Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Bankokat tervez a brit kormány

2009.11.01. 14:15 Módosítva: 2009-11-01 14:17:49
A válságban részben állami tulajdonba kerülő nagybankok feldarabolásával hozna létre három új bankot a brit kormány. A később privatizált új pénzintézeteket a tervek szerint nem foglalkozhatnának befektetésekkel.

Új, klasszikus lakossági banki szolgáltatásokat ellátó bankhálózatok jönnek létre Nagy-Britanniában, a brit kormány feldarabolja és részlegesen visszaprivatizálja a pénzügyi válság miatt többségi állami tulajdonba került pénzintézeteket.

Az amerikai Lehman Brothers nagybank 2008 őszi összeomlása utáni piaci pánikhelyzetben a brit kormány és a jegybank minden idők legnagyobb, kiegészítő elemeivel együtt összesen 500 milliárd fontos (145 ezer milliárd forintos) bankmentő programját indította el. Ezzel évtizedek óta először többségi állami tulajdonba kerültek brit nagybankok.

A Royal Bank of Scotlandben például jelenleg 70 százalékos az állami részesedés, a Northern Rock jelzálog-hitelintézetet teljesen államosították, de a Lloyds bankcsoportban is 43 százaléka van a brit kincstárnak.

Vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint a kormány most azt tervezi, hogy ezeket a bankokat elemeire választja szét - jórészt a pénzintézetek által felvásárolt, korábban önálló bankok újjáélesztésével -, és ezekből legalább három új lakossági bankot hoz létre, amelyeket azután privatizál.

Az új bankok nem foglalkoznának befektetési tevékenységgel, feladatkörük a klasszikus lakossági hitelezésre, jelzálogkölcsönzésre és betétkezelésre terjedne ki.

A The Sunday Telegraph úgy értesült, hogy az új bankokat nem vehetik meg olyan pénzintézetek, amelyeknek már van kialakult lakossági bankhálózatuk Nagy-Britanniában.

A BBC szerint a lehetséges vevőjelöltek között van a zeneműkiadástól a repülésen át a pénzügyi szolgáltatásokig szinte mindennel foglalkozó Virgin üzleti birodalom, és a Tesco kiskereskedelmi üzlethálózat is.

A brit kormány mindig is azon az állásponton volt, hogy a pénzügyi válság idején végrehajtott bankállamosítások csak átmeneti intézkedések, és a költségvetési tőkepótlással állami tulajdonba került banki részesedéseket a kincstár előbb-utóbb mindenképpen értékesíti, lehetőség szerint úgy, hogy a költségvetés haszonnal jöjjön ki az ügyletből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?