Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titokban tőzsdézett az amerikai kormány?

2010.01.07. 12:30
Az amerikai részvénypiac szokatlanul erős tavalyi feltámadásában nagy szerepet játszhatott, hogy titokban a pénzügyminisztérium és a jegybank is közvetlen tőzsdei vásárlásokba kezdett – véli a Marketwatchnak nyilatkozó Charles Biderman, a TrimTabs elemző cég alapító vezérigazgatója.

Biderman elmondása szerint a piacra tódult hatalmas mennyiségű friss tőkéből 600 milliárd dollárnyinak nem lehet azonosítani a forrását. A piaci likviditás áramlását vizsgáló TrimTabs vezetője szerint ez a mennyiség nem érkezhetett a tradícionálisnak számító forrásokból, azaz a vállalati, kisbefektetői, külföldi befektetői körből, sem a hedge fundoktól vagy a nyugdíjalapoktól.

Az amerikai kormányzat százmilliárd dollárokat költött el a bankok, brókercégek és autóipari társaságok megmentésére. Ezért talán nem is túlzás azt feltételezni, hogy akár közvetlen részvénypiaci vásárlásokat is eszközölhettek. A Fed és a pénzügyminisztérium könnyen manipulálhatta a tőzsdét, amennyiben havi 60-70 milliárd dollár értékben vásárolt S&P határidős kontraktusokat.

A Marketwatch persze idéz olyan piaci stratégát is, aki kétségeinek ad hangot a felállított elmélettel kapcsolatban. Barry Riholtz, a Fusion IQ stratégája szerint a 2009-es szárnyalás egy normális reakciónak volt tekinthető, hiszen a korábbi drasztikus zuhanás után a piacok igencsak túladott állapotba kerültek.

Mindenesetre a kormányzat részvénypiaci közbeavatkozására vonatkozó spekuláció nem feltétlen az első eset lenne. Még Ronald Reagan elnöksége idején, 1988-ban hoztak létre egy rövidítve PPT becenévre keresztelt csoportot, hogy összeomlás idején a részvénypiac segítségére siessen.