Senki nem akar részvényt kibocsátani

2010.02.11. 07:16 Módosítva: 2010.02.11. 07:32
A rossz piaci hangulat miatt az Egyesült Államokban sorra halasztják el a részvénykibocsátásokat - írja a Bloomberg. Vannak cégek, amelyek találnak ugyan elég befektetők a kibocsátáshoz, ám a vártnál rosszabb feltételekkel léphetnek piacra.

Legutóbb a Blackstone többségi tulajdonában lévő Graham Packaging volt kénytelen az elégtelen kereslet miatt tovább halasztani a tőkebevonást - írja a Napi Gazdaság. Az új részvényekért elvárt árat mindeközben 16 dollárról 11-12 dollárra csökkentették.

A fő tulajdonos is kénytelen volt lemondani a tervéről, hogy ő is ad el részvényeiből, így a korábban tervezett 23 millió papír helyett már csak 16 milliót kínálnak eladásra. Hasonlóan kénytelen volt csökkenteni az elvárt árat és a felkínált mennyiséget az ipari ingatlanok vásárlásával foglalkozó Terrano Group és a Solar Capital is.

A fenti vállalatoknak viszont legalább sikerült elég befektetőt találni, nem úgy, mint a Penthouse magazin kiadásával foglakozó FriendFinder kiadónak vagy az Imperial Capitalnek, amelyek az elégtelen kereslet miatt kénytelenek voltak elhalasztani részvénykibocsátásukat. Az Imperial tőzsdei megjelenése lett volna az első kereskedelmi bank által végrehajtott kibocsátás 2007 óta.

Pedig a Barclay's befektetési bank az év elején még azt jósolta, hogy a részvénykibocsátások száma tavalyhoz viszonyítva megtriplázódik. Ehhez képest eddig már hat amerikai cég volt kénytelen halasztani, a többiek pedig az eredetileg tervezettnél 24 százalékkal kevesebb bevételre tudtak csak szert tenni.