Türelmüket vesztik a Dubai World hitelezői

2010.01.18. 15:56
Dubaj hétfőn bejelentette, hogy az Abu Dzabi által múlt decemberben ígért 10 milliárd dolláros segítség ténylegesen csak 5 milliárd dollár, mert az összeg fele egy régebbi banki hitelmegállapodás része.

A decemberi hír szerint Dubaj 10 milliárd dollár támogatást kapott egyesült arab emírségekbeli társállamától, Abu Dzabitól a Dubai World állami vállalat adósságtörlesztéseinek megkönnyítésére. A tízből 4,1 milliárd dollárt a Dubai World holdinghoz tartozó Nakheel ingatlanfejlesztési társaság tartozásának kiegyenlítésére fordítanak. A fennmaradó 5,9 milliárdot pedig a Dubai World kamatfizetési kötelezettségeinek teljesítésére és az üzletmenet fenntartására - közölte akkor a dubaji pénzügyi kormányzat.

A Dubai World hitelezői mostanra elvesztették türelmüket: sajtójelentések szerint fokozatosan megszabadulnának az ingatlanalap adósságkötelezvényeitől. A Financial Times úgy tudja, hogy a névérték mintegy 70 százalékát kérik a reménybeli adósság-felvásárlóktól.

Az elmúlt hetekben a pénzpiacokon mintegy 100 millió dollár adósságtól igyekeztek megszabadulni a hitelezők, és további, ilyen jellegű kísérletek sem kizártak. Arról az FT szerint nincsenek pontos információk, hogy az ügyletek végül is létrejöttek-e és pontosan mely bankok kezdeményeztek azokat. A lap egy dubaji bankárt idéz, aki szerint főként kis nemzetközi bankokról van szó.

A Dubai World holding december elején jelentette be, hogy átütemezi mintegy 26 milliárd dollár adósságát. Ezt a hitelezők egy része nem fogadta el. Az akkori közlemény szerint az átütemezés kizárólag a Nakheel World és a Limitless World cégekre vonatkozik.

A holding közleménye szerint az átütemezést több szakaszban hajtják végre. Az átütemezés által érintett adósság a közlemény szerint mintegy 26 milliárd dollár, amelyből 6 milliárdot tesznek ki a Nakheel iszlám kötvényei, a sukukok.

A közlemény szerint megkezdték a tárgyalásokat a Dubai World hitelező bankjaival.

Dubaj november 25-én jelentette be, hogy féléves moratóriumot szándékozik kérni a Dubai World adósságára. Időközben közölték azt is, hogy a dubaji kormány nem vállal garanciát a Dubai World holding adósságaira.