Felszállhat a Skyeurope

2009.07.31. 16:12
Ötmillió eurós áthídaló hitelről és 16,5 milliós befektetésről írt alá megállapodást a június végére csődközelbe került, pozsonyi központú diszkont légitársaság, a cég már téli akcióit hirdeti és flottáját is bővítené.

Két pénzügyi megállapodás megkötését jelentette be ma a Skyeurope légitársaság, tőkét és hitelt is kap a júniusban csődvédelembe menekült, átszervezés alatt álló cég.

Az osztrák Focus Equity BV. 16,5 millió eurót fektet be a társaságba, ha annak pénzügyi átszervezése sikeresen befejeződik. Ez utóbbihoz nyújthat segítséget az az 5 millió eurós hitel, melyet rövid távra egy angol cégtől kap a légitársaság. A hitel célja alapvetően a likviditás biztosítása a tőke érkeztéig.

Nick Manoudakis, a légitársaság elnöke szerint az aláírt pénzügyi megállapodások azt mutatják, hogy a befektetők bíznak a társaságban és látják benne a potenciált.

A Skyeurope egyben megkezdte az őszi-téli szezon jegyeinek akciós árusítását, a korábban a megszűnéshez közel került légitársaság 17 ország 24 városába kínál járatokat. Az összesen tíz új generációs Boeingből álló flottáját két géppel tervezi bővíteni a cég, mely korábban már 15 géppel is repült.

A Budapesti központját már korábban feladó, pozsonyi központú Skyeurope légitársaság június 22-én kért csődvédelmet hitelezőitől. Azf eljárás alatt átszervezik a céget, addig is mind a menetrendszerű-, mind a charter-járatok megmaradnak. A cég a 2008-as üzleti évet minden korábbinál nagyobb, majdnem kétmilliárd koronás veszteséggel zárta. Az idei első negyedévben 31,9 millió euró adózás utáni veszteséget szenvedett el. Egy évvel korábban euróban számolva 28,5 millió volt a veszteség. Idén március végére a cég saját tőkéje mínusz 97,5 millió euróra fogyott a tavaly márciusi mínusz 38,6 millió euróról.