Valér
-2 °C
0 °C

Bankok helyett egymástól kérnek kölcsön az amerikaiak

2009.11.10. 07:44
Az Egyesült Államokban egyre népszerűbb az úgynevezett közösségi (P2P) kölcsönzés, a továbbra is szűk hitelpiac mellett az emberek a bankok megkerülésével, közvetlenül egymáshoz fordulnak hitelért.

Az olyan közösségi kölcsönzési internetes portálok, mint a Prosper vagy a Lending Club a pénzüket magas kamatok mellett kínáló hitelezőket kötik össze olyan amerikaiakkal, akiknek pénzre van szükségük például házuk felújítására, tandíjakra vagy éppenséggel hiteleik törlesztésére - írja a Parade magazin.

A P2P oldalak tavaly egy rövid időre - amikor egy új előírás arra kötelezte őket, hogy jegyeztessék be magukat a Wall Street-i tőzsdfelügyeletnél - eltűntek, mostanra viszont újból erőre kaptak.

Ezeken a portálokon 2007-ben 647 millió dollár hitel talált gazdára. Ez az összeg idén 3 milliárdra növekedett, és jövőre el fogja érni az 5,8 milliárd dollárt - legalábbis így becsüli a P2P szférát vizsgáló Celent tanácsadó cég.

Chris Larsen, a Prosper nevű portál vezetője szerint annak ellenére, hogy a bankok jelentős központi segélyeket kaptak és már újra nagy profitokat produkálnak, "a pénz nem jut el a fogyasztókhoz". Így azok, akiknek kölcsönre van szükségük, alternatív megoldásokhoz kénytelenek folyamodni.

A Prosperen a befektetők átlagosan 9,38 százalékos kamattal helyezik ki pénzüket (miközben a dollár kamat fél százalék alatt van). A magas profit azonban nagyobb kockázattal jár. A hitelezés biztonságának erősítésére megemelték azt az adósminősítési szintet, amely felett a hitelfelvevők pénzhez juthatnak, ennek ellenére nem ritka az, hogy a hitelezők hoppon maradnak. Szakértők arra figyelmeztetik a lehetséges befektetőket, hogy óvatosan vegyenek részt a P2P ügyletekben, és a kockázat csökkentésére igyekezzenek szétaprózni portfóliójukat minél több kisebb hitelre.

Mark Schwanhausser, a Javelin Strategy and Research kutatóintézet elemzője úgy véli, hogy bár a P2P szolgáltatás egyre népszerűbb, hatékonysága még nem bizonyított. A közösségi hitelezési portálokon mindenesetre egyelőre sokkal többen akarnak hitelekhez jutni, mint ahányan hitelt kínálnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!