Máris elítéltek egy bankárt, aki pénzüket Svájcba menekítőknek segített adót csalni

2009.08.24. 17:21
Negyven hónap börtönre ítéltek egy egykor Svájcban dolgozó amerikai bankárt, aki dúsgazdag amerikai ügyfeleinek segített abban, hogy jövedelmüket svájci bankokban elrejtsék, és ezzel több millió dolláros adócsalást hajtsanak végre.

Szinte rekord sebességgel megszületett az első ítélet az után, hogy a The Washington Post pénteken hírül adta az Egyesült Államok és Svájc megállapodását sokezer olyan amerikai nevének átadásáról, aki titkos svájci számlákon rejtette el vagyonát az amerikai adóhatóság elől. Cserébe az Egyesült Államok megszüntette a svájci UBS bankkal szemben a peres eljárást. A lap szerint 4450, feltehetően adókerülő amerikai állampolgár adatait szolgáltatják ki.

A most elítélt, massachusettsi Bradley Birkenfeld – aki a legnagyobb svájci banknak, az UBS-nek dolgozott – már korábban beismerte: hozzásegítette ügyfeleit, hogy a svájci banktitok leple alatt titkos számlákon rejtsék el vagyonukat. A UBS számára Genfben magánbankárként működő Birkenfeld például egy amerikai ingatlanbefektetőnek lehetővé tette, hogy 200 millió dolláros jövedelmet titokban tartson Svájcban és Liechtensteinben, és így elkerülje 7,2 millió dollár adó befizetését.

A bankár – aki arra specializálódott, hogyan rejtheti el az amerikai adóhatóság elől gazdag amerikaiak jövedelmét – elmondta, hogy ő és mások egy sor trükköt javasoltak az adóbefizetést elkerülni kívánó klienseiknek. Egyebek között azt mondták nekik, helyezzenek el készpénzt és értéktárgyakat svájci bankszéfekben; vásároljanak svájci bankszámláikról ékszereket és műtárgyakat, és a svájci banki bizonylatokat az Egyesült Államokban állítsák be úgy, mintha azok bankhitelek lennének. Ezenkívül azt is tanácsolták, hogy klienseik semmisítsék meg offshore banki műveleteik nyomait; használjanak svájci banki hitelkártyákat, amelyekről azt állították, hogy az amerikai hatóság számára lenyomozhatatlanok; és készítsenek hamis személyi jövedelemadó bevallást.

Ez az ítélet intő jel mindazoknak, akik külföldi bankszámlákon rejtették el jövedelmüket és akik illegálisan segítséget nyújtottak nekik ebben; önként vallják be tettüket – mondta John A. DiCicco, az amerikai igazságügy-minisztérium helyettes ügyvezető főügyésze. Hozzátette, súlyos következményei lesznek annak, ha ezt valaki nem vagy pedig túl későn teszi meg, még akkor is, ha együttműködik, amikor a kormány feltárja majd a visszaéléseket.

Új nyomok és további bizonyítékok kerülnek elő minden nap, és az amerikai kormány mindet ki fogja vizsgálni, új eljárásokat indítva az adócsalókat segítők ellen, erre figyelmeztetett Jeffrey H. Sloman floridai ügyész is. Az amerikai állampolgárok minden, 10 ezer dollárosnál nagyobb külföldi számlájukat kötelesek feltüntetni személyi jövedelemadó bevallásukon.

Az amerikai adóhatóság közlése szerint a UBS bank titkos számláin – amelyek egy részét már bezárták, másik részük még nyitott – egy időben 18 milliárd dollárt tartottak amerikaiak adókerülés céljából.