Titokban tőzsdézett az amerikai kormány?

2010.01.07. 12:30
Az amerikai részvénypiac szokatlanul erős tavalyi feltámadásában nagy szerepet játszhatott, hogy titokban a pénzügyminisztérium és a jegybank is közvetlen tőzsdei vásárlásokba kezdett – véli a Marketwatchnak nyilatkozó Charles Biderman, a TrimTabs elemző cég alapító vezérigazgatója.

Biderman elmondása szerint a piacra tódult hatalmas mennyiségű friss tőkéből 600 milliárd dollárnyinak nem lehet azonosítani a forrását. A piaci likviditás áramlását vizsgáló TrimTabs vezetője szerint ez a mennyiség nem érkezhetett a tradícionálisnak számító forrásokból, azaz a vállalati, kisbefektetői, külföldi befektetői körből, sem a hedge fundoktól vagy a nyugdíjalapoktól.

Az amerikai kormányzat százmilliárd dollárokat költött el a bankok, brókercégek és autóipari társaságok megmentésére. Ezért talán nem is túlzás azt feltételezni, hogy akár közvetlen részvénypiaci vásárlásokat is eszközölhettek. A Fed és a pénzügyminisztérium könnyen manipulálhatta a tőzsdét, amennyiben havi 60-70 milliárd dollár értékben vásárolt S&P határidős kontraktusokat.

A Marketwatch persze idéz olyan piaci stratégát is, aki kétségeinek ad hangot a felállított elmélettel kapcsolatban. Barry Riholtz, a Fusion IQ stratégája szerint a 2009-es szárnyalás egy normális reakciónak volt tekinthető, hiszen a korábbi drasztikus zuhanás után a piacok igencsak túladott állapotba kerültek.

Mindenesetre a kormányzat részvénypiaci közbeavatkozására vonatkozó spekuláció nem feltétlen az első eset lenne. Még Ronald Reagan elnöksége idején, 1988-ban hoztak létre egy rövidítve PPT becenévre keresztelt csoportot, hogy összeomlás idején a részvénypiac segítségére siessen.