Üzemanyaghiánnyal riogat a francia szakszervezet

2010.02.21. 17:40 Módosítva: 2010.02.21. 17:40
A következő hétre is áthúzódhat a francia olajipari óriás, a Total munkásainak sztrájkja. A vállalat látja el az ország benzinkútjainak több mint felét, azonban szerintük három hétre elegendő tartalékaik vannak.

Üzemanyaghiány fenyeget Franciaországban az olajipari óriás, a Total munkásainak sztrájkja miatt, közölte vasárnap az AFP francia hírügynökség. "Ha eredménytelenek lesznek a tárgyalások, a következő héten már az üzemanyaghiány lesz napirenden" - közölte a CGT szakszervezeti szövetség, amely vasárnap ismét leül tárgyalni a cég vezetőivel.

A Total menedzsmentje pénteken azt közölte, hogy elkezdték fokozatosan leállítani a finomítást, miután a szakszervezetek meghatározatlan időre és a Total mind a hat francia üzemére kiterjesztették a sztrájkot. A tiltakozás oka a dunkerque-i üzem bezárása.

A dolgozók kedden elfoglalták a Total bezárásra ítélt olajfinomítójának székházát az észak-franciaországi Dunkerque közelében. A bizonytalan helyzet miatt több mint egy hónapja sztrájkoló alkalmazottak hétfő éjfélig adtak ultimátumot a vezetőségnek a telephely újraindítására. Az olajfinomítóban ugyanis az olajipari termékek fogyasztásának strukturális és tartós visszaesésére hivatkozva szeptember óta szünetel a termelés, de a vállalat vezetése csak március végére ígért a dolgozóknak végleges döntést arról, hogy mi lesz az üzemmel. A bezárás több száz munkás és szerződéses dolgozó állását fenyegeti.

Miután a szakszervezetek hétfőn éjfélig nem kaptak egyértelmű választ a Total szándékairól, kedden reggel nyolckor százötvenen megjelentek a vállalat helyi székházánál, és a tucatnyi biztonsági őr jelenléte ellenére megszállták az épületet. Először a földszintet foglalták el, majd néhányan létrákon felmászva behatoltak a lezárt irodákba, amíg a többiek a lépcsők elől eltávolították a biztonsági őröket.

A szakszervezeti vezetők addig akarják az olajfinomító irányítási épületeit szimbolikusan megszállva tartani, amíg nem kapnak egyértelmű választ arra, hogy mi vár az üzemre. Arra kérték a dolgozókat, hogy semmiképpen ne tegyenek károkat az irodákban. A párizsi vezetéstől pedig közleményben követelték a biztonsági őrök visszavonását, valamint új tárgyalópartner kijelölését, mert a helyi igazgató nem hajlandó velük tárgyalóasztalhoz ülni.

A dunkerque-i üzem mellett hétfőtől leállhat a nyugat-franciaországi Donges-ban lévő egység is. A szakszervezetek szerint kedden ugyanez történhet a Párizs közelében lévő Grandpuits-nál található üzemmel.

A Total látja el a franciaországi benzinkutak több mint a felét. A Total 31 nagy elosztójában már fennakadások vannak péntek óta. A Total szerint nincs azonnali kockázata az üzemanyaghiánynak, mivel három hétig elég tartalékok vannak.