Módosíthatják a horvát dohányrendeletet

2009.08.31. 07:12

A horvát kormány fontolóra veszi, hogy enyhít a májusban bevezetett dohányzási tilalmon, miután az étterem- és bártulajdonosok szerint emiatt akár 80 százalékkal is visszaesett a forgalmuk - közölte Zágrábban újságírókkal Darko Milinovic egészségügyi miniszter. Horvátországban május elején tiltották be teljesen a dohányzást a legtöbb zárt és nem zárt nyilvános helyen - kivételt csak a pszichiátriai intézményekkel tettek, mert az orvosok szerint az ilyen kezelésre szoruló dohányosoknak rosszat tehet a nikotinmegvonás. Mindenki más 130 eurós bírságra számíthat, a tiltott füstölés helyszínének tulajdonosa pedig akár kétezer eurós büntetést is kaphat.

Hivatalos statisztikák még nem támasztják alá a 80 százalékos visszaesésről szóló híreket - emlékeztetett a Jutarnji list hírét közlő Earthtimes -, mint ahogy a miniszter se mondta még el, milyen módosításokra készülnek, illetve hogy megint megengedik-e majd a dohányzást a vendéglátóhelyeken. Milinovic szerint mindenesetre a vendéglősök veszteségei nagyrészt a gazdasági válságnak tudhatók be és nem a dohányzási tilalomnak.

Becslések szerint Horvátország 4,5 milliós lakosságának 25-30 százaléka dohányzik, de a tilalom természetesen a turistákra is vonatkozik. Az idegenforgalomtól pedig nagymértékben függ az ország GDP-je, amely az idei első negyedévben év/év alapon 6,7 százalékkal csökkent.