Teljes létbizonytalanság a brit bankoknál

2009.07.06. 07:58

A brit bankoktól elbocsátott alkalmazottak száma átlépte az 55 ezret, közülük legalább 23 ezren Nagy-Britanniában vesztették el állásukat. A legutóbbi leépítést, 2100 fő elküldését a Lloyds Banking Group Plc jelentette be, így ennél a pénzintézetnél 6600-zal csökkent a létszám idén április óta. Az elbocsátási rekordot a Royal Bank of Scotland Plc, a legnagyobb állami tulajdonban lévő brit bank tartja, amelytől több mint 20 ezer embert küldtek el a hitelválság két évvel ezelőtti kirobbanása óta.

A forráshiánnyal küszködő pénzintézeteknek a munkaerő szűkítése kínálja a legjobb költségcsökkentési lehetőséget, hiszen kiadásaik 50-60 százaléka bér és egyéb személyi juttatás - derül ki a liverpooli Shore Capital Group Plc elemzőcég adataiból. Ebből következően a Shore Capital szakértői biztosra veszik, hogy az eddigieket további leépítések követik. A prognózist alátámasztják a pénzügyi intézmények nyilatkozatai is. A Confederation of British Industryhoz eljuttatott jelentéseik szerint még a harmadik negyedévben további 13 ezer ember elküldését tervezik.

Az óriási létszámcsökkentés kivágta a biztosítékot a parlamenti képviselőknél és a szakszervezeteknél. Utóbbiak elsősorban azt kifogásolják, hogy a kormány fontmilliárdokat költött a pénzintézetek megmentésére, aminek nyomán több bank is állami tulajdonba került, ennek ellenére egymás után rúgják ki az embereket. Haragjuknak vélhetően továbbra is lesz alapja, hiszen Stephen Green, a HSBC Holdings Plc, Európa legnagyobb bankja elnöke azt nyilatkozta, hogy a pénzügyi világválságnak még messze nincs vége.