Reguláznák a tőzsdespekulánsokat az USA-ban

2010.01.25. 13:55
A jövő hónapban elfogadhatják az amerikai piacokon a részvények shortolását korlátozó szabályozást a Bloomberg információi szerint. A hírek alapján egy 2007-ben eltörölt szabályt vezetnének be ismét némi módosítással abból a célból, hogy a részvénypiacok zuhanása esetén megfékezzék az esést.

Az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) a jövő hónapban elfogadhatja a shortolás korlátozására kidolgozott terveket, hogy ezzel a részvénypiaci lejtmenet esetén megfékezzék a zuhanást. A rendszer alapját egy 2007-ben eltörölt szabályozás adná, amely "uptick shortolás" néven volt ismert.

 

Mit jelent a shortolás?

Eladási pozíció felvételét úgy, hogy a részvények ténylegesen nincsenek a birtokunkban. Ha a pillanatnyi árfolyamérték X, a shortos X-10 forinton tesz eladási ajánlatot, amit rögzít a rendszer. Ha egyszerre sok ilyen ajánlat van, a befektetők félnek, hogy a papír ára esni fog, és még idejében el akarják adni a részvényt. Ilyenkor - ha a shortos számításai bejönnek - gyakran X-10 forint alá esik az árfolyam. A shortos valójában csak ekkor kezdi megvásárolni, pozíciója zárásához a részvényeket, és az X-10 forint alatti vételi árból származik a nyeresége. (A tőzsdei elszámolás zárása, a részvények átadásának kötelezettsége nem napon belüli.)

Az uptickben való shortolás 2007-ig egészen 70 éven keresztül érvényben volt az amerikai tőzsdén, és annyit jelentett, hogy a shortos által kezdeményezett tranzakcióval nem lehetett újabb mélységek felé ütni a részvények árfolyamát, meg kellett várni, amíg egy vevő az úgynevezett uptick során kivette ezen ajánlatot. A szabályozás garantálta, hogy a shortosok nem tudják átvenni a piaci trendek alakítását.

A 2007-ben eltörölt szabályozáshoz képest a különbséget az jelentené, hogy a részvényárfolyam napi 10 százalékos esését követően lépne életbe a shortolás korlátozása. Eszerint 10 százalékfeletti esés esetén legalább 1 pennivel kellene a potenciális vételi ajánlatnak a legutolsó kötés felett lennie, hogy a papírokat shortolni lehessen - nyilatkozta a Nasdaq OMX tranzakciós szolgáltatásainak alelnöke, Brian Hyndman a Bloombergnek.

A pénzügyi felügyelet reményei szerint ez meggátolja azt, hogy a shortosok eladási megbízásokkal árasszák el a piacokat és még nagyobb esést okozzanak. Egyes vélemények szerint azonban a megszorítások nem működnek hatékonyan részvénypiaci pánik idején, Hyndman úgy látja, hogy nincsenek erre empirikus bizonyítékok.

A Bloomberg információi szerint az új szabály csak az év későbbi részében kerülhet bevezetésre és a tőzsdék és a brókercégek 180 napot kaphatnak arra, hogy számítógépes rendszerüket a szabályozásnak megfelelően frissítsék.

Az amerikai pénzügyi felügyelet már augusztusban előállt azzal az ötlettel, hogy a két évvel korábban eltörölt szabály módosított változatát hoznák vissza ismét és akkor az esetleges hatásokat is vizsgálták. A negatív tényezők között kiemelték, hogy csökkentheti a likviditást és a piaci hatékonyságot.