Megvágnák a cégvezetők fizetését

Az amerikai kormányzat csökkentené az állami segítséggel megmentett vállalatok topmenedzsereinek fizetését. A hét céget érintő döntést napokon belül bejelenthetik, a legjobban fizetett 25 vezető fizetése akár 90 százalékkal is csökkenhet.

Az Egyesült Államokban jelentős fizetéscsökkentésre számíthatnak azok a vállalatvezetők, akiknek cégét állami segítséggel mentették meg a csődtől a gazdasági válság miatt. Amerikai jelentések szerint a mérséklés a 25 legjobban fizetett dolgozó esetében elérheti a 90 százalékot is, az utánuk legtöbbet kapó száz alkalmazott fizetését pedig megfeleznék.

Így a topmenedzserek átlagfizetése félmillió dollár alá esik. A tervek közt az is szerepel, hogy a topmenedzserek fizetésük egy részét részvényben kapják meg, ám a papírokat nem válthatják be azonnal, csak meghatározott idő után.

A terveket Kenneth Feinberg, a fizetések ellenőrzésére kinevezett biztos dolgozta ki azután, hogy kiderült: a megsegített cégeknél ismét hatalmas bónuszokat fizetnek ki.

A fizetéscsökkentés hét céget, a Bank of Americát, az American International Group-ot (AIG), Citigroup-ot, a General Motorst, a GMAC-t, a Chryslert és a Chrysler Financialt érinti. A fizetéscsökkentés azokat a megsegített vállalatokat nem érinti, amelyek már visszafizették az állami pénzt,ezek közé tartozik a Goldman Sachs és a JP Morgan, írja a BBC.

A fizetéscsökkentés pontos menetéről és megvalósításáról szóló részleteket a napokban hozzák nyilvánosságra Washingtonban.