Geithner: Klasszikus bankroham fenyegetett

2009.12.06. 14:38
Vitatja Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a Goldman Sachs vezetőinek azon állítását, miszerint a bank állami segítség nélkül is túlélte volna a pénzügyi válságot. Geithner szerint tavaly klasszikus bankroham fenyegetett, és most az állami támogatást visszafizető Wall Street-i társaságoknak is önmérsékletet kell tanúsítaniuk bónuszaik kifizetése során.

A Bloomberg Televíziónak adott nyilatkozatában Geithner kifejtette: a felelőtlenül nagy bónuszok korának véget kell vetni, és Obama elnökhöz hasonlóan a túlzott kockázatvállalásra ösztönző javadalmazás hátrányait ecsetelte.

A héten Lloyd Blankfein, a Goldman vezérigazgatója, és Gary Cohn, a bank elnöke is annak a véleményének adott hangot - utóbbi határozottabban -, hogy állami segítség nélkül is megmenekült volna a pénzintézet. Lucas van Praag, a Goldman szóvivője azonban ezzel ellentétesen nyilatkozott, méltatva a kormány gyors közbeavatkozását.

A pénzügyminiszter szerint a teljes pénzügyi rendszer sorsa forgott kockán, "senki sem menekült volna meg", ha a kormány félreáll és sorsára hagyja a pénzügyi szektort. Geithner szerint a válság kitörésének pillanatában egy "klasszikus bankroham" lehetősége lógott a levegőben.

A mostani helyzetet értékelve Geithner elmondta: a TARP-források nagy részét valószínűleg visszafizetik a bankok, és a jövő év végéig becsléseik szerint 175 milliárd dollárt kap vissza az állam.