Olivér
4 °C
8 °C

Reguláznák a tőzsdespekulánsokat az USA-ban

2010.01.25. 13:55
A jövő hónapban elfogadhatják az amerikai piacokon a részvények shortolását korlátozó szabályozást a Bloomberg információi szerint. A hírek alapján egy 2007-ben eltörölt szabályt vezetnének be ismét némi módosítással abból a célból, hogy a részvénypiacok zuhanása esetén megfékezzék az esést.

Az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) a jövő hónapban elfogadhatja a shortolás korlátozására kidolgozott terveket, hogy ezzel a részvénypiaci lejtmenet esetén megfékezzék a zuhanást. A rendszer alapját egy 2007-ben eltörölt szabályozás adná, amely "uptick shortolás" néven volt ismert.

 

Mit jelent a shortolás?

Eladási pozíció felvételét úgy, hogy a részvények ténylegesen nincsenek a birtokunkban. Ha a pillanatnyi árfolyamérték X, a shortos X-10 forinton tesz eladási ajánlatot, amit rögzít a rendszer. Ha egyszerre sok ilyen ajánlat van, a befektetők félnek, hogy a papír ára esni fog, és még idejében el akarják adni a részvényt. Ilyenkor - ha a shortos számításai bejönnek - gyakran X-10 forint alá esik az árfolyam. A shortos valójában csak ekkor kezdi megvásárolni, pozíciója zárásához a részvényeket, és az X-10 forint alatti vételi árból származik a nyeresége. (A tőzsdei elszámolás zárása, a részvények átadásának kötelezettsége nem napon belüli.)

Az uptickben való shortolás 2007-ig egészen 70 éven keresztül érvényben volt az amerikai tőzsdén, és annyit jelentett, hogy a shortos által kezdeményezett tranzakcióval nem lehetett újabb mélységek felé ütni a részvények árfolyamát, meg kellett várni, amíg egy vevő az úgynevezett uptick során kivette ezen ajánlatot. A szabályozás garantálta, hogy a shortosok nem tudják átvenni a piaci trendek alakítását.

A 2007-ben eltörölt szabályozáshoz képest a különbséget az jelentené, hogy a részvényárfolyam napi 10 százalékos esését követően lépne életbe a shortolás korlátozása. Eszerint 10 százalékfeletti esés esetén legalább 1 pennivel kellene a potenciális vételi ajánlatnak a legutolsó kötés felett lennie, hogy a papírokat shortolni lehessen - nyilatkozta a Nasdaq OMX tranzakciós szolgáltatásainak alelnöke, Brian Hyndman a Bloombergnek.

A pénzügyi felügyelet reményei szerint ez meggátolja azt, hogy a shortosok eladási megbízásokkal árasszák el a piacokat és még nagyobb esést okozzanak. Egyes vélemények szerint azonban a megszorítások nem működnek hatékonyan részvénypiaci pánik idején, Hyndman úgy látja, hogy nincsenek erre empirikus bizonyítékok.

A Bloomberg információi szerint az új szabály csak az év későbbi részében kerülhet bevezetésre és a tőzsdék és a brókercégek 180 napot kaphatnak arra, hogy számítógépes rendszerüket a szabályozásnak megfelelően frissítsék.

Az amerikai pénzügyi felügyelet már augusztusban előállt azzal az ötlettel, hogy a két évvel korábban eltörölt szabály módosított változatát hoznák vissza ismét és akkor az esetleges hatásokat is vizsgálták. A negatív tényezők között kiemelték, hogy csökkentheti a likviditást és a piaci hatékonyságot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?