Elemzők szerint véget ért az amerikai recesszió

2009.10.13. 08:15
A "Nagy Recesszió" időszakának is nevezett jelenlegi válság a tengerentúlon véget ért – vélekednek a The National Associaton for Business Economics (NABE) által megkérdezett szakértők. Amennyiben hihetünk az elemzőknek, akkor az amerikai kilábalás folyamata igencsak lassú lesz.

A NABE által megkérdezett közgazdászok döntő többsége úgy gondolja, hogy az amerikai recesszió a végéhez ért, ám a fellendülés nagyon lassúnak ígérkezik. A szakértők válaszaiból készített előrejelzés szerint az első negyedévben tapasztalt 6,4 százalékos visszaesés, majd a második negyedéves 0,7 százalékos zsugorodás után a második félévben 2,9 százalékkal növekedhet a GDP. A felmérés szerint a több mint 3 éve tartó lakáspiaci visszaesés nagyon közel jár a végéhez.

A Reuters hírügynökség tudósítása emlékeztet arra, hogy a hivatalosan 2007 decemberében indult amerikai recesszió a leghosszabb és legmélyebb gazdasági visszaesésnek számít az 1930-as évek óta.

A NABE kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy az egyre duzzadó államháztartási hiány, valamint a magas szinten maradó munkanélküliség jelentik a legnagyobb aggodalomra okot adó területeket. A megkérdezett elemzők szerint a munkanélküliségi ráta 2010 első negyedévére 10 százalékig emelkedhet és év végére is csupán 9,5 százalékra mérséklődik. A hírügynökség ennek kapcsán kiemeli, hogy a legfrissebb szeptemberi adatok szerint 26 éves csúcson – 9,8 százalékon – tartózkodik a munkanélküliség és az nyomás alá helyezi a háztartások kiadásait.

A jó hír az, hogy úgy tűnik, a mély és hosszú recessziónak vége az USA-ban. A pénzpiacok javulásával párhuzamosan pedig az amerikai gazdaság már jövőre visszatérhet a növekedés útjára anélkül, hogy az infláció miatt aggódni kellene – áll a NABE közleményében.