Ötödére csökkent a bolgár költségvetési hiány

2009.09.07. 16:47
Júliusról augusztusra 81%-kal csökkentette az új bolgár kormány a költségvetés hiányát - írta a Wall Street Journal. Az előző hónapban 412 millió dolláros deficit augusztusban 76,5 millió dollárra apadt. A pénzügyminiszter szerint év végéig kiderül, hogy az országnak szüksége lesz-e IMF-hitelcsomagra.

A kormány befagyasztotta a közszférában dolgozók béreit, illetve a nyugdíjakat, leállították a költséges állami beruházásokat, és a kormányzati kiadásokat 15%-kal csökkentették. Ezek az intézkedések húzták le a költségvetés hiányát augusztusban az előző havinak mindössze 19%-ára.

Az új bolgár kormány júliusban nyert bizalmat a választásokon, a megszorító intézkedések ellenére támogatottsága még mindig 64%-os a közvélemény kutatások szerint. Ivo Prokopjev, a bolgár Ipari Termelők és Munkáltatók Szövetségének elnöke szerint ez annak köszönhető, hogy az új kormány a krízis miatt kivételes mandátumot kapott, ráadásul minden népszerűtlen intézkedést meg lehet indokolni, ezért nagyobb a közvélemény támogatása.

Bulgária gazdasága az idei második negyedévben érhette el mélypontját 4,8%-os GDP csökkenéssel, a globális kereslet élénkülésének köszönhetően - nyilatkozta a bolgár pénzügyminiszter. A héten érkezik meg az IMF delegációja Szófiába az ország pénzügyi helyzetének vizsgálatára. A pénzügyminiszter, Simeon Djankov, hangsúlyozta, nem sietik el a nemzetközi szervezet segítségének igénybe vételét. Az év végéig kiderülhet, hogy szükségük van-e az IMF pénzügyi támogatására. A pénzügyminiszter számára elsődleges prioritás a költségvetési hiány leszorítása és az árfolyam stabilitás megőrzése a mielőbbi ERM-II-be lépés érdekében, ahol az euró bevezetését megelőzően két évet kell eltölteni. Ez a lépés Bulgária alapvető érdeke Djankov szerint.