Mégsem korlátozzák a devizahiteleket az EU-ban

2009.12.07. 11:21

Régiós bankvezetők és a legnagyobb pénzügyi szervezetek képviselői találkoztak múlt csütörtökön Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vendégszeretetében, hogy megvitassák a válságnak a régiós pénzügyi szektor számára levonható tanulságait, és együtt gondolkodjanak a devizahitelezés esetleges szabályozásáról. A nem a nyilvános tanácskozás eredményeiről a Financial Times számolt be röviden a hétvégén.

Úgy tűnik, kihátráltak a korábban szükségesnek vélt devizahitel-korlátozási szabályjavaslataik mögül a tanácskozáson részt vett bankárok, hogy a jövőben inkább az önszabályozásra és a helyi fizetőeszközben történő hitelezés előtérbe helyezésére koncentráljanak. "Mindnyájan egyetértünk abban, hogy nincs itt az ideje az új szabályozás és felügyelet létrehozásának" - nyilatkozta Erik Berglof, az EBRD vezető közgazdásza.

Nyugat-Európában a hitelezés feltételeinek szigorítása (lásd a brit példát), Kelet-Európában pedig a devizahitelezés korlátok közé szorítása (lásd a Magyar Nemzeti Bank javaslatait) számít forró témának. Ahogy az előbbi, ez utóbbi sem véletlen: a régiós országok többségében 50 százalék fölött van a bankszektor devizahiteleinek aránya, a legnagyobb a balti országokban, de Magyarország is a mezőny felső felében helyezkedik el. Az év első felében a régiós valuták gyengülése miatt a devizahitelezés, a másodikban pedig a munkanélküliség vált az első számú hitelezési kockázattá.

A bankárok és a szabályozók Londonban is egyetértettek arról, hogy a jövőben is támaszkodnia kell a devizahitelezésre a régiónak, a benne rejlő kockázatokat viszont csökkenteni kell. Úgy vélik viszont, az önszabályozásra kell támaszkodni ebben a felülről erőltetett gazdaságpolitikai szigorítás helyett. Azon országok számára például, amelyek az euró bevezetése felé tartanak, kontraproduktív lenne az euróhitelezés betiltása. Az EBRD elnökhelyettese, Manfred Schepers úgy nyilatkozott, nem áll szándékukban ezen országok esetében az euróhitelezés jelentős korlátozása sem.

Tavaszra mindenesetre konkrétabb lépéseket ígérnek a résztevők, ehhez a jövő év elején esedékes újabb találkozón már a tettek mezejére kell lépniük.