Judit
2 °C
7 °C

Minszk mégis kap olajat Moszkvától

2010.01.04. 13:26
A fehérorosz állami kőolajipar vállalat szóvivője hétfőn cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek miszerint Oroszország felfüggesztette az olajszállítást két finomítóba a Barátság (Druzsba) vezetéken a két ország közötti árvita miatt.

Vasárnap kereskedők arról számoltak be, hogy Oroszország a hétvégén felfüggesztette olajszállításait a fehérorosz finomítókba, mivel nem sikerült megegyezni a 2010-es olajszállítások feltételeiről. Emiatt a kőolaj ára hétfőn több mint két havi csúcsra, 81 dollárra emelkedett hordónként.

A fehérorosz Belneftekhim szóvivője hétfőn az Interfax szerint kijelentette: az árvita ellenére a finomítók megkapják a szerződésben rögzített mennyiséget, és fennakadás nélkül áramlik az olaj Európába is. A szóvivő tájékoztatása szerint a tárgyalások még hétfőn folytatódnak.

Az orosz és fehérorosz illetékesek szombaton kezdték újra tárgyalásaikat Moszkvában az idei szállítások feltételeiről, de nem sikerült megállapodniuk. Minszk ismét a tranzitdíjak emelésével fenyegetőzik, megtorlásul azért, mert Moszkva azt követeli, hogy Fehéroroszország fizessen vámot azokra a finomított termékekre, amelyeket az orosz olajból Európába exportál.

Fehéroroszország évente 20 millió tonna körüli nyersolajat vásárol Oroszországtól, ennek azonban csak nagyjából egynegyedét fogyasztja el, a többit feldolgozott formában továbbítja Európába. Ez a kivitel adja Fehérorszország exportbevételeinek egyharmadát, viszont a vám fehérorosz számítások szerint legalább 5 milliárd dollárral, azaz a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékával terhelné meg az államkasszát.

Moszkva korábban többször is kinyilvánította, hogy a fehérorosz belső fogyasztásra szánt kőolaj után Minszknek nem kell vámot fizetnie, az európai export után azonban igen.

Fehéroroszország területén korábbi adatok szerint 70 millió tonna orosz olaj haladt át a Barátság kőolajvezetéken keresztül lengyel és német finomítókba, valamint a vezeték déli leágazásán keresztül Szlovákiába, Csehországba és Magyarországra.

Utoljára 2007 januárban robbant ki gáz- és olajvita Moszkva és Minszk között, amikor a Barátság vezetéken időlegesen le is állt az olajszállítás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?