Budapesten egy órát kell dolgozni egy Big Macért

2009.08.25. 11:46
Átlagosan 38 percet kell dolgozni a világ nagyvárosaiban egy Big Mac szendvicsért. Budapesten majdnem egy órát, Nairobiban 158 percet.

Az Economist az idén egy alternatív Big Mac indexet tett közzé, mellyel azt mutatják, melyik országban mennyi ideig kell dolgozni egy Big Mac szendvicsért. Az indexből kiderült, hogy Chicagóban, Tokióban és Torontóban dolgoznak a legkevesebbet az emberek egy szendvicsért, alig 12 perc munka után vehetnek egy Big Macet.

A Big Mac indexet évek óta közzéteszi az Economist. mivel a szendvicsben mindenhol ugyanazok az összetevők vannak, a megélhetési alapköltségek összehasonlításához jó kiindulópont. A gazdasági hetilap általában országok vásárlóerő-paritását hasonlítja össze, ezúttal azonban 14 szakma átlagbéreivel is összevetették az eredményeket.

hamb

A lista negyedik helyén London, Miami, Los Angeles áll, itt csak egy perccel többet kell dolgozni a Bic Macért, New Yorkban pedig 14 perc munka után vehetünk szendvicset. A legtöbbet a kenyai Nairobiban kell dolgozni, összesen 158 percet. A jakkartaiak sincsenek sokkal jobb helyzetben, nekik 136 percet kell dolgozniuk.

Budapest eléggé hátul van a listán, majdnem egy órát kell dolgozni egy Big Macért.

Összesen 73 várost vizsgáltak, átlagosan 38 percet kell dolgozni a szendvicsért. Budapesten tehát az átlagnál húsz perccel többet dolgozunk egy Big Macért.