Úszhat a Skyeurope-utasok pénze

2009.09.01. 12:00 Módosítva: 2009.09.01. 16:31
A 170 millió eurós tartozással bíró fapados légitársaság a hitelkártyával fizető ügyfeleinek a bankjukon keresztül adja vissza a pénzt állítólag, akik pedig készpénzzel fizettek, és már náluk van a jegy, azoknak a csődeljárás során térítik vissza a repülőjegy árát. Aki éppen most vár Skyeurope járatra valahol a nagyvilágban, annak az utazását majd az adott utazási iroda, akitől a Skyeurope jegyet vették, megoldja. A cég egyébként még mindig az újjászervezésen gondolkodik. Ez azonban a bíróságtól a felszámolótól és a hitelezőktől függ.

A már kifizetett Skyeurope jegyek összegét az utasok a bankjukon keresztül igényelhetik vissza, mondta el lapunk megkeresésére Ronald Schranz, a fapados légitársaság szóvivője, ugyanis a legtöbb utas, aki közvetlenül a légitársaságtól vette meg a jegyét, hitelkártyával fizetett. Akik készpénzzel, és már megkapták a jegyet, a csődeljárás folyamán kapják majd vissza a pénzüket, mondta a szóvivő. Aki pedig éppen egy Skyeurope járatra várnak valahol a nagyvilágban, hogy elérjék a kívánt úticéljukat, azoknak az adott utazási iroda, akitől a jegyet vették, fog segíteni abban, hogy eljussanak oda, ahova a jegyük szól, fejtette ki Schranz. Ha önállóan utaztak, akkor viszont önállóan kell megoldaniuk a helyzetet. A becsődölés után még 280 ezer eladott jegye van a társaságnak 2010 februárjáig.

sky451

A Skyeurope honlapján egyébként már nem lehet jegyet vásárolni, itt is arról tájékoztatnak, hogy a légitársaság működését felfüggesztették.

A fapados nem a legmegbízhatóbb ígéret

Piaci forrásaink szerint azonban azok az utasok, akik a Skyeuropetól korábban vásárolt repülőjeggyel rendelkeznek, igazából semmit sem tehetnek, elúszott a pénzük. Ha éppen most várakoznak a csődbe ment cég valamelyik járatára bárhol a világban, maguknak kell valahogy megoldaniuk a visszautat. „A diszkont légitársaság arról szól, hogy az utas kap egy ígéretet arra, hogy az alacsony viteldíjért valószínűleg elviszik adott időpontban arra a helyre, ahova a jegye szól, ha pedig ez mégsem sikerül, akkor megpróbálják visszaadni a pénzt. Egy hagyományos légitársaság ugyan háromszor-négyszer ilyen magas árért, de garantálja, hogy az adott időpontban az utas mindenképpen el fog jutni az úticéljába. Vagyis nincs mit csodálkozni azon, hogy így alakult.” – mondta egy neve elhallgatását kérő forrásunk.

Nincs hitel, se tőkeinjekció

A csőd részben annak köszönhető, hogy a Skyeurope nem kapta meg az ötmillió euró hitelt attól az angol cégtől, mellyel még július legvégén állapodtak meg, mondta el Ronald Schranz. „ A történet persze bonyolultabb, de a mostani helyzet kialakulásába ez is komolyan belejátszott” – tette hozzá a szóvivő, aki nem akart részletekbe bocsátkozni. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem kapták meg az angol cégtől az ötmilliós hitelt, annyit mondott, hogy bizonyos a megállapodásba foglalt feltételeket nem sikerült teljesítenie a légitársaságnak.

A Focus Equity BV által beígért 16,5 millió eurós tőkeinjekcióra pedig azért nem került sor, mert a cég pénzügyi átszervezése nem valósult meg, hiszen menet közben csődbe ment.

sky450

A cégnek egyébként 170 millió euró tartozása van összesen, amiből azonban egy nagyobb rész a Skyeurope legnagyobb részvényese, az amerikai York kockázati tőkebefektetési alap által nyújtott kölcsön. Hogy ez pontosan mekkora összeget jelent, azt nem tudta megmondani a szóvivő. A Skyeurope menedzsmentje egyébként még mindig nem adta föl az újjászervezés tervét, mindent megtesznek azért, hogy a légitársaságot újból talpraállítsák, mondta Ronald Schranz. Ilyen esetben számos lehetőség van még, megtörténhet az is, hogy a céget felvásárolja egy másik légitársaság például. Az, hogy az átszervezés folytatódik-e, a bíróságtól, a hitelezőktől, illetve a felszámolóbiztostól függ, mondta el a szóvivő.

A konkurencia rárepült az utasokra

Azok az utasok, akik érvényes SkyEurope foglalással rendelkeznek 2009. szeptember 1 és 2010. március 26 közötti utazásokra, most egységes 30 eurós áron (egy irányba, adókkal és illetékekkel) foglalhatnak helyet a Wizz Air budapesti vagy prágai járataira - közölte a légitársaság. A jegyek szabad helyek függvényében foglalhatók szeptember 15-én éjfélig.

A Ryanair a mai naptól (szeptember 1.) 25 eurós jegyeket (amelyek tartalmazzák az adókat és illetékeket) ajánl azoknak a SkyEurope utasoknak, akik nem jutottak el úti céljukhoz, vagy az útitervük meghiúsult a társaság csődje miatt. Az ár Pozsonyból érvényes az Alicante, Barcelona (Girona), Brussels (Charleroi), Róma (Ciampino), Liverpool és London (Stansted) járatokra. A Ryanair mentõjegyeit szeptember 15-ig foglalhatják le az utasok. A jegyek kizárólag a SkyEurope utasok 2009. december 17-ig szóló utazásaira érvényesek.

A Malév is azonnali segítséget ajánl fel a bajba jutott Sky Europe utasoknak: a magyar légitársaság járataira szeptember 1-jén és 2-án speciális áron, mintegy 99 euróért szállhatnak fel az érvényes repülőjeggyel rendelkező Pozsonyba, Kassára, Bécsbe vagy Prágába tartó, illetve a Prágából Budapestre, valamint másik kilenc célállomásra repülő utasok. A kedvező árú Malév jegyek megvásárlásának feltétele a foglaláskor érvényes Sky Europe repülőjegy, illetve ennek bemutatása. A jegyeket valamennyi utazási irodában lefoglalhatják az utasok. Az utasokat a magyar légitársaság budapesti bázisán keresztül juttatja el célállomásukra.