok elorozni a külföldi nagybankok belföldi, privátbanki ügyfeleit. A kínai gazdagok is óvatosabbak lettek a válság hatására.

A válság világszerte - így Kínában is - a vészfékek behúzására kényszerítette a szereplőket, ám Ázsia legnagyobb gazdasága egy pillanatnyi megállás után újraindította, s azóta is pörgeti gazdaságának motorjait. Egy a tárgyban végzett kutatás szerint tavaly a kínai "felső háromszázezer" vagyona elérte a 8800 milliárd jüant (255 ezer milliárd forintot), azaz Kína GDP-jének 29 százalékát. A Bain Consulting számításai szerint 2009 végére a befektetési bankok célpontjainak köre további 20 ezerrel bővül, összvagyona pedig meghaladhatja a 9000 milliárd jüant.

A globális méretű válság azonban csorbát ejtett a nyugati bankok hírnevén, s bár a privátbanki ügyfelek többsége továbbra is külföldi, illetve vegyes tulajdonú vagyonkezelőkhöz fordul, 70 százalékuk jelezte a Bain Consulting kutatásában, hogy jóval óvatosabb, mint a válság előtt volt.

A kínai pénzintézeteknek ez épp elég a térnyerésre. Ezt azonban nem csak a gazdag kínai befektetőket tönkretevő nyugati bankokról szóló rémtörténetek segítik. Az öt kínai nagyvárosban, köztük Pekingben és Sanghajban is privátbanki fiókkal rendelkező Bank of Communications további öt városban terjeszkedik az idén, a nyolc felső kategóriás ügyfélközponttal bíró China Merchant Bank további öt helyszínen nyit üzletet, de az Agricultural Bank of China és a Shanghai Pudong Development Bank is jelezte bővítési szándékát. Ezzel szemben a hongkongi JPMorgan Private Bank a China Dailynek úgy nyilatkozott: nem indít új vagyonkezelési terméket az idén, s más nyugati bankok sem jelezték ebbéli szándékukat.

Az eszközértéke alapján a hatodik legnagyobb kínai pénzintézetnek számító China Merchant Bank (CMB) által megcélzott "felső háromszázezer" tagjai fejenként legalább 10 millió jüannyi - közel 1,5 millió dollárnyi - befektetésre alkalmas tőkével rendelkeznek. A pénzintézet felmérése szerint ügyfeleik leginkább a magas likviditású, fix hozamú befektetéseket kedvelik, ám 80 százalékuk nyitott a diverzifikált befektetésekre is. Általános tapasztalat azonban, hogy az elmúlt időszak pénzpiaci viharai az alacsonyabb kockázatú befektetések felé terelték az invesztorokat - derült ki a CMB kutatásaiból.

Bár a külföldi szereplők a 2008-as csúcshoz képest ötödére, a felügyelt eszközök két-három százalékára csökkentették a kezelési költségeiket, kínai versenytársaik, így a CMB is dinamikusan nő. A privátbanki üzletága 2007-es indulását követő évben a China Merchant Bank már 129,9 milliárd jüannyi befektetést kezelt, s idén is hasonlóan dinamikus, 30 százalék körüli növekedést vár.