Tűzveszélyes minden harmadik karácsonyi égő

2009.12.02. 16:04
A karácsonyi égők harminc százaléka közvetlen áramütés- és tűzveszélyt jelent az Európai Bizottság szerdán közzétett új jelentése szerint. A jelentés egy közös piacfelügyeleti vizsgálat következtetéseit mutatja be, amelyben öt tagállam – Magyarország, Németország, Szlovákia, Szlovénia és Hollandia – hatóságai és az Európai Bizottság vett részt.

Az eljárás során 196 véletlenszerűen kiválasztott, különböző árkategóriájú égősort több mint 20 közigazgatási és műszaki követelmény szempontjából ellenőriztek. Az égők közül nem egy több teszten is megbukott.

A feltárt súlyos problémák általában a felépítés műszaki biztonsági követelményeinek megsértését jelentik. Ilyenek például például a villásdugó, a vezeték rögzítése, a huzalozás, a szigetelés vagy az áramütés elleni védelemmel kapcsolatos gondok.

A megvizsgált égősorok további 40 százalékánál találtak kevésbé súlyos problémákat, amelyek nem veszélyeztetik közvetlenül a felhasználó biztonságát, de nem felelnek meg a normáknak. Ide tartoznak bizonyos címkézési nehézségek, illetve a használati utasítással kapcsolatos vagy az adminisztrációs hiányosságok.

Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi EU-biztos azt nyilatkozta: "ha továbbra is meg akarjuk tartani a karácsonyi fényeket, akkor a fogyasztóknak bízniuk kell abban, hogy a biztonság nem forog veszélyben". A biztos szerint a karácsonyi bevásárláskor a fogyasztók értéket és választékot akarnak a pénzükért, azonban sosem a biztonság kárára. Azt ígérte, hogy a nemzeti hatóságok és az ágazat megkettőzött erőfeszítéssel fogja keresni azokat a kerülőutakat és kiskapukat, amelyeken keresztül selejtes áru juthat otthonunkba.

Kuneva jelezte: mivel rendkívül magas a hatóságok által talált megfelelés hiányának aránya, a kifejezetten égősorokra irányuló nyilvános felügyeleti és végrehajtási tevékenységek továbbra is prioritást fognak élvezni, és ezek során a lehető legtöbb tagállam összehangoltan fog fellépni. Az ellenőrzést ugyanakkor az ágazatnak is fokoznia kell - tette hozzá, emlékeztetve, hogy az uniós jog szerint a gyártók, forgalmazók, kiskereskedők és importőrök jogilag felelősek az általuk forgalomba hozott termékek biztonságáért.