Nem adnának több támogatást az amerikai bankoknak

2009.09.11. 11:41
Az amerikai pénzügyminisztérium hamarosan megvonja a bankoknak nyújtott rendkívüli támogatásokat – közölte Timothy Geithner pénzügyminiszter. Az amerikai gazdaság jó úton halad, bár még sokat kell tenni a teljes felépüléshez.

Egy évvel a válság kirobbanása után az amerikai gazdaság már nincs a szakadék szélén, de még hosszú az út a teljes felépülésig – mondta az amerikai pénzügyminiszter a kongresszusban, amikor a kormányzat válságkezelő terveiről beszélt. Timothy Geithner bejelentette, hogy a kormány megvonná a bankoknak nyújtott támogatásokat, mert már nem fenyeget a pénzügyi összeomlás.

Az elmúlt egy évben eltűnt a káosz a pénzügyi piacokon, helyét az optimizmus vette át. A bankok milliárd dollárokat jelentettek nyereségként és már elkezdték visszafizetni a kormányzati segélyeket. A tavaly bejelentett 700 milliárdos bankmentő csomag részeként eddig több mint 200 milliárdot kaptak a bankok.

A talpra állt pénzintézetek eddig 70,4 milliárd dollárt fizettek vissza az államnak; a segélyek egy részét visszatérítette egyebek között a Goldman Sachs, a JP Morgan Chase és a Morgan Stanley bank. A pénzügyminiszter elmondta: a következő másfél évben további 50 milliárd dollár visszafizetése várható.

A Timothy Geithner a CNBC televízió műsorában kifejtette, hogy nem a Lehman Brothers pénzügyi szolgáltató csoport egy évvel ezelőtti bukása vezetett a válsághoz, de felgyorsította a folyamatot. A Lehman kudarca rontott a helyzeten.

A Lehman tavaly szeptember 15-i emlékezetes összeomlásának évfordulója kapcsán Barack Obama elnök hétfőn előadást tart a pénzügyi válságról. A Fehér Ház közlése szerint beszámol azokról az erőteljes lépésekről, amelyeket kormánya a krízis elhárítása érdekében tett, és megerősíti elkötelezettségét, hogy le fogják csökkenteni az állam szerepét a pénzügyi szektorban.