Látszólag kilőtt az amerikai gazdaság

2010.01.29. 15:08 Módosítva: 2010.01.29. 15:29
A tavalyi utolsó negyedévben hatéves csúcsot jelentő mértékben, 5,7 százalékkal nőtt az amerikai GDP. Ennek azonban nagyrészt a vállalatok helyzetértékelése, és az abból fakadó készletezésváltozás volt az oka. Az elemzők között voltak, akik részben ezért ennél is nagyobb növekedést vártak.

Pénteken tették közzé a tavaly negyedik negyedéves amerikai GDP-ről az előzetes adatot. A kereskedelmi tárca által kiadott statisztika szerint évesített szinten 5,7 százalék volt a bővülés az előző negyedévi 2,2 százalék után.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy a világ legnagyobb gazdasága már két egymást követő negyedévben is gyarapodni tudott, másrészt azt, hogy bő öt éve nem látott mértékben nőtt a vizsgált periódusban. Legutoljára a 2003-as harmadik negyedévben volt legalább ekkora a gazdasági növekmény – olvasható az adatról megjelent Equilor gyorshírben.

Az elemzői várakozások egyébként meglehetősen megosztottak voltak, a Reuters által megkérdezett elemzők között volt olyan aki, 3,5 százalékos növekményt prognosztizált, de olyan is, aki 7,5 százalékkal száguldó gazdaságot vizionált. Hasonló módon a Bloomberg által készített felmérésben 3, illetve 7,5 százalék volt a két szélsőérték.

A jelentős növekedés hátterében azonban korántsem csak a gazdaság magára találása és a fogyasztás felgyorsulása áll. Eérdemes egy pillantást vetni a főadat mögött rejlő komponensekre is, figyelmeztetnek az Equilor szakértői.

Bár a bruttó hazai össztermék számításakor több tényezőt is figyelembe vesznek (ezen belül jelentős súllyal szerepelnek a fogyasztási kiadások) a negyedik negyedéves GDP adatot a készletváltozás befolyásolta leginkább. A készletciklus sajátossága miatt a vállalatok a tavalyi negyedik negyedévben egyre kevésbé csökkentették a készleteiket – sőt helyenként már növelték is reagálva a növekvő fogyasztói vásárlói kedvre –, ami a harmadik negyedévhez képest komoly javulást eredményezett tehát. A mai növekedési adat tehát leginkább is a vállalati szektor helyzetértékelésén alapszik.

Mindebből az Equilor szerint egyértelműen látszik, hogy az amerikai gazdaság még nem került önfenntartó pályára. A relatív jó teljesítmény fenntarthatósága nagyban függ az ingatlanpiaci folyamatoktól. A személyes jövedelmek alakulását, a háztartások megtakarítási képességét és az általános fogyasztói erőt is tükröző lakáseladások feltehetőleg esni fognak 2010-ben, ezért az amerikai GDP év végi megugrásának részleges visszarendeződése várható idén.