Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Megállapodtak az EU-miniszterek a jövő évi uniós költségvetésről

2009.11.18. 23:00
Megállapodtak az Európai Unió tagországainak szakminiszterei és az uniós intézmények tárgyalódelegációi a jövő évi uniós költségvetésről - jelentette be a szerdai találkozót követően a költségvetési ügyekért felelős európai bizottsági tag, Algirdas Semeta.

Mint jelezte, a megállapodás szerinti kiadásösszeg megközelíti a 123 milliárd eurót. A költségvetés most véglegesített tervezete tartalmazza a két évig futó, összesen ötmilliárd eurós gazdaságélénkítési EU-program finanszírozási igényét, valamint 300 millió eurót elkülönít a tejágazat sürgős segítésére szolgáló intézkedésekre is.

A költségvetésről az Európai Parlament mondja ki a végső szót decemberi plenáris ülésén. Az elnöklő Hans Lindblad svédpénzügyi államtitkár a találkozó után úgy fogalmazott, hogy az elfogadott tervezet hatékony válasz a gazdasági válság jelentette kihívásokra.

A litván EU-biztos pedig arról beszélt: már nem maradt komoly akadálya annak, hogy időben véglegesítsék a költségvetést. Külön elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a kompromisszumként született tervezet nagyon közel áll az Európai Bizottság eredeti, még tavasszal elkészített javaslatához.

Hangoztatta azt is, hogy a jövő évi költségvetés már a gazdasági élénkülés büdzséje lesz, amelynek fő célja a munkahelymegtartás és a gazdasági növekedés segítése. Garanciát jelent a tervezet a tagországoknak is arra, hogy rendelkezésre áll minden szükséges pénzügyi forrás az uniós programokhoz - emelte ki Semeta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!