Beindult a fizetésemelés az amerikai bankoknál

2009.07.24. 13:38
Úgy tűnik, beindult a nagy fizetésemelési verseny az amerikai bankoknál. Legutóbb az eszközállomány alapján második legnagyobb tengerentúli bank, a JP Morgan Chase környékéről szálltak fel a hírek, hogy versenyképesebbé kívánja tenni befektetési bankárainak javadalmazását, miután a versenytársak is hasonló lépéseket tettek a kulcsfontosságú alkalmazottak megtartása érdekében.

A javadalmazási gyakorlat bizalmas jellegű téma, ezért név nélkül nyilatkozott a Bloombergnek a JP Morgan egyik alkalmazottja a megbeszélésről, amelyen határozatot hoztak azon befektetési bankárok fizetéséről, akiknek éves fizetésük legalább felét bónusz formájában utalja át a társaság. Az új gyakorlatot 2010-től vezetnék be, az alkalmazottak teljes juttatásának összegét nem befolyásolná.

A JP Morgan nem tesz mást, mit próbálja tartani a tempót, amit riválisai diktálnak neki. Mindez azt jelenti, hogy a bankok eltolják az arányokat az alapbér és a bónusz között az előbbi javára, sokkal inkább előre jelezhetővé téve a bank számára a javadalmazási költségeket. Így tett már a Citigroup, a Morgan Stanley és a UBS is. A Citigroup és a UBS 50 százalékkal emeli a fizetéseket, a Morgan Stanley pedig csak néhány vezető esetében hajt végre hasonlót. A JP Morgannél 25 783 befektetési bankár dolgozik, ők számíthatnak arra, hogy javadalmazásuk eddiginél nagyobb hányadát fogják munkabér formájában megkapni.

A válság során már 328 000 állás szüntettek meg a világon bankszektorában, s az amerikai nagybankok felsővezetői elvesztették bónuszaikat, köztük a JPMorgan, a Citigroup és a Morgan Stanley vezetői is. Obama elnök ugyan júniusban Kenneth Feinberg személyében kinevezett egy különleges szakértőt az állami segítségben részesülő bankok (köztük a Citigroup) fizetési gyakorlatának áttekintésére és szabályozására, ám kérdéses még, befolyása mennyire fog érvényesülni.