Bankokat tervez a brit kormány

2009.11.01. 14:15 Módosítva: 2009.11.01. 14:17
A válságban részben állami tulajdonba kerülő nagybankok feldarabolásával hozna létre három új bankot a brit kormány. A később privatizált új pénzintézeteket a tervek szerint nem foglalkozhatnának befektetésekkel.

Új, klasszikus lakossági banki szolgáltatásokat ellátó bankhálózatok jönnek létre Nagy-Britanniában, a brit kormány feldarabolja és részlegesen visszaprivatizálja a pénzügyi válság miatt többségi állami tulajdonba került pénzintézeteket.

Az amerikai Lehman Brothers nagybank 2008 őszi összeomlása utáni piaci pánikhelyzetben a brit kormány és a jegybank minden idők legnagyobb, kiegészítő elemeivel együtt összesen 500 milliárd fontos (145 ezer milliárd forintos) bankmentő programját indította el. Ezzel évtizedek óta először többségi állami tulajdonba kerültek brit nagybankok.

A Royal Bank of Scotlandben például jelenleg 70 százalékos az állami részesedés, a Northern Rock jelzálog-hitelintézetet teljesen államosították, de a Lloyds bankcsoportban is 43 százaléka van a brit kincstárnak.

Vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint a kormány most azt tervezi, hogy ezeket a bankokat elemeire választja szét - jórészt a pénzintézetek által felvásárolt, korábban önálló bankok újjáélesztésével -, és ezekből legalább három új lakossági bankot hoz létre, amelyeket azután privatizál.

Az új bankok nem foglalkoznának befektetési tevékenységgel, feladatkörük a klasszikus lakossági hitelezésre, jelzálogkölcsönzésre és betétkezelésre terjedne ki.

A The Sunday Telegraph úgy értesült, hogy az új bankokat nem vehetik meg olyan pénzintézetek, amelyeknek már van kialakult lakossági bankhálózatuk Nagy-Britanniában.

A BBC szerint a lehetséges vevőjelöltek között van a zeneműkiadástól a repülésen át a pénzügyi szolgáltatásokig szinte mindennel foglalkozó Virgin üzleti birodalom, és a Tesco kiskereskedelmi üzlethálózat is.

A brit kormány mindig is azon az állásponton volt, hogy a pénzügyi válság idején végrehajtott bankállamosítások csak átmeneti intézkedések, és a költségvetési tőkepótlással állami tulajdonba került banki részesedéseket a kincstár előbb-utóbb mindenképpen értékesíti, lehetőség szerint úgy, hogy a költségvetés haszonnal jöjjön ki az ügyletből.