Lerohanták a rendőrök a legnagyobb német állami bankot

2009.12.07. 17:27 Módosítva: 2009.12.07. 17:27
Hatalmas razzia volt hétfőn a baden-württembergi LBBW tartományi bankban. A stuttgarti pénzintézetnél és a bank vezetőinek lakásaiban több mint kétszáz nyomozó tartott házkutatást, és foglalt le nagy mennyiségű okiratot. Több millió eurós kárt eredményező befektetések miatt, hűtlen kezelések vizsgálódnak.

Házkutatást tartott hétfő délelőtt 240 nyomozó a stuttgarti székhelyű Landesbank Baden-Württembergnél (LBBW), valamint a bank igazgatótanácsának tagjai közül tíz személy lakásában – írja a Financial Times német kiadása. A Bloomberg szerint nagyjából egy éve folyt már a vizsgálat az LBBW veszteségei miatt, az ügyben egyelőre nem neveztek meg gyanúsítottat.

Az FT úgy tudja, hogy a cég vezetői közül hét embert lehet gyanúsított. A bank jelenlegi vezetője, Hans-Jörg Vetter aligha érintett az ügyben, ám az előző vezérigazgató, Siegfried Jaschinski a vádlottak csoportjához tartozhat – írja a német FT.

A gyanú szerint még 2006 végén hibásan engedélyeztek, illetve nem állítottak le egy több száz millió eurós igencsak kockázatos befektetést. Holott közben már sejteni lehetett, hogy az amerikai jelzálogpiac az összeomlás szélén áll – áll a nyomozó hatóságok közleményében. Azt nem tudni, hogy a befektetés miatt mekkora a veszteség, de a német lapok millió eurós nagyságrendről írnak.

A német ügyészség hűtlen kezelés miatt indította a vizsgálatot. Az FT azt írja, hogy a nyomozók nemcsak a bank székhelyén, hanem a magánlakásokban is foglaltak le az üggyel kapcsolatos iratokat. Az LBBW támogatja a vizsgálatot annak érdekében, hogy az ügy minél előbb rendeződjön – nyilatkozta Bettina Franke LBBW-szóvivő.

Az LBBW Németország legnagyobb állami tulajdonú bankja. December elején azt jelentették be, hogy csökkent a veszteségük. Idén nyilvánosságra hozták azt az átszervezési terveit is, amely szerint 2013-ig 2500-zal csökkentik a dolgozóik létszámát.