Oroszországban a legmagasabbak a kamatok

2009.07.22. 07:33

A jelzáloghitelek kamatainak versenyében jelenleg fölényesen vezet Oroszország, ahol e hitelek költsége ha rubelben vették fel, akkor 20, ha dollárban, akkor 15 százalék, miközben az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában 3-9 százalék a jellemző.

Elemzők szerint a jelzáloghitel-kamat jól tükrözi az ország gazdasági fejlettségét, inflációs és befektetési kockázatát. Az eurózónában a legmagasabb Cipruson, ahol márciusban az ECB adatai szerint 6,78 százalék volt, Spanyolországban a tavaly szeptemberi 6,25-ről 3,25 százalékra esett. Svédországban tíz év a jelzáloghitel lejárati ideje és a kamata 5,19 százalék, míg Svájcban a maximum tizenöt év és a költség a lejárattól függ: egy évre 2,15 százalék, a teljes futamidőre 4,25 százalék a kamat.

Nagy-Britanniában a magánbankok többsége a jegybanki kamathoz köti a jelzáloghitel kamatát, így azok a jegybankival együtt csökkentek - míg két évvel ezelőtt az alapkamat 5,5 százalék volt, most 0,5 százalék.

Az USA-ban a májusi 5-ről júniusban a harmincéves jelzáloghitel kamata 5,79 százalékra emelkedett, Kínában az átlag 7-9 százalék. Csehországban minden attól függ, hogy az ügyfél hány évnyi fix kamatozású törlesztést akar egytől hét évig - természetesen minél rövidebb a rögzített kamat időtartama, annál alacsonyabb a költség. Lengyelországban az elmúlt nyolc évben a jelzáloghitel-piacot erőteljes növekedés jellemezte, a kihelyezett kölcsönök összege 2000-ben 9,6 milliárd zloty (2,14 milliárd euró) volt, 2008-ban már 194 milliárd zloty (43,2 milliárd euró), a piac ez idő alatt a GDP 1,3 százalékáról annak 15,3 százalékára bővült.

A válság hozta tavalyi szigorítások előtt általános volt az ingatlan értékének 80 százalékát meghaladó kölcsön, de számos bank kínált 110 százalékos hitelt. A kintlevőségek 70 százaléka volt tavaly euróban vagy svájci frankban, ezért 2008 utolsó negyedében már több bank megszüntette a svájcifrank-hiteleket és példájukat ez év első három hónapjában követte az ország négy legnagyobb pénzintézete. Bár az utóbbi egy évben drámaian emelkedtek a lakossági hitelek törlesztőrészletei a frank és az euró erősödése miatt, csak tíz nappal ezelőtt jutott az ügy odáig, hogy az államfő aláírja a törvényt, amely könnyít a munkanélkülivé váltak fizetési kötelezettségén.