Ukrajna a világ legkockázatosabb adósa

2009.10.01. 18:07 Módosítva: 2009.10.01. 18:15
Ukrajna a világ legkockázatosabb szuverén adósa, az ukrán törlesztési kockázatra köthető adósságpiaci fedezeti tranzakciók árazása csaknem a hatszorosa Magyarországénak, ez derül ki az egyik vezető londoni adatszolgáltató csoport összesítéséből.

A CMA DataVision negyedévzáró elemzése szerint a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Ukrajna esetében jelenleg 1200 bázispont körül jár.

Magyarország CDS-árazása ugyanakkor valamivel 210 bázispont felett van a londoni piacon, a márciusban mért 630 bázispontos idei csúcs helyett.

A negyedik negyedév elejére Londonban kialakult magyar CDS-árjegyzés azt jelenti, hogy jelenleg minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása évente alig valamivel több mint 210 ezer euróba - a március első kereskedési napjain kért 630 ezer euró harmadába - kerül a londoni CDS-piacon.

A CMA DataVision adatsora szerint az ukrán adósságtörlesztési kockázat CDS-piaci megítélése rosszabb Argentínáénál is (1124 bázispont). A cég számítási modellje szerint az 1200 bázispontos ukrán CDS-felár arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 53,7 százalékos kumulatív valószínűséggel árazza Ukrajna mint szuverén adós nem fizetővé válását ötévi távlatban.

A kelet-európai EU-tagállamok közül Lettország a legkockázatosabb adós a CMA nyilvántartásában, 510 bázispontos aktuális CDS-árazással.

Lettországra két nagy hitelminősítő - a Fitch Ratings és a Standard & Poor's - is befektetési szint alatti, spekulatív szuverén adósbesorolást tart érvényben, az előbbi "BB plusz", az utóbbi "BB" osztályzattal. Az EU-tagoszágok közül Lettország mellett csak Romániának van befektetési kategória alatti minősítése, "BB plusz" szinten a Fitchnél és az S&P-nél egyaránt.

A világ legbiztonságosabb szuverén adósa a CMA DataVision csütörtökön kiadott negyedéves összesítése szerint Norvégia, amelynek CDS-árazása jelenleg 16,9 bázispont. A legjobb ötben van még Finnország (20,7), az Egyesült Államok (21), Németország (22,2) és Franciaország (24,6).

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!