Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megállapodtak az EU-miniszterek a jövő évi uniós költségvetésről

2009.11.18. 23:00
Megállapodtak az Európai Unió tagországainak szakminiszterei és az uniós intézmények tárgyalódelegációi a jövő évi uniós költségvetésről - jelentette be a szerdai találkozót követően a költségvetési ügyekért felelős európai bizottsági tag, Algirdas Semeta.

Mint jelezte, a megállapodás szerinti kiadásösszeg megközelíti a 123 milliárd eurót. A költségvetés most véglegesített tervezete tartalmazza a két évig futó, összesen ötmilliárd eurós gazdaságélénkítési EU-program finanszírozási igényét, valamint 300 millió eurót elkülönít a tejágazat sürgős segítésére szolgáló intézkedésekre is.

A költségvetésről az Európai Parlament mondja ki a végső szót decemberi plenáris ülésén. Az elnöklő Hans Lindblad svédpénzügyi államtitkár a találkozó után úgy fogalmazott, hogy az elfogadott tervezet hatékony válasz a gazdasági válság jelentette kihívásokra.

A litván EU-biztos pedig arról beszélt: már nem maradt komoly akadálya annak, hogy időben véglegesítsék a költségvetést. Külön elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a kompromisszumként született tervezet nagyon közel áll az Európai Bizottság eredeti, még tavasszal elkészített javaslatához.

Hangoztatta azt is, hogy a jövő évi költségvetés már a gazdasági élénkülés büdzséje lesz, amelynek fő célja a munkahelymegtartás és a gazdasági növekedés segítése. Garanciát jelent a tervezet a tagországoknak is arra, hogy rendelkezésre áll minden szükséges pénzügyi forrás az uniós programokhoz - emelte ki Semeta.