A világot váltanák meg Davosban

2010.01.27. 10:50
A makrogazdasági témák és Haiti megsegítése mellett a globális pénzügyi reform, azon belül is a bankrendszer megújítása lehet a ma kezdődő negyvenedik Világgazdasági Fórum fő témája a svájci Davosban, ahová a világ legbefolyásosabb pénzügyi vezetőit is várják.

Davosnak egy rendkívül széthúzó szabályozói világot kellene valamennyire egységes mederbe terelnie: az elmúlt hetek történései - nevezetesen az 50 százalékos brit banki bónuszadó, a Tobin-adóra vonatkozó európai javaslatok, az amerikai banki különadó és a Volcker-szabályként elhíresült elnöki javaslatcsomag - nem éppen a nemzetek egyirányú fellépésére utalnak. És akkor nem is beszéltünk a Közép- és Kelet-Európában forró témának tekinthető devizahitelezésről, ami aligha fog központi szerepet játszani a davosi vitákban.

Nicolas Sarkozy francia elnök vitaindító beszédében minden bizonnyal hozzá tesz majd valamit ahhoz, amit múlt csütörtöki beszédében amerikai kollégája a bankrendszer reformjával kapcsolatban javasolt, tovább szítva ezzel a politikusok, a szabályozó hatóságok és a bankvezérek közötti feszültségeket.

Egy évvel ezelőtt a rövid távú tűzoltás dominált a fórum témái között, s míg akkor a legjelentősebb bankárok nagy része inkább otthon oltotta a tüzet, most visszatérhetnek, hogy megvédjék igazukat a hatóságok nyomásával szemben. Minden bizonnyal azzal fognak érvelni, hogy a pénzügyi rendszer túlszabályozása hátráltatná a válságból való kilábalást, ezért megfigyelők szerint egyfajta "késleltető stratégiát" fognak követni a beszélgetések során.

A fórumnak saját javaslattal is előállhat a pénzügyi reformokkal kapcsolatban, a dokumentum összeállítását koordináló bizottságban ott vannak az Allianz, a Barclays Capital, a Blackstone, a Carlyle Group, a JP Morgan Chase és a KKR képviselői is.