Drágul a cigaretta

2009.11.10. 16:26 Módosítva: 2009.11.10. 16:26
Megállapodtak kedden az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei abban, hogy a dohánytermékek jövedéki adójának kötelező minimális szintje 2014-től ezer szálanként 90 euróra emelkedik - jelentette be Kovács László, az Európai Bizottság vámuniós és adópolitikai felelőse a brüsszeli találkozót követően.

Több tagállamban, köztük Magyarországon mindazonáltal csak 2018-tól kell bevezetni az új adószintet. A magyar biztos hangoztatta, hogy a megállapodás nem pusztán adóügyi szempontból fontos, hanem kiemelt közegészségügyi jelentősége is van. Jelenleg a jövedéki adó 64 euró/ezer szál körül van az uniós tagországokban.

Az új tagállamok (Bulgária, Románia, a balti országok, Lengyelország) azért kapnak lehetőséget átmeneti időszakra, mert a csatlakozás után többször is kénytelenek voltak emelni a náluk korábban jóval alacsonyabb jövedéki adó mértékét. Görögország pedig azért, mert nemrégiben növelte a minimális mértéket. A miniszterek ezzel együtt hozzájárultak ahhoz, hogy az átmeneti időszak alatt azokban az országokban mennyiségi korlátozásokat vezessenek be a bevitelben, ahol a minimáladó emelése már megtörtént.

A brüsszeli bizottság javasolta azt is, hogy emeljék meg az úgynevezett súlyozott kiskereskedelmi átlagárban a jelenleg mintegy 57 százalékos adómértéket. A megszületett kompromisszum szerint az arány 60 százalékra nő. Emelkedik a vágott dohányra vonatkozó minimáladó is.