Száz évet kaphat az újabb Ponzi-csaló

2010.01.27. 20:53
Újabb Ponzi-csaló vallotta bűnösnek magát szerdán az amerikai Floridában; az ügyfeleitől több mint egymilliárd dollárt kicsaló egykori ügyvédre 100 év büntetést is kiszabhatnak.

A 47 éves Scott Rothstein volt dél-floridai ügyvéd a Miami szövetségi bíróság előtt tárta fel egykori pénzügyi machinációit. A férfi és társai 1,2 milliárd dolláros Ponzi-piramist építettek fel, hamis banki dokumentumokkal csapták be a befektetőket, miközben csinos summákat fizettek rendőri vezetőknek, hogy elkerüljék az alapos hatósági vizsgálatokat.

A volt ügyvéd a nagypolitika köreiben forgott, sok kampányadományt tett, és befolyásos ismeretségei voltak, amelyek segítségével magához vonzotta a gazdag ügyfeleket. Tékozló életet élt, pazar házai voltak, egész flottát tartott drága sportkocsikból. A rendőrség kezébe kerülnek házai Florida több városában, kocsijai között egy Bentley, két Ferrari, két Mercedes Benz, valamint egy Rolls Royce kabrió, több száz ékszer és óra, továbbá több millió dollárnyi vagyon bankszámlákon.

Rothstein - aki tavaly októberben Marokkóba szökött az amerikai igazságszolgáltatás előtt, novemberben azonban visszatért Floridába - 100 év börtönt kaphat, amikor május 6-án kiszabják büntetését.

A Floridai Republikánus Párt átadja a Rothsteintől kapott több ezer dollárnyi adományt, és Charlie Crist kormányzó hivatala is ugyanígy jár el.

A Ponzi-trükk kifejezéssel Bernard Madoff Wall Street-i csaló kapcsán ismerkedhetett meg újra az amerikai közvélemény (a visszaélést az olasz származású csalóról, Charles Ponziról nevezték el, aki az 1920-as évek elején csapta be sorozatban ügyfeleit).

Madoff minden korábbinál nagyobb, 65 milliárd dolláros kárt okozó csalássorozatot hajtott végre több évtizeden keresztül. Madoff - akárcsak Rothstein - áldozatait a piramisjátékra emlékeztető Ponzi-trükk alapján csapta be; látszatbevételeket produkált nem létező tőzsdei ügyletekből, a korábbi befektetőknek pedig magas kamathozamot fizetett az új áldozatok pénzéből. Madoff tavaly márciusban vallotta bűnösnek magát, jelenleg 150 éves büntetését tölti egy észak-karolinai börtönben.