Judit
2 °C
7 °C

Ismét leminősítették Ukrajnát

2009.11.12. 16:30
Tovább rontotta Ukrajna eddig is mélyen spekulatív szuverén adóskockázati besorolásait csütörtökön a Fitch Ratings. A hitelminősítő arra a véleményre hivatkozva döntött így, hogy a legutóbbi költségvetési intézkedések nyomán gyakorlatilag kisiklott az ukrán gazdaság felszínen tartására kidolgozott IMF-program.

A legnagyobb európai hitelminősítő csütörtöki londoni bejelentése szerint a cég listáján az eddigi "B"-ről "B mínusz"-ra módosul Ukrajna hosszú futamú hazai és devizaadósi osztályzata, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással. Ugyancsak "B"-ről "B mínusz"-ra romlott a kereskedelmi adósokra alkalmazott besorolási országplafon, a rövid lejáratú küladósság "B" osztályzatát pedig megerősítette a cég.

A Fitch Ratings a visszaminősítéshez fűzött elemzésében kiemelte: az ukrán parlament a minap olyan minimálbér- és nyugdíjtörvényt fogadott el, amelyet az ország "nem engedhet meg magának", és az amely a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint a hazai össztermék (GDP) 7 százalékának megfelelő összeggel is növelheti az államháztartási hiányt 2010-ben.

Ez gyakorlatilag kisiklatta az ukrán IMF-programot, és érdemben növelte az ukrán költségvetés finanszírozásának, valamint az ország makrogazdasági stabilitásának és hitelképességének kockázatait - áll a Fitch csütörtöki londoni indoklásában.

A hitelminősítő kiemeli, hogy Viktor Juscsenko ukrán elnök az IMF felszólítása ellenére sem vétózta meg a minimálbér és a nyugdíjak emeléséről elfogadott új jogszabályt. Ráadásul a kormány olyan jövő évi költségvetési tervezetet terjesztett be a parlamentben, amelyben 8 százalékos GDP-arányos hiány szerepel, jóllehet az IMF-programban az ország 4 százalékos deficit tartására vállalt kötelezettséget.

A kormány emellett gyakorlatilag visszalépett a lakossági földgázárak emelésére tett vállalásától is, amelynek célja az lett volna, hogy az államháztartási hiány ne haladja meg a hazai össztermék 6 százalékát.

A hitelminősítő emiatt most 8,5 százalék körüli - a Naftogaz gázipari cég konszolidációját is beleszámolva 11 százalékos - idei központi deficitet jósol Ukrajnában.

A Fitch Ratings felidézi, hogy Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója a minap bejelentette a valutaalap ukrajnai programjának felfüggesztését.

A hitelminősítő elemzése szerint a költségvetés "markáns fellazítása", valamint a fő finanszírozási forrás - vagyis a következő, 4 milliárd dolláros IMF-folyósítási részlet - kiesése nyomán "jelentős finanszírozási rés" tátong az ukrán költségvetésen. A Fitch Ratings szerint nehéz és költséges vállalkozás lenne, ha Ukrajna ezt a finanszírozási hiányt a hazai vagy a nemzetközi tőkepiacról próbálná fedezni.

Ezért megnövekedett annak a kockázata, hogy Ukrajna egyre inkább a monetáris finanszírozás felé fordul, vagyis az ukrán jegybank teremt új likviditást, gyakorlatilag "a bankóprés beindításával" - áll a Fitch elemzésében. A cég szerint ez alááshatná a valutába és a bankrendszerbe vetett, már eddig is törékeny befektetői bizalmat.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's a Fitch Ratings új osztályzatánál is gyengébb, "CCC plusz" szintű, rendkívül nagy befektetői kockázatra figyelmeztető besorolást tart érvényben Ukrajna hosszú futamú devizakötelezettségeire. Egész Európában ez a legrosszabb szuverén devizaadós-osztályzat.

A Fitch által bejelentett csütörtöki leminősítés után nőtt a londoni kereskedésben az ukrán szuverén adósságtörlesztési kockázat határidős biztosítási tranzakcióinak árazása.

A CMA DataVision vezető londoni piaci adatszolgáltató cégnél az MTI kérdésére elmondták: az ukrán törlesztéskockázat fedezetére köthető hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) ára az irányadó ötéves futamidőre aznap délután 1382 bázispont volt a londoni CDS-piacon az 1370 bázispontos előző esti záró után.

Ez messze a legrosszabb szuverén CDS-árjegyzés Európában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?