Valér
2 °C
8 °C

Nem a tőzsdék nyernek a részvények szárnyalásán

2009.08.14. 07:46 Módosítva: 2009-08-14 07:50:50
A részvényárfolyamok emelkedésének ellenére nem javult a tőzsdeüzemeltető társaságok eredménye. Sőt a piac legnagyobb szereplői nehezen bírják az alternatív kereskedési platformok által támasztott versenyt - derül ki a cégek negyedéves gyorsjelentéseiből.

Rég nem látott eufória köszöntött a tőzsdékre az elmúlt hónapokban, és ebből sokan azt a következtetést is hajlamosak levonni, hogy az igazi nagy nyertesek maguk a tőzsdék. A valóság azonban az, hogy a tőzsdék bevételében korántsem tapasztalható ugrásszerű javulás, a részvényárfolyamok szárnyalása nem hozta meg a pénzesőt a tőzsdék tulajdonosainak.

Az iparági koncentráció folytatódik, jelenleg Varsó kínálja magát megvételre, azonban érezhetően nő a verseny a szereplők között, és ebben a küzdelemben a hagyományos tőzsdék továbbra is vesztésre állnak az alternatív platformokkal szemben. Utóbbiak komoly árengedményekre kényszerítik a nagyokat és ez meg is látszik az elmúlt félév beszámolóin.

A márciusi mélypontot követő felpattanásból a Deutsche Börse részvénye is kivette a részét, azonban amióta napvilágot látott a gyalázatos második negyedéves teljesítménye, a papír levált az emelkedő trendről. A negyedéves profit 34 százalékot esett, jelentősen alulmúlta a várakozásokat és a közeli jövő sem fest túl jól. Az alternatív szolgáltatók - legfőképpen a Chi-X - jelentős szeletet hasítottak ki a piacából alacsonyabb áraikkal és gyorsabb szolgáltatásaikkal. A részvényekkel rendelkező németek száma 21 éve nem volt ilyen alacsony, és az adatszolgáltatás szegmensén kívül gyakorlatilag minden területen komoly visszaesés tapasztalható. Az árbevétel 12 százalékos visszaesése mellett a költségoldal 9 százalékkal emelkedett és a harmadik negyedévre sem látszik semmi biztató. Kitörési lehetőség a CDS-ek piacán lehet, itt az általa tulajdonolt EUREX-re szeretnék terelni a kereskedést.

A részvény árfolyama 53 euró, ez a könyv szerinti érték több mint háromszorosa, 11-es jövő évre várt P/E mellett. A leminősítések ellenére a célárak a jelenlegi szintnél még mindig 15-20 százalékkal magasabban vannak.

A NYSE Euronext egyenesen veszteségről számolt be a második negyedévet követően, igaz, ha ezt megtisztítjuk a rendkívüli tételektől, az eredmény már jobb, mint az elemzői várakozások. Költségoldalon megjelenik egy egyszeri, jelentős összeg, ami az LHC Clearnet elszámolóház miatt jelentkezik, ezzel viszont jelentős lépést tesz a cég abba az irányba, hogy csökkentse a kereskedésből fakadó kockázatot a LIFFE-n. A cég komoly létszámcsökkentéssel és költségtakarékossággal reagált a szűkülő piac által támasztott kihívásokra, ennek ellenére a 29 dollár körüli jelenlegi árszintet a hozzáértők túlságosan magasnak vélik, és finom tartózkodást fogalmaznak meg a részvénnyel kapcsolatban. A 110 százalékos könyvérték nem tekinthető ugyan magasnak, azonban a 15 körüli idei P/E kifejezetten nagy egy zsugorodó piacon csökkenő részesedéssel bíró cég esetében.

Az amerikai piac második legnagyobb szereplője, a Nasdaq OMX Group a szektortársakhoz hasonlóan csökkenő profitról számolt be, a visszaesés mértéke 31 százalékos, 3 százalék körüli árbevétel-csökkenés mellett, és ez szinte teljesen megfelelt a várakozásoknak. A papír kiegyensúlyozottan, már-már unalmasan mozgott ebben az évben, nem követte a trendet, jelenleg 22 dollár és ezen a szinten olcsóbb a szektortársaknál, nem csoda, hogy a hozzáértők is kedvező, 24-28 dolláros célárakat jelölnek meg éves távlatban.

Kevés biztató mondható el a London Stock Exchange-ről, térvesztése folyamatos, a verseny egyik legnagyobb vesztese, nem csoda, hogy részvényét még a 735 pennys árfolyamon is a legtöbben kerülendőnek minősítik.

A chicagói CME Group részvénye 282 dolláros szint mellett kifejezetten drága, 20 körüli P/E és 15 feletti EV/EBITDA jellemzi, piacvezető pozícióját azonban belátható időn belül szinte senki sem veszélyezteti.

A szektor legkedveltebb szereplője az Interactive Broker, árfolyama egy kimondottan szűk csatornában mozgott hónapokon keresztül, azonban a vártnál jobb negyedéves eredmény megtette a hatását, 30 százalékot emelkedett néhány hét alatt. Ennek köszönhetően a vele kapcsolatosan megfogalmazott, vételre csábító célárakat is maga mögött hagyta, jelenleg 20 dollár, másfélszeres könyvérték és 11-es P/E mellett. Esetében a közeljövőben publikálandó célárak nagy valószínűséggel követni fogják az árfolyamrobbanást.