Újabb energetikai óriás lát fantáziát a napenergia-bizniszben

2010.02.09. 10:51
Beszáll az Areva a napenergia-üzletbe. A főként atomenergiával kapcsolatos tevékenységeiről ismert francia cég az egyesült államokbeli Ausra vállalat felvásárlásával kezdi meg piaci szereplését a napenergia szektorban, még hozzá nem is kis ambíciókkal, hiszen a nyilatkozatok szerint már 2012-ben az iparág vezetőjévé kíván válni - tudósít a Reuters.

A szolár-termál technológiát alkalmazó (vagyis a napenergia hőjével gőzt fejlesztő, majd egy turbinán keresztül áramot termelő eljárás) Ausra vételi árát a felek egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de a Szilícium-völgyben székelő társaság korábban 130 millió dollár értékben hajtott végre tőkeemelést kockázati tőketársaságok közreműködésével.

Az akvizíció lezárultával az Ausra jelenlegi körülbelül 70 fős dolgozói létszámát 120 fősre kívánják emelni, amely bázissal koncentrált napenergiát hasznosító erőműveket (CSP) készülnek telepíteni a nagyobb ipar szereplők, közszolgáltatók és áramtermelők számára az Egyesül Államokban, a Közel-Keleten, Európában és Dél-Afrikában.

Az ügylet várhatóan hónapokon belül zárulhat le az illetékes hatóságok jóváhagyását követően.