Ismét leminősítették Ukrajnát

2009.11.12. 16:30
Tovább rontotta Ukrajna eddig is mélyen spekulatív szuverén adóskockázati besorolásait csütörtökön a Fitch Ratings. A hitelminősítő arra a véleményre hivatkozva döntött így, hogy a legutóbbi költségvetési intézkedések nyomán gyakorlatilag kisiklott az ukrán gazdaság felszínen tartására kidolgozott IMF-program.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtöki londoni bejelentése szerint a cég listáján az eddigi "B"-ről "B mínusz"-ra módosul Ukrajna hosszú futamú hazai és devizaadósi osztályzata, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással. Ugyancsak "B"-ről "B mínusz"-ra romlott a kereskedelmi adósokra alkalmazott besorolási országplafon, a rövid lejáratú küladósság "B" osztályzatát pedig megerősítette a cég.

A Fitch Ratings a visszaminősítéshez fűzött elemzésében kiemelte: az ukrán parlament a minap olyan minimálbér- és nyugdíjtörvényt fogadott el, amelyet az ország "nem engedhet meg magának", és az amely a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint a hazai össztermék (GDP) 7 százalékának megfelelő összeggel is növelheti az államháztartási hiányt 2010-ben.

Ez gyakorlatilag kisiklatta az ukrán IMF-programot, és érdemben növelte az ukrán költségvetés finanszírozásának, valamint az ország makrogazdasági stabilitásának és hitelképességének kockázatait - áll a Fitch csütörtöki londoni indoklásában.

A hitelminősítő kiemeli, hogy Viktor Juscsenko ukrán elnök az IMF felszólítása ellenére sem vétózta meg a minimálbér és a nyugdíjak emeléséről elfogadott új jogszabályt. Ráadásul a kormány olyan jövő évi költségvetési tervezetet terjesztett be a parlamentben, amelyben 8 százalékos GDP-arányos hiány szerepel, jóllehet az IMF-programban az ország 4 százalékos deficit tartására vállalt kötelezettséget.

A kormány emellett gyakorlatilag visszalépett a lakossági földgázárak emelésére tett vállalásától is, amelynek célja az lett volna, hogy az államháztartási hiány ne haladja meg a hazai össztermék 6 százalékát.

A hitelminősítő emiatt most 8,5 százalék körüli - a Naftogaz gázipari cég konszolidációját is beleszámolva 11 százalékos - idei központi deficitet jósol Ukrajnában.

A Fitch Ratings felidézi, hogy Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója a minap bejelentette a valutaalap ukrajnai programjának felfüggesztését.

A hitelminősítő elemzése szerint a költségvetés "markáns fellazítása", valamint a fő finanszírozási forrás - vagyis a következő, 4 milliárd dolláros IMF-folyósítási részlet - kiesése nyomán "jelentős finanszírozási rés" tátong az ukrán költségvetésen. A Fitch Ratings szerint nehéz és költséges vállalkozás lenne, ha Ukrajna ezt a finanszírozási hiányt a hazai vagy a nemzetközi tőkepiacról próbálná fedezni.

Ezért megnövekedett annak a kockázata, hogy Ukrajna egyre inkább a monetáris finanszírozás felé fordul, vagyis az ukrán jegybank teremt új likviditást, gyakorlatilag "a bankóprés beindításával" - áll a Fitch elemzésében. A cég szerint ez alááshatná a valutába és a bankrendszerbe vetett, már eddig is törékeny befektetői bizalmat.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's a Fitch Ratings új osztályzatánál is gyengébb, "CCC plusz" szintű, rendkívül nagy befektetői kockázatra figyelmeztető besorolást tart érvényben Ukrajna hosszú futamú devizakötelezettségeire. Egész Európában ez a legrosszabb szuverén devizaadós-osztályzat.

A Fitch által bejelentett csütörtöki leminősítés után nőtt a londoni kereskedésben az ukrán szuverén adósságtörlesztési kockázat határidős biztosítási tranzakcióinak árazása.

A CMA DataVision vezető londoni piaci adatszolgáltató cégnél az MTI kérdésére elmondták: az ukrán törlesztéskockázat fedezetére köthető hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) ára az irányadó ötéves futamidőre aznap délután 1382 bázispont volt a londoni CDS-piacon az 1370 bázispontos előző esti záró után.

Ez messze a legrosszabb szuverén CDS-árjegyzés Európában.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!